Η κ. Σωτηρία Παπαγεωργόπουλου ζητεί από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, η οποία θα διεξάγει την έρευνα, να διαπιστώσει εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της συμμετοχής σε αυτοκτονία.

Στο «κάδρο» το blackout challenge του Tik Tok

Το παιδί βρέθηκε απαγχονισμένο το βράδυ της Παρασκευής από τους γονείς του, οι οποίοι σε κατάσταση σοκ κάλεσαν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, αλλά το παιδί είχε ήδη φύγει από τη ζωή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Αστυνομία, έχει ξεκινήσει έρευνα ως προς τα αίτια που οδήγησαν το 12χρονο αγόρι στην αυτοκτονία. Ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζονται είναι η πράξη του αυτή να είναι αποτέλεσμα συμμετοχής του σε μια «πρόκληση» της δημοφιλούς πλατφόρμας στα social media Tik Tok που ονομάζεται «blackout challenge» ή αλλιώς «πρόκληση συσκότισης».

Η «πρόκληση» αυτή ενθαρρύνει τους ανθρώπους να προκαλέσουν ασφυξία στον εαυτό τους, μέχρι να χάσουν προσωρινά τις αισθήσεις τους, για να ανεβάσουν στη συνέχεια το βίντεο στη γνωστή πλατφόρμα. Ωστόσο, φαίνεται πως η συγκεκριμένη πρόκληση έχει αποβεί μοιραία αρκετές φορές στο παρελθόν, με τους γιατρούς να προειδοποιούν ότι μπορεί να προκαλέσει λιποθυμία, κρίσεις, ακόμη και εγκεφαλικές βλάβες.

Οι αρχές έχουν κατάσχει το laptop του παιδιού για έρευνα διευκρινίζοντας πως δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής κάποιος συσχετισμός αλλά και πως στη χώρα μας δεν υπάρχει καμία τέτοια αναφορά ή καταγγελία για τραυματισμό ή θάνατο από το εν λόγω παιχνίδι ή κάποιο άλλο διαδικτυακό. Το παιδί έμενε με τη μητέρα και τον αδερφό του, καθώς οι γονείς του ήταν σε διάσταση.

Ο θάνατος 10χρονης που συμμετείχε σε «blackout challenge» στις ΗΠΑ

Το blackout challenge έχει οδηγήσει σε θανάτους μικρών παιδιών στις ΗΠΑ. Πρόσφατα η οικογένεια ενός 10χρονου κοριτσιού, που στραγγαλίστηκε μέχρι θανάτου στο πλαίσιο ενός «challenge» του TikTok, μήνυσε την πλατφόρμα βίντεο για αμέλεια και «ελαττωματικό σχεδιασμό».

Η Nylah Anderson από τη Φιλαδέλφεια βρέθηκε αναίσθητη στη ντουλάπα της κρεβατοκάμαρας της μητέρας της στις 7 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους.

Κρεμάστηκε από έναν ιμάντα τσάντας αφού είδε βίντεο που αφορούσαν ένα «blackout challenge» στη σελίδα «For You» της εφαρμογής, σύμφωνα με την αγωγή που κατατέθηκε την Πέμπτη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Πενσιλβάνια. Η πρόκληση ενθαρρύνει τους χρήστες να ασφυκτιούν, να λιποθυμούν και να ανακτούν μετά τις αισθήσεις τους, μπροστά στην κάμερα.

Η μητέρα της Nylah, Tawainna, λέει ότι η εταιρεία ευθύνεται για τον θάνατό της, επειδή το περιεχόμενο «εμφανίστηκε μπροστά της», όπως μεταδίδει η Daily Mail.

Πέρυσι, ένα 12χρονο αγόρι πέθανε αφού χρησιμοποίησε ένα κορδόνι παπουτσιού για να πνιγεί για την ίδια πρόκληση, λέει η οικογένειά του.

Σημειώνεται πως το 10χρονο κορίτσι δοκίμασε το «blackout challenge» στηv ντουλάπα της μητέρας της, ενώ η μητέρα της ήταν κάτω. Μια εγκληματολογική ανάλυση του τηλεφώνου της έδειξε ότι η εφαρμογή ήταν σε χρήση εκείνη την ώρα, σύμφωνα με τους δικηγόρους της μητέρας της.

«Η Nylah υπέστη σε φρικτή ταλαιπωρία καθώς πάλευε και πάλευε για να αναπνεύσει», αναφέρεται στην αγωγή της οικογένειας. Η Tawainna βρήκε την κόρη της και της έκανε πολλαπλές προσπάθειες καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, μέχρι να φτάσουν οι νοσοκόμοι.

Η Nylah πέρασε πέντε ημέρες στην παιδιατρική ΜΕΘ και πέθανε στις 12 Δεκεμβρίου 2021.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook