Για τέταρτη συνεχόμενη χρόνια το ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου υλοποιεί δράση στο πλαίσιο του προγράμματος “Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ” – ΝΟΗΣΙΣ. Συγκεκριμένα φέτος, ασχολήθηκε με τη θεματική «Κρητική Διατροφή και κουζίνα». Υπενθυμίζουμε ότι τις προηγούμενες χρονιές υλοποιήθηκαν οι θεματικές ενότητες: «Διαδικτυακή πύλη – Ηλεκτρονική εφημερίδα» ( 2018-19), «Κοινωνική κι Αλληλέγγυα Οικονομία» ( 2019-20) και «Αρωματικά φυτά της Κρήτης» ( 2020-21)

Έτσι αρχικά φέτος πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών στον προαύλιο χώρο του σχολείου για την επιλογή του θέματος· σε επομένη συνάντηση προτάθηκε κι αποφασίστηκε από κοινού το Σχέδιο Δράσης καθώς και ο χωρισμός των αντίστοιχων ομάδων εργασίας .

Το Σχέδιο Δράσης χωρίστηκε σε τέσσερις ενότητες:

  • Η πρώτη ενότητα είχε σκοπό οι μαθητές να ενημερωθούν σε σχέση με τα οφέλη της Κρητικής διατροφής και κατά προέκταση της σωστής και υγιεινής διατροφής, ώστε να αποκτηθεί η γνώση για τις ευεργετικές ιδιότητες της σωστής διατροφής για την υγεία τους.
    Έτσι έγινε προετοιμασία των μαθητών μέσω μικρών εργασιών και σχετικών ερωτημάτων ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε διαδραστικό σεμινάριο με καλεσμένη την Βιολόγο – Επιμορφώτρια Γκλόρια Κωνσταντουδάκη, καθώς και επίσκεψη με ξενάγηση στο ελαιοτριβείο BIOLEA στον Άστρικα Κολυμβαρίου και γνωριμία με το πιο βασικό διατροφικό προτέρημα της Κρητικής – Μεσογειακής διατροφής που είναι το ελαιόλαδο.
  • Η δεύτερη ενότητα υλοποιήθηκε με γραπτές εργασίες – έντυπα, με περιεχόμενο Παραδοσιακές Συνταγές της Κρήτης και της Κρητικής διατροφής, με σκοπό την περαιτέρω γνώση και στόχευση σε σωστές διατροφικές συνήθειες και αποτροπή από ανθυγιεινές τροφές που επικρατούν στην καθημερινή διατροφή των μαθητών και ενημέρωση και εξοικείωση με την παράδοση που υπάρχει και υφίσταται ακόμη στις μέρες μας, μέσω των συνταγών των γονιών και των παππούδων τους.
  • Η τρίτη ενότητα πραγματοποιήθηκε με την δράση απλών μαθημάτων μαγειρικής με την ομαδική και συνεργατική συμμετοχή των μαθητών στην υλοποίηση, με την βοήθεια και την επιμέλεια υπεύθυνου καθηγητή, απλών συνταγών βασισμένων στις συνταγές που οι ίδιοι έχουν συγκεντρώσει . Ενώ μεγάλο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση και η υλοποίηση μαρμελάδας από την μεταποιήτρια – παραγωγό Ελένη Ντουντουνάκη
  • Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με μια εκδήλωση – παρουσίαση των εργασιών των μαθητών/ τριών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Μαΐου στις 11:30π.μ. στον προαύλιο χώρο του σχολείου, με προσκεκλημένους τον Σύλλογο γονέων καθώς και των καθηγητών, με καλή διάθεση με πολλή μουσική και κρητικά εδέσματα, τηρώντας πάντα τα μέτρα προστασίας για τον Covid 19.
    Συνοψίζοντας αναφέρουμε ότι με το πρόγραμμα αυτό έγινε κατανοητή η ιδιαιτερότητα της Κρητικής κουζίνας και τα οφέλη της σωστής διατροφής, καθώς και η ανάγκη για αλλαγή των διατροφικών συνηθειών που επηρεάζουν άμεσα την υγεία και την καθημερινότητά μας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook