protothema.gr

Αποσπώντας εγκωμιαστικά σχόλια από τους συνεργάτες της, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέν Ψάκι, αποχωρεί σήμερα από τα καθήκοντά της δίνοντας τη σκυτάλη στην κύρια αναπληρώτριά της, Καρίν Ζαν-Πιερ.

Η 44χρονη Καρίν διαδέχεται την ελληνικής καταγωγής Ψάκι κατακτώντας τον τίτλο της πρώτης μαύρης και δηλωμένης ομοφυλόφιλης στο αξίωμα αυτό. Η Τζεν Ψάκι, με το αβίαστο χαμόγελο, παραδέχεται ότι, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν της πρότεινε να αναλάβει την «ηλεκτρική καρέκλα», είχε δηλώσει: «Για μένα ήταν μία ελκυστική πρόταση».

Πάντως, η 42χρονη κοκκινομάλλα με το κοντό καρέ είχε ενημερώσει εξαρχής τον Αμερικανό πρόεδρο ότι δεν θα βρίσκεται στο πλευρό του καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας του.

Είχε παραδεχτεί ότι θέλει να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην οικογένειά της. «Έχω μικρά παιδιά και δεν θέλω να χάσω χρόνο μαζί τους. Η κόρη μου πηγαίνει στο νηπιαγωγείο.… Δεν θέλω να χάσω στιγμές, δεν θέλω να χάσω πράγματα, και θέλω να τα ζήσω», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή της.

Η Ψάκι είχε διατελέσει διευθύντρια επικοινωνίας επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα. Γεννήθηκε στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, κατάγεται από την Μεσσηνία, από την πλευρά του πατέρα της, Δημήτρη Ψάκι και εκτός από ελληνικές, έχει και ιρλανδικές και πολωνικές ρίζες. Στην καμπάνια για το χρίσμα του Προέδρου του Τζον Κέρι το 2004, η Ψάκι κατείχε την θέση της επικεφαλής εκπροσώπου Τύπου.

Το 2008 για την προεδρική καμπάνια του τότε γερουσιαστή Μπάρακ Ομπάμα, κατείχε την θέση της Τύπου και μετείχε σε όλα τα ταξίδια.

Μετά την νίκη του Ομπάμα, η Ψάκι τον ακολούθησε στον Λευκό Οίκο ως αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου και τον Δεκέμβριο του 2009 προήχθη σε αναπληρώτρια Διευθύντρια Επικοινωνίας, θέση την οποία κατείχε μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου του 2011. Άφησε την θέση της στον Λευκό Οίκο για να γίνει πρώτη Αντιπρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος στο γραφείο των Δημοσίων Σχέσεων στην Ουάσινγκτον της Global Strategy Group.

Είναι δικηγόρος στο επάγγελμα και δεινή κολυμβήτρια. Έχει διακριθεί στο ύπτιο με την ομάδα της, όπως αναφέρει το βιογραφικό της. Σύμφωνα με το Politico, προτού αποχωρήσει από τα καθήκοντά της στον Λευκό Οίκο, η Ψάκι παραχώρησε μια πιο προσωπική συνέντευξη .

Παραδέχθηκε ότι το πιο δύσκολο κομμάτι της δουλειάς της στον Λευκό Οίκο ήταν οι απειλές που είχε δεχτεί για την οικογένειά της, κάτι που απαιτούσε τη συμμετοχή των αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών.

Η ίδια τόνισε ότι η ασφάλεια των δύο παιδιών της, τεσσάρων και έξι ετών, παραμένει «πραγματική ανησυχία», καθώς ορισμένα από τα μηνύματα που έλαβε ήταν από «άτομα που απειλούσαν να έρθουν στο σπίτι της».

Η 42χρονη ομογενής αποχωρεί από τον Λευκό Οίκο για να διαβεί το κατώφλι του δημοσιογραφικού


Η διάδοχος της Τζεν Ψάκι- μαύρη και ομοφυλόφιλη

Τη θέση της Τζεν Ψάκι αναλαμβάνει η Καρίν Ζαν Πιερ. Η 44χρονη Καρίν είχε δηλώσει το 2016 πως «είναι ότι μισεί ο Ντόναλντ Τραμπ: γυναίκα, μαύρη και ομοφυλόφιλη».

Με την σύντροφό της, ανταποκρίτρια του CNN, Σουζάν Μαλβό, έχουν υιοθετήσει ένα κοριτσάκι, την Σολέιγ Μαλβό Ζαν Πιερ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το γαλλικό δίκτυο France 24».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε ότι την επέλεξε για εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου καθώς έχει όλα τα προσόντα για τη θέση. «Η Καρίν φέρνει όχι μόνο την εμπειρία, το ταλέντο και την ακεραιότητα που χρειάζονται για αυτήν τη δύσκολη δουλειά, αλλά θα συνεχίσει να ηγείται της επικοινωνίας για το έργο της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις», ανέφερε πριν από μία εβδομάδα ο Τζο Μπάιντεν σε δήλωσή του.

Στις 13 Μαίου, η Καρίν Ζαν Πιερ θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά της όταν αποχωρήσει η ομογενής καταγωγής Τζεν Ψάκι, η οποία εντάσσεται στο δυναμικό του αμερικανικού δικτύου «MSNBC».

Απέκτησε πολιτική εμπειρία στο επιτελείο του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και υπήρξε συνεργάτιδα της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις κατά την προεκλογική περίοδο του 2020. Μέχρι σήμερα ήταν αναπληρώτρια της Τζεν Ψάκι και χαίρει της εκτίμησης του προέδρου Μπάιντεν και των κορυφαίων συμβούλων του.

Η 44χρονη Ζαν-Πιερ γεννήθηκε στο Φορτ ντε Φρανς της Μαρτινίκα και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες με την οικογένειά της σε ηλικία πέντε ετών, όπως αναφέρει το περιοδικό «Forbes».

Μεγάλωσε στο Κουίνς Βίλατζ της Νέας Υόρκης και είναι η μεγαλύτερη από τα τρία αδέρφια της . Η μητέρα της εργαζόταν και ο πατέρας της ήταν οδηγός ταξί.

Καθώς οι δύο γονείς της δούλευαν τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, η Ζαν Πιερ ήταν συχνά υπεύθυνη για την φροντίδα των μικρότερων αδερφών της. Είναι απόφοιτη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης κι έλαβε το μεταπτυχιακό της από το τμήμα Διεθνών και Δημόσιων Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια.

Εργάστηκε για την προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν το 2020 και είχε προηγουμένως απασχοληθεί στον Λευκό Οίκο κατά τη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα. Έχει διατελέσει επικεφαλής δημοσίων σχέσεων της οργάνωσης «MoveOn.org». Στόχος της Καρίν Ζαν Πιερ, όπως λέει, είναι «να αλλάξει τα πράγματα, να κάνει τη διαφορά στον κόσμο».

protothema.gr

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook