Προληπτική παρέμβαση προς τον γ.γ. του ΟΗΕ ώστε να αποφύγει μονομερείς αναφορές στην έκθεσή του για το Κυπριακό που αναμένεται να δημοσιοποιήσει πιθανότατα στο τέλος Φεβρουαρίου θα επιχειρήσει ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας στη συνάντηση που θα έχει στη Νέα Υόρκη με τον κ. Μπαν Κι Μουν την Παρασκευή.

Ο υπουργός Εξωτερικών, που από χθες το βράδυ βρίσκεται στο Λονδίνο για επαφές με τον Βρετανό ομόλογό του, είχε συνομιλίες στη Λευκωσία με το σύνολο της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας, συντονίζοντας τη δράση των δύο κυβερνήσεων εν όψει της ιδιαίτερα δύσκολης περιόδου που ακολουθεί για το Κυπριακό και τα ευρωτουρκικά.

«Από τον ΟΗΕ περιμένουμε αντικειμενικότητα και να τηρήσει την αποστολή καλών υπηρεσιών» τόνισε ο κ. Δρούτσας, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι ο κ. Χριστόφιας είχε επιδείξει εποικοδομητική στάση, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει επιδειχθεί από πλευράς Ερογλου.

Ο κ. Δρούτσας επανέλαβε την έκκλησή του στην Αγκυρα για απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια απόφαση θα επιβεβαιώσει την πραγματική βούλησή της για επίλυση του Κυπριακού. Αθήνα και Λευκωσία ανησυχούν από τις πληροφορίες ότι ο ΟΗΕ πιθανότατα θα επιχειρήσει με την έκθεση του γ.γ. να μεταθέσει και στους Ελληνοκυπρίους τις ευθύνες για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο, κάτι που θα δημιουργούσε αρνητικό για τη Λευκωσία κλίμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Μ. Κυπριανού, ο κ. Δρούτσας συζήτησε και τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, καθώς το θέμα αυτό θα τεθεί σε δείπνο που θα έχουν οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ την Κυριακή με την κ. Αστον. Εν όψει αυτής της συνάντησης, ο γ.γ. του ΥΠΕΞ πρέσβης Ι.Α. Ζέππος επισκέπτεται το Κάιρο, στο οποίο υπηρετούσε μέχρι το 2009 ως πρεσβευτής, ώστε να έχει η ελληνική κυβέρνηση πλήρη εικόνα για τα τεκταινόμενα στη χώρα.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook