Κόντρες υπουργών ξέσπασαν μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο, για θέματα που αφορούν τη δημόσια διοίκηση και τους δημοσίους υπαλλήλους. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και ο Μάκης Βορίδης άσκησαν έντονη κριτική στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημήτρη Ρέππα για την εφεδρεία.

Συγκεκριμένα η κριτική των τεσσάρων υπουργών επικεντρώθηκε στην δυσκολία να εφαρμοστεί το μέτρο της εφεδρείας, ενώ ορισμένοι από αυτούς μίλησαν και για αποτυχία του προγράμματος.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος με το Δημήτρη Ρέππα επιτέθηκαν στον Γιάννη Ραγκούση για την περίοδο που ήταν στο υπουργείο Εσωτερικών. Οι δύο υπουργοί άσκησαν κριτική στην απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων και έκαναν λόγο για «επικοινωνιακή» κίνηση και απογραφή – μαϊμού, αποδίδοντας ευθύνες στον πρώην υπουργό Εσωτερικών για τη δυσκολία εφαρμογής του μέτρου της εφεδρείας, αφού το μέτρο βασίστηκε στην απογραφή του 2010.

Ωστόσο όπως έχει επισημανθεί η απογραφή έγινε κυρίως από το υπουργείο Οικονομικών και από τον κ. Παπακωνσταντίνου και βάση αυτής τον τελευταίο ενάμιση χρόνο γίνονται οι πληρωμές των δημοσιών υπαλλήλων, ενώ την περίοδο που πραγματοποιήθηκαν δεν υπήρχε σχέδιο εφεδρείας.

Εκτός όλων αυτών, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για τη συζήτηση με την Τρόικα, τη οποία χαρακτήρισε «προκατακτική» και ότι με τους εκπροσώπους των δανειστών δεν έχει γίνει προς το παρόν συζήτηση για νέα μέτρα. Οι συζητήσεις που γίνονται, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, αφορούν μόνο τις μεταρρυθμίσεις.

Μιλώντας ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος υπογράμμισε πως είναι αναγκαίο να πρωθηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες και ζήτησε από τους υπουργούς να ξεκαθαρίσουν τις προταιρεότητες στους τομείς ευθύνης τους, εν όψει της νέας συνάντησης που θα έχει ο ίδιος με την Τρόικα στις 15 με 20 Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημήτρης Ρέππας αναφέρθηκε στο επιτελικό κράτος το οποίο, όπως είπε θα επιτρέψει την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, στην απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και στο πρόγραμμα Ερμής.

Επίσης το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την επέκταση κατά ένα χρόνο των πλειστηριασμών.

Πέραν του φλέγοντος θέματος της παράτασης, κατά ακόμα ένα έτος, της απαγόρευσης πλειστηριασμών των ακινήτων, το υπουργικό κατέληξε και σε μια σειρά άλλων έκτακτων παρεμβάσεων, που σχετίζονται με την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και του Μεσοπρόθεσμου και οι οποίες θα ισχύσουν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Συγκεκριμένα ενέκρινε ρυθμίσεις για τα εργασιακά και την εφεδρεία στο Δημόσιο, για την εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ δεσμεύθηκε για τη διασφάλιση της ομαλής και απρόσκοπτης καταβολής των αποδοχών, τόσο στο μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό που υπηρετεί στις Περιφέρειες, όσο επίσης και στο αντίστοιχο προσωπικό που μετατάχθηκε σε Δήμους, με την δαπάνη αυτή να βαρύνει υπό όρους τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Ομοίως αποφάσισε την παράταση για ένα έτος του ισχύοντος καθεστώτος σχετικά με τις δαπάνες λειτουργίας της ΕΛ. ΣΤΑΤ., και ενέκρινε ρυθμίσεις για να αντιμετωπισθούν άμεσα τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά το στάδιο της πρώτης λειτουργίας του νέου φορέα ΕΟΠΥΥ, για τη διασφάλιση της συνέχειας των παροχών ασθένειας προς τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους των κλάδων ασθένειας ΙΚΑ ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ., της ομαλής καταβολής των αποδοχών του συνόλου του προσωπικού που μεταφέρεται στον ΕΟΠΥΥ, της ιατρικής περίθαλψης των ασφαλισμένων στους κλάδους ασθένειας του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, καθώς και των απαιτήσεων ασφαλιστικών φορέων έναντι των φαρμακευτικών εταιρειών.

Τέλος, την επόμενη εβδομάδα ο κ. Παπαδήμος ζήτησε να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο άλλες δύο φορές, την πρώτη για θέματα που αφορούν στο υπουργείο Εργασίας και τη δεύτερη με αποκλειστικό θέμα την ανάπτυξη. 

 

protothema.gr