Πάνω από 120 μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, στα Χανιά μετά από πρωτοβουλία της Αντιπροέδρου του Συμβουλίου Ντόρας Μπακογιάννη, προκειμένου να συνεδριάσει η Πολιτική Επιτροπή του Συμβουλίου.

Η συνεδρίαση διεξάγεται σε ξενοδοχείο στην Γεωργιούπολη ενώ η νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη, η διεθνής συνεργασία, η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων είναι μερικά μόνο από τα κρίσιμα ζητήματα που θα απασχολήσουν την Επιτροπή.

Την πρώτη ημέρα συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Γεωργιούπολη, θα συζητηθεί το προσχέδιο της έκθεσης για την «Ασφάλεια και Σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο«, που είχε εγκριθεί από την Επιτροπή μετά από πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη τον Αύγουστο του 2020, λόγω της τουρκικής προκλητικότητας στην περιοχή.

Βέβαια, στις συζητήσεις οι οποίες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, θα κυριαρχήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως είπε η Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης και Βουλευτής Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη, λίγο πριν την ξενάγηση των μελών του Συμβουλίου στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ελένη Παπαδοπούλου.

Η κα Μπακογιάννη χαρακτήρισε πολύ σημαντική την συνεδρίαση της επιτροπής στην οποία όπως είπε θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης και 120 αντιπρόσωποι από όλες τις χώρες του Συμβουλίου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «έχει πολύ μεγάλη σημασία ο χρόνος στον οποίο γίνεται η συνεδρίαση. Είναι σημαντικό να δούμε την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία, την ανάλυση για τα θύματα, που δυστυχώς είναι και πάρα πολλά παιδιά, και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε αποτελεσματικά, στο βαθμό που μπορούμε, τους ανθρώπους αυτούς που περνάνε έναν Γολγοθά.»

Η κ. Μπακογιάννη κλήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις που αφορούν τις διαδικασίες ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ λέγοντας ότι «είναι βέβαιο ότι το ΝΑΤΟ θα απαντήσει θετικά. Υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις που προσπαθεί να παρουσιάσει η Τουρκία, αλλά νομίζω ότι στο τέλος, ομόφωνα, το ΝΑΤΟ θα αποδεχθεί την ένταξη τους». Παράλληλα εκτίμησε ότι θα υπάρξει μία ταχεία διαδικασία ένταξης των δύο χωρών στη συμμαχία.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ταξίδι του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και στην συνάντησή του με τον Πρόεδρο Τζο Μπαιντεν, τόσο από την κα Μπακογιάννη, όσο και από τον Βουλευτή Βόρειας Αθήνας της ΝΔ και καθηγητή Διεθνών Σχέσεων Δημήτρη Καιρίδη.

Προσκεκλημένος του Συμβουλίου της Ευρώπης, προκειμένου να λάβει μέρος στη συζήτηση για την κρίση στην Ουκρανία, είναι και ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το αν διαβλέπει τερματισμό του πολέμου από την Ρωσία, εμφανίστηκε απαισιόδοξος λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν νομίζω, δυστυχώς. Πρέπει να διαμορφωθεί ένας αρκετά σαφής συσχετισμός επί του εδάφους. Άλλωστε, αυτή τη στιγμή διεξάγεται ένας πόλεμος προφανής που αφορά την Ουκρανία, την αξιοπρέπεια, την κυριαρχία, την εδαφική της ακεραιότητα. Αυτή είναι που θα κρίνει. Από την άλλη μεριά, υπάρχει ένα πρόβλημα φιλελεύθερης δημοκρατίας, ισορροπίας δυνάμεων, παγκόσμιας και περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης. Αυτά όλα έχουν δυστυχώς διαταραχθεί. Άρα, βεβαίως, θα πρέπει να πάμε το ταχύτερο στην αποκατάσταση της ειρήνης και πάντως σε μια κατάσταση μη πολέμου ή έστω ψυχρού και όχι θερμού πολέμου, αλλά για να επιτευχθεί αυτό, καλώς ή κακώς, το λέω με πολύ μεγάλη μου λύπη, πρέπει να έχουν διαμορφωθεί εμφανείς συσχετισμοί δυνάμεων που θα εξαναγκάζουν σε κάτι τέτοιο….»

Σε ότι αφορά στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ανέφερε πως η απόφαση του Πούτιν να ξεκινήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία επιταχύνει τις εξελίξεις, με παραδοσιακά ουδέτερες χώρες να νοιώθουν ανασφάλεια και να αποφασίζουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα χαρακτήρισε αυτή την απόφαση ως πράξη άμυνας στην οποία θα συμπράξει η Βορειοατλαντική συμμαχία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook