Τώνια Λιοδάκη Τώνια
Λιοδάκη
Δημοσιογράφος

Με λιγότερους ή σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς καν «στρατιώτες» καλούνται να πάνε στη «μάχη» της κοινωνικής μέριμνας και φροντίδας οι προνοιακές δομές της Κρήτης.

Από 23 Μαΐου αρχίζει η λήξη συμβάσεων 50 εργαζομένων που εργάζονται ως επικουρικό προσωπικό σε 8 δομές κοινωνικής πρόνοιας στην Κρήτη. Οι ανάγκες που καλύπτουν οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι είναι νευραλγικής σημασίας, πάγιες και διαρκείς.

Μάλιστα η αποχώρηση κάποιων μετά τη λήξη της σύμβασης, θα αφήσει πλήρως κενή την ειδικότητα και τη θέση την οποία υπηρετούν, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχει κάποιος μόνιμος εργαζόμενος ο οποίος καλύπτει οργανικά τη θέση

Αναλυτικά το προσωπικό που απομακρύνεται λόγω λήξης συμβάσεων είναι το εξής:

Παράρτημα ΑμεΑ Χανίων

11 άτομα, εκ των οποίων 9 αδελφές/οι νοσοκόμοι και 2 βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό

Παράρτημα Προστασίας Παιδιών και Νέων Χανίων

4 άτομα, εκ των οποίων 1 ψυχολόγος, 2 θεραπευτές παιδαγωγοί, 1 φύλακας

Παράρτημα ΑμεΑ Ρεθύμνου

10 άτομα εκ των οποίων 1 κοινωνικής εργασίας, 5 αδελφές/οι νοσοκόμοι και 4 βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό

Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Λασιθίου

5 άτομα εκ των οποίων 1 ειδικός παιδαγωγός, 1 κοινωνικής εργασίας, 2 θεραπευτές παιδαγωγοί, 1 οδηγός.

Παράρτημα ΑμεΑ Λασιθίου

8 άτομα εκ των οποίων, 1 νοσηλευτής, 4 αδελφές/οι νοσοκόμοι, 3 βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό

Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Ηρακλείου

6 άτομα εκ των οποίων 1 οδηγός, 4 θεραπευτές παιδαγωγοί, 1 γενικών καθηκόντων

Παράρτημα αποθεραπείας και αποκατάστασης παιδιών με αναπηρία Ηρακλείου (Πόμπια Ηρακλείου)

3 άτομα εκ των οποίων 1 οδηγός, 2 βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό

Παράρτημα αποθεραπείας και αποκατάστασης παιδιών με αναπηρία Ηρακλείου

3 άτομα εκ των οποίων 1 κοινωνικής εργασίας, 1 οδηγός και 1 φυσιοθεραπευτής.

«Οι συμβασιούχοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες κενών οργανικών θέσεων. Είναι συμβασιούχοι ΣΟΧ1 και δεν τους πληρώνει το κράτος αλλά κάθε παράρτημα από τον προϋπολογισμό του. Ναι μεν, ο προϋπολογισμός χρηματοδοτείται από το κράτος αλλά υπάρχει η εξής διαφορά: το κράτος δίνει ένα ποσό για την ετήσια λειτουργία του παραρτήματος και εκείνο αποφασίζει πώς θα το διαθέσει. Εμείς που δεν έχουμε προσωπικό, κόβουμε δαπάνες από άλλα σημεία, μόνο και μόνο για να κρατήσουμε το προσωπικό. Επομένως, δε ζημιώνεται το κράτος άρα δεν είχαν λόγο να μην δώσουν παράταση στους συμβασιούχους» δήλωσε στο flashnews.gr o Χρήστος Ποντικάκης, Εκπρόσωπος των εργαζομένων, Μέλος του ΔΣ του Κ.Κ.Π.Π. Κρήτης και Γραμματέας του Συλλόγου παραρτ. ΑμεΑ Χανίων, Παιδιών και νέων Χανίων και παραρτ. ΑμεΑ Ρεθύμνου.

Ζήτησαν 60, εγκρίθηκαν 12!

Έγιναν συζητήσεις και υπήρξαν επικοινωνίες με το υπουργείο το προηγούμενο χρονικό διάστημα για το θέμα των 50 συμβασιούχων. Το υπουργείο ζήτησε να του αποστείλουν έγγραφο με τις ανάγκες των παραρτημάτων και των δομών σε επικουρικό προσωπικό. Εκεί φαίνεται ότι άρχισαν και οι… εκπτώσεις!

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο κ. Ποντικάκης: «Επειδή οι ανάγκες πέρα από τις πάγιες αλλάζουν στην πορεία καθώς προκύπτουν ανάγκες που μπορούν να καλυφθούν από συγκεκριμένες ειδικότητες, ζητήσαμε από το υπουργείο 60 άτομα επικουρικό προσωπικό. Μας ήρθε απάντηση σύμφωνα με την οποία δεν εγκρίνονταν 60 άτομα αλλά γινόταν λόγος μόνο για 17. Πριν από μια εβδομάδα μας ήρθε άλλο χαρτί που ενέκρινε τελικά μόνο 12! Να κάνουμε τι μόλις 12 άτομα; Συν το γεγονός ότι μέχρι να εγκριθούν αυτές οι θέσεις θα περάσουν 6 μήνες!»

Να σημειωθεί ότι εκτός από τους 50 εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση δεν ανανεώνεται, πριν από ένα χρόνο επρόκειτο, σύμφωνα με τον κ. Ποντικάκη, να φύγουν άλλα 60 άτομα τα οποία κινήθηκαν δικαστικά και οι περίπου 40 από αυτούς κατάφεραν να παραμείνουν στις θέσεις τους προσωρινά – μέχρι τον Νοέμβριο – με ασφαλιστικά μέτρα. Μόνο στα Χανιά δεν έγιναν αποδεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα. Οπότε στην αποδυνάμωση των προνοιακών δομών της Κρήτης, εκτός των 50 συμβασιούχων τώρα, πρέπει να ληφθούν υπόψιν και άλλοι 40 που παραμένουν στα πόστα τους αλλά μέχρι τον Νοέμβριο.

Να σημειωθεί ότι έχουν ήδη σταλεί προς το υπουργείο σχετικές επιστολές για την αναγκαιότητα της ανανέωσης των συμβάσεων των 50 συμβασιούχων τόσο από τον ίδιο τον κ. Χρήστο Ποντικάκη, από τον Σύλ. παραρτ. ΑμεΑ Χανίων, Παιδιών και νέων Χανίων και ΑμεΑ Ρεθύμνου, από το Κέντρο Κοινωνικής Προνοιας Περιφέρειας Κρήτης και από την ΠΟΕΔΗΝ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook