Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
Μυρτώ Πιπεράκη Μυρτώ
Πιπεράκη

Το Σάββατο 14 Μαϊου και την Κυριακή 15 Μαϊου θα πραγματοποιηθεί το 15ο Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο στο ξενοδοχείο Pilot Beach Resort στη Γεωργιούπολη Χανίων. Το συνέδριο επιστρέφει φέτος ύστερα από αποχή τριών ετών λόγω της Πανδημίας του Κορονοϊου. Πρόκειται για ένα θεσμό που μετράει πλέον 30 χρόνια ιστορίας και διοργανώνεται κάθε φορά από διαφορετικό φαρμακευτικό σύλλογο του νησιού. Φέτος τη διοργάνωση ανέλαβε ο Φαρμακευτικός σύλλογος Χανίων.

Ο κ. Μανώλης Κατσαράκης Πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Χανίων μιλώντας στο Flashnews.gr σχετικά με την φετινή διοργάνωση του συνεδρίου ανέφερε ότι « το συνέδριο ήταν κανονικά να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου αλλά προτιμήσαμε να πραγματοποιηθεί δια ζώσης όταν θα το επέτρεπαν ξανά οι καταστάσεις. Έτσι είναι ένα από τα πρώτα συνέδρια που γίνεται δια ζώσης και αδημονούμε να φιλοξενήσουμε τους φαρμακοποιούς από την υπόλοιπη Κρήτη, τους βοηθούς φαρμακείων, τους ομιλητές τους χορηγούς και τα στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς. Φυσικά ακολουθώντας τις απαιτήσεις των εποχών υπάρχει και πρόβλεψη αναμετάδοσης».

Μάλιστα ο κ. Κατσάρακης ανέφερε ότι το συνέδριο έχει μεγάλη απήχηση καθώς «ήδη υπάρχουν πάρα πολλές προ εγγραφές και μεγάλο ενδιαφέρον για τη θεματολογία- τα θέματα είναι ειδικά επιλεγμένα από την επιτροπή ώστε να προσεγγίζουν μεγάλο ενδιαφέρον και να είναι επίκαιρα. Άλλωστε πρόκειται για έναν παλιό θεσμό που η φήμη του ξεπερνάει τα όρια του νησιού. Μάλιστα έρχονται για να το παρακολουθήσουν από το πανελλήνιο φαρμακευτικό σύλλογο πάρα πολλοί συνάδελφοι και παράλληλα υπάρχουν αρκετοί που έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν ειδικά για να το παρακολουθήσουν. Εργαζόμαστε σκληρά για την επιτυχή διεξαγωγή του κάθε φορά».

Στη συνέχεια ο κ. Κατσαράκης σχετικά με τις ομιλίες που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ανέφερε ότι «στο διήμερο αυτό θα πραγματοποιηθούν 17 ομιλίες. Μάλιστα οι περισσότεροι που έχουν κληθεί να μιλήσουν είναι γιατροί ως επί το πλείστο καθηγητές με σημαντικές σπουδές γνώσεις και εξειδίκευση. Με τη παρουσία τους σκοπός είναι να επιμορφώσουν τους φαρμακοποιούς πάνω σε θέματα τα οποία θα πρέπει να γνωρίζουν στο επάγγελμα τους. Φυσικά θα υπάρχουν και ομιλίες από φαρμακοποιούς για θέματα υπηρεσιών ώστε τα φαρμακεία να μπορέσουν να καταρτιστούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους συντονισμένα όπως συνέβη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Οι θεματικές που έχουν επιλέγει για το 15ο συνέδριο

Ο κ Κατσαράκης σχετικά με τις θεματικές που επιλέχθηκαν για το φετινό συνέδριο ανέφερε ότι «Στόχος φυσικά είναι με τις θεματικές αυτές ο φαρμακοποιός να ακούσει όλα όσα έχει ανάγκη έτσι ώστε να μπορέσει να συμπληρώσει της γνώσεις του και να καταστεί ακόμα πιο ισχυρός ώστε να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του και να προσφέρει τις υπηρεσίες υγείας που του ζητούνται».

Στο συνέδριο έχουν επιλέγει θέματα τα οποία βρίσκονται στην επικαιρότητα και απασχολούν ιδιαίτερα τον φαρμακευτικό και ιατρικό κόσμο αλλά και μεγάλη μερίδα πολιτών. Ειδικότερα στο 15ο συνέδριο έχουν επιλέγει θεματικές που σχετίζονται με τις εποχικές αλλεργίες, την αντηλιακή προστασία, το σύνδρομο long covid, παθήσεις ματιών, τον σακχαρώδη διαβήτη καθώς επίσης και τη νόσο Alzhaimer.

Πάνω σε αυτές τις θεματικές ο κ. Κατσαράκης ανέφερε ότι « Ασφαλώς το θέμα της αντηλιακής προστασίας καθώς επίσης και οι εποχικές αλλεργίες είναι ζητήματα που απασχολούν ιδιαίτερα αύτη την περίοδο λόγο εποχής. Είναι βασικό να μαθαίνουμε τις εξελίξεις πάνω στην τεχνολογία των προϊόντων και τις καινούργιες φόρμουλες που ανακαλύπτονται και εφαρμόζονται στα αντηλιακά. Παράλληλα για τις αλλεργίες υπάρχουν πλέον καινοτόμα φάρμακα με ελάχιστες παρενέργειες που είναι σημαντικό ο φαρμακοποιός να γνωρίζει το σύνολο των δράσεων των παρενεργειών και των αλληλεπιδράσεων ώστε να μπορεί να συμβουλεύει κατάλληλα τον ασθενή».

Άλλη θεματική που θα συζητηθεί είναι το σύνδρομο long Covid. Σχετικά με αυτή τη θεματική ο κ. Κατσαράκης ανέφερε ότι «στο συνέδριο θα συζητηθεί το σύνδρομο long covid από το κ. Τζανακη. Περιμένουμε με ανυπομονησία να ακούσουμε όλα όσα έχει να μας πει καθώς πρόκειται για κάτι καινούργιο και θα μας λύσει αρκετές απορίες που έχουμε. Η επιλογή του άλλωστε δεν ήταν καθόλου τυχαία».

Στο συνέδριο φέτος έγινε και μια καινοτόμα επιλογή θεματικής προς συζήτησης για τη νόσο Alzhaimer με τον κ. Κατσαράκη να αναφέρει για την συγκεκριμένη επιλογή ότι « η επιλογή αυτή έγινε καθώς υπήρχε η επιθυμία να τονιστεί η ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση όταν ακόμα τα συμπτώματα βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και οι ερωτήσεις που δεχόμαστε στο φαρμακείο μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για να συστήσει ο φαρμακοποιός εγκαίρως κάποιο κέντρο διαχείρισης και αποκατάστασης που ασχολείται αποκλειστικά με τη νόσο. Τέτοια κέντρα υπάρχουν εδώ στα Χανιά αλλά και σχεδόν σε κάθε πόλη».

Επιπλέον στο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί και συζήτηση γύρω από τον σακχαρώδη διαβήτη. Ο κ. Κατσαράκης αναφέρει για τον τρόπο που θα προσεγγιστεί η συγκεκριμένη θεματική ότι «γενικά υπάρχουν πολλές διαφορετικές κατηγορίες φαρμάκων, πολλοί διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης μεγάλη έρευνα πάνω στο αντικείμενο αυτό. Υπάρχει ανάγκη από τους φαρμακοποιούς να μάθουν για αυτά τα φάρμακα καθώς δεν τα έχουν διδαχτεί στο πανεπιστήμιο. Ευελπιστούμε μέσα από αυτή τη συζήτηση οι φαρμακοποιοί της Κρήτη να συμπληρώσουν τις γνώσεις τους».

Τέλος ο κ. Κατσαράκης αναφέρει ότι θα πραγματοποιηθεί συζήτηση γύρω από τις παθήσεις ματιών. «Συγκεκριμένα θα μιλήσουμε για την υγεία του ματιού γενικά. Στο φαρμακείο δεχόμαστε μεγάλη γκάμα ερωτήσεων από πολίτες που ρωτάνε αν πρόκειται για κάτι επείγον».

Με το πέρας του συνεδρίου οι τέσσερις πρόεδροι των φαρμακευτικών συλλόγων του νησιού θα καταλήξουν σε ένα κείμενο συμπερασμάτων βάση όσο αναπτύχθηκαν στο συνέδριο που θα αποτελεί την ταυτότητα και το αποτύπωμα αυτού του συνεδρίου .

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook