Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο επίπεδο του 3,3% από το 3,7% που κυμαίνονταν στις αρχές της εβδομάδας και η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου μειώθηκε κάτω από το 1%.

Παρά ταύτα, έκθεση της Societe Generale που δημοσιεύεται την Παρασκευή 13 Μαΐου, διαβλέπει σημαντικές πιθανότητες για διεύρυνση του περιθωρίου των ελληνικών ομολόγων, στο υπόλοιπο του έτους.

Η πρόσφατη άνοδος στις τιμές των ομολόγων, πάντως, συνδέεται και με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία ενίσχυσαν τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης, δεδομένων των προοπτικών για επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve.

Όσον αφορά στην ΕΚΤ, οι αγορές φαίνεται να έχουν προεξοφλήσει με σχετική βεβαιότητα το σενάριο της αύξησης των επιτοκίων τον Ιούλιο, καθώς ενισχύεται η σχετική ρητορική των μελών του διοικητικού της συμβουλίου. Σήμερα, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Σεντένο, δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ξεκινήσει έναν κύκλο αύξησης των επιτοκίων στις αρχές Ιουλίου και ζήτησε να γίνει σταδιακά η απόσυρση των έκτακτων μέτρων.

Όπως ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters και όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής είναι «απαραίτητη και επιθυμητή», προσθέτοντας ότι αυτή θα πρέπει να υλοποιηθεί σταδιακά.

Ομόλογα: Σημαντική υποχώρηση στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς
Στην εγχώρια αγορά ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 90 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 8 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,38% από 3,60% που έκλεισε την Πέμπτη (12/5), έναντι 0,95% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να υποχωρήσει στο 2,43% από 2,60% χθες.

Είναι ενδεικτικό της εικόνας στις αγορές, όπως και στην ελληνική, ότι και τα χρηματιστήρια καταγράφουν την Παρασκευή (13/5) σημαντική ενίσχυση. Υπενθυμίζεται ότι, ο Γενικός Δείκτης Τιμών στην Αθήνα έκλεισε με άνοδο της τάξης του 2,43%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί η εβδομάδα με σημαντικές απώλειες -αντίθετα να καταγραφούν κέρδη 0,03%.

Στην αγορά συναλλάγματος, πτωτικά κινείται και σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος να κυμαίνεται στα 1,0367 δολάρια από το επίπεδο των 1,045 δολαρίων που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολ. που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,0385 δολάρια.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook