Το πρωί του Σαββάτου 14 Μαϊου άνοιξε και επίσημα προς το κοινό ο εκθεσιακός χώρος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Αγυιά. Ο συγκεκριμένος χώρος εγκαινιάστηκε το 2018 ωστόσο εξαιτίας κάποιον κωλυμάτων, την έλευση της πανδημίας και ζημιές που είχαν προκληθεί στον χώρο λόγω φυσικών καταστροφών ο χώρος δεν ήταν επισκέψιμος.

Ο χώρος που στεγάζεται το μουσείο είχε παραχωρηθεί το 2018 από την ΔΕΗ ανανεώσιμες στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Η Περιφέρεια στη συνέχεια παραχώρησε το χώρο με προγραμματική σύμβαση στην Αναπτυξιακή της Εταιρεία και σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο ολοκλήρωσαν τον εκθεσιακό χώρο που είναι πλέον διαθέσιμος για να τον επισκεφτεί όποιος το επιθυμεί. Στο έργο μάλιστα συνέβαλε και μουσειολόγος για ένα ακόμα πιο άρτιο αποτέλεσμα.

Ο εκθεσιακός χώρος αποτελείται από δυο κτήρια και οι επισκέπτες ξεκινώντας την ξενάγηση τους θα δουν μια έκθεση από το φωτογραφικό αρχείο της ΔΕΗ που αφορά στα ορυχεία και στο περιβάλλον των ορυχείων. Παράλληλα στον εκθεσιακό χώρο έχουν προστεθεί ενότητες με μεγάλο ενδιαφέρον ώστε να κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη.

Φυσικά υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τα παιδιά καθώς υπάρχει ειδικός χώρος εκπαιδευτικών διαδραστικών δραστηριοτήτων. Στόχος είναι τα παιδιά να λαμβάνουν πολλαπλά ερεθίσματα.

Υπενθυμίζεται ότι το μουσείο θα είναι ανοικτό από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9:00 έως τις 14:00 και την Κυριακή από τις 9:00 έως τις 15:00. Το Σάββατο ο εκθεσιακός χώρος θα παραμένει κλειστός. Για τον επόμενο μήνα η είσοδος θα είναι για όλους δωρεάν.

Σε δηλώσεις του ο Αντώνης Παπαδεράκης, θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, για την έναρξη της λειτουργίας του μουσείου τονίζει ότι «ο χώρος είναι εντελώς αναβαθμισμένος σε σχέση με τον χώρο που παραδόθηκε το 2018.» Παράλληλα ο κ. Παπαδαράκης αναφέρεται ιδιαίτερα στην συμβολή του μουσείου για την αναβάθμιση όλης της περιοχής καθώς « ο εκθεσιακός χώρος σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον, τη λίμνη της Αγυιάς και το μεγάλο πάρκο δημιουργεί ένα σύνολο επισκέψιμου χώρου με μεγάλο ενδιαφέρον»

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του χώρου και στην ιστορία του υπενθυμίζοντας ότι «ο χώρος είχε εγκαινιαστεί για πρώτη φορά το 1928 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο».

Παράλληλα ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης τόνισε και ο ίδιος από την πλευρά του την σπουδαιότητα του έργου για την τοπική κοινωνία των Χανίων και ανέφερε ότι «γίνονται προσπάθειες από το Πολυτεχνείο Κρήτης και την Περιφέρεια για να αναβαθμιστεί συνολικά η περιοχή της Αγυιάς και να μετατραπεί σε ένα από τους σημαντικότερους χώρους αναψυχής όχι μόνο για τα Χανιά αλλά και για όλη την Κρήτη»

Στη συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής αναφέρθηκε και ο ίδιος με την σειρά του στην σπουδαιότητα του μουσείου αλλά και στην σημασία του φυσικού περιβάλλοντος στην Αγυιά «ο συγκεκριμένος χώρος μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης καθώς είναι μέσα στο πράσινο, ένα τοπίο που δεν είναι συνηθισμένο στην Κρήτη.

Στη συνέχεια ο κ. Κρασάκης Νίκος υπεύθυνος του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Χανίων αναφέρθηκε στις δηλώσεις του στην συμβολή του ΕΚΦΕ στην ολοκλήρωση του εκθεσιακού χώρου.

Τέλος ο Γιώργος Πλοκομάκης τομεάρχης ΔΕΔΔΗΕ Χανίων αναφέρθηκε στην πλούσια ιστορία του χώρου ανά τα χρόνια για να αναδείξει την σημασία του του εκθεσιακού χώρου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook