Μαζική κινητοποίηση, με σκοπό την ακύρωση της σχεδιαζόμενης ξενοδοχειακής επένδυσης στο παγκοσμίου φήμης τοπόσημο του Παλίγκρεμνου, στον Πλακιά Ρεθύμνου, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές περισσότεροι από 1.000 πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας στον Παλίγκρεμο, κάτι στο οποίο αντιτίθεται και ο Δήμος Αγίου Βασιλείου.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές πρόκειται για μια επένδυση που «από το 2019 που έγινε γνωστή, βρίσκει αντίθετη την τοπική κοινωνία, τους τοπικούς εμπορικούς και επαγγελματικούς συλλόγους, την τοπική αυτοδιοίκηση, το ΤΕΕ και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου καθώς και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Ο εντυπωσιακός Παλίγκρεμνος με την κατακόρυφη, κατοπτρική επιφάνεια στην οποία φαίνονται πάρα πολλά γεωλογικά και τεκτονικά στοιχεία για τον τρόπο σχηματισμού του ρήγματος που συνεχίζεται υποθαλάσσια, προσελκύει εκτός από πλήθος τουριστών, φοιτητές γεωλογικών σχολών αλλά και αναρριχητές και δύτες από όλον τον κόσμο.

Η θέση αυτή μέχρι το άκρο της χερσονήσου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους γεωτόπους της Κρήτης, έχει συμπεριληφθεί στον Άτλαντα των γεωλογικών μνημείων του Αιγαίου, και στον οδηγό για την γεωλογία στην Κρήτη. Επιπρόσθετα έχει μεγάλη ιστορική και πολιτισμική σημασία καθώς συνδέεται με μεταλλευτικές δραστηριότητες και ιστορικά γεγονότα της ευρύτερης περιοχής, ενώ διαθέτει και αξιόλογα οικολογικά χαρακτηριστικά.

Τον χαρακτήρα αυτό και την αξία του Παλίγκρεμνου υπογραμμίζει και νομοθετεί το ΣΧΟΟΑΠ του τ.Δ. Φοίνικα, που δεν έχει ακόμα θεσμοθετηθεί, καθώς και πολλές μελέτες, κείμενα και εισηγήσεις από πλήθος φορέων όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το ΤΕΕ και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου κ ά, που προτείνουν την κήρυξη του Παλίγκρεμνου ως προστατευόμενου τοπίου-μνημείου.»

Να σημειωθεί ότι παρά την αρνητική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρτχιτεκτονικής της Π.Ε. Ρεθύμνου, τελικά οι εκσκαφές για την ανέγερση του ξενοδοχείου ξεκίνησαν μετά από θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, ενώ ο Δήμος Αγίου Βασιλείου έχει καταθέσει αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα.

(Φωτογραφίες – βίντεο: Δημόσια Ομάδα Facebook: Save Paligremnos – SOS Plakias και e-Sellia Γιάννης Πολυχρονάκης)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook