Φωτογραφία από 정훈 김 από το Pixabay

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Μαϊου και την Κυριακή 15 Μαϊου ξανά μετά από παύση τριών χρόνων λόγω της Πανδημίας. Μία παρατεταμένη πανδημία η οποία δημιούργησε πολλές πληγές στην οικογενειακή, οικονομική και κοινωνική ζωή, τα αποτελέσματα της οποίας δεν έχουν ακόμη πλήρως ολοκληρωθεί και αποτιμηθεί.

Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες και τις δύσκολες εργασιακές συνθήκες οι φαρμακοποιοί αποτέλεσαν τον κλάδο ο οποίος εξέπληξε με την προσαρμοστικότητα και την ετοιμότητα με την οποία κατάφεραν να συμβάλλουν διαρκώς και πολύπλευρα, σε όλες τις δράσεις που ανέλαβαν και σε όλους τους ρόλους που τους ανατέθηκαν. Ανταποκρίθηκαν έχοντας τη συνείδηση του χρέους τους να βοηθήσουν, την ικανότητα να προσφέρουν και τη διορατικότητα να διεκδικήσουν υπηρεσίες που τους αναλογούν, όντας απαραίτητοι και αναντικατάστατοι σε αυτά που ανέλαβαν.

Η προσβασιμότητα του φαρμακείου, η διάθεση για νέες πρωτοβουλίες και ρόλους, η επιστημονική κατάρτιση, η γρήγορη προσαρμογή σε εκπαιδευτικές διαδικασίες, η εξοικείωση με την τεχνολογία και η άριστη επικοινωνία με τον κόσμο και τους ασθενείς, αποτελούν άλλωστε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα ευρήματα και τα αποδεικτικά στοιχεία αυτού του κεκτημένου, που οφείλουμε να προστατέψουμε, να διατηρήσουμε και να χρησιμοποιήσουμε στο εγγύς μέλλον.

Πλέον δεν διερευνούμε μόνο τα όρια των ικανοτήτων μας αλλά προτείνουμε την αναγνώριση και ενεργή συμμετοχή μας στα πλαίσια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για όλα εκείνα που πρέπει να απασχολούν τη διεπιστημονική προσπάθεια για βελτίωση της ποιότητας ζωής και της υγείας κάθε πολίτη.

Εναπόκειται στην Πολιτεία να αξιοποιήσει το φαρμακείο για να επιτύχει μία σειρά νέους στόχους, γνωρίζοντας σαφέστατα πως οι φαρμακοποιοί είναι διατεθειμένοι να επωμιστούν τα βάρη και τους ρόλους που τους αναλογούν και αποφασισμένοι να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους, όχι μόνο στη χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής με ασφάλεια και συμμόρφωση για τους πολίτες αλλά και στην παροχή αναγνωρισμένων υπηρεσιών στην κοινότητα.

Διαπιστώθηκε ότι τίποτε δεν γίνεται αυτόματα, χωρίς προσαρμογή σε νέες συνθήκες και απαιτήσεις, χωρίς αγώνα και διεκδικήσεις και τίποτε δεν κερδίζεται χωρίς ομαδική προσπάθεια. Κάτω από αυτό το πνεύμα παρουσιάστηκε και η πρόταση των συμπράξεων και συνενώσεων των φαρμακείων, η οποία αφού υπερψηφίστηκε στη ΓΣ του ΠΦΣ είναι σε διαδικασία διαβούλευσης εντός των φαρμακευτικών συλλόγων πριν την κατάθεση στη Βουλή.
Σταθερή και αδιαπραγμάτευτη είναι η θέση και η προσήλωση των Συλλόγων της Κρήτης για εκπαίδευση και πιστοποίηση των φαρμακοποιών σε νέες υπηρεσίες καθώς και η οικονομική και θεσμική θωράκιση του φαρμακείου στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ευρωπαϊκές συνθήκες και προκλήσεις του επαγγέλματος.

Στο Συνέδριο παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν οι: πατήρ Γεώργιος Σεργάκης, εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου, κ. Δαμασκηνού, ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασίλειος Διγαλάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νικόλαος Καλογερής, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αποκορώνου κυρία Μαρία Τσιλεδάκη, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων κυρία Παρασκευή Ορφανουδάκη και ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Χανίων κ. Νικόλαος Μπολιώτης. Τον χαιρετισμό της βουλευτή Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη μετέφερε ο κ. Χάρης Παπαδάκης, διευθυντής του πολιτικού γραφείου της, ενώ χαιρετισμό απέστειλαν ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανούσος Κωνσταντίνος Βολουδάκης και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης στον Τομέα Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς.

Μεγάλοι χορηγοί του συνεδρίου ήταν οι εταιρείες ΒΙΑΝΕΞ και ΒΙΑΝ.

Χορηγός επικοινωνίας: FLASHNEWS

Την οργάνωση του συνεδρίου είχε η εταιρεία Noufio Communication Services.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook