Κατά το χθεσινό άτυπο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών τάχθηκε υπέρ της άμεσης ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν, υπήρξε «ανταγωνισμός» ποια χώρα θα επικυρώσει πιο γρήγορα τα σχετικά πρωτόκολλα προσχώρησης, υπονοώντας ότι το θετικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι προκαθορισμένο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μόνη παραφωνία η Τουρκία, η οποία αναφέρθηκε σε φερόμενες σχέσεις των δύο χωρών με «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

Σημειώνουν πως οι εν λόγω κατηγορίες απορρίφθηκαν από ενδιαφερόμενες χώρες, ενώ ορισμένοι σύμμαχοι επισήμαναν ότι ενώπιον μιας ιστορικής στιγμής όπου απαιτείται ενότητα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, δεν θα πρέπει να εμφανίζονται αποκλείσεις.

Η ελληνική θέση, όπως εκφράστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, είναι ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα ενισχύσει το μέτωπο των αρχών της Δημοκρατίας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αρχές και αξίες, οι οποίες οφείλει να πρεσβεύει το ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται ότι η Φινλανδία έλαβε την απόφαση να ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσαν σήμερα ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της σκανδιναβικής χώρας, κάτι που αποτελεί άμεση συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Είναι μία ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει» δήλωσε ο Φιλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook