Ο απολογισμός των θυμάτων ανάμεσα στους πολίτες που κατανάλωσαν ένα παράνομα αποσταγμένο τοξικό οινοπνευματώδες ποτό αυξήθηκε στους 167 νεκρούς στην Δυτική Βεγγάλη, καθώς αξιωματούχοι στο ομόσπονδο κρατίδιο της ανατολικής Ινδίας συνέχιζαν την διάλυση παράνομων αποστακτηρίων σε αυτήν, ανέφεραν δημοσιεύματα σε ΜΜΕ.

Όλα τα θύματα -κυρίως χειρώνακτες, κούληδες (άνθρωποι που σύρουν δίτροχα αμαξάκια τύπου ρίκσο) και πλανόδιοι πωλητές- ήπιαν το τοξικό οινοπνευματώδες ποτό που πωλείτο σε ένα πάγκο κοντά σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό την Τρίτη.

«Ως τώρα έχουν χάσει τη ζωή τους 167 άνθρωποι. Περίπου 90 βρίσκονται ακόμα σε νοσοκομεία», είπε αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας της επαρχίας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο IANS.

Από το βράδυ της Πέμπτης έχασαν την ζωή τους 24 άνθρωποι και ο απολογισμός ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω καθώς η κατάσταση πολλών από τους ανθρώπους οι οποίοι νοσηλεύονται είναι «σοβαρή».

Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν από το χωριό Σανγκραμπούρ, 40 χλμ. νότια της Καλκούτας, της κρατιδιακής πρωτεύουσας.

Τα φθηνά, παράνομα οινοπνευματώδη ποτά συχνά περιέχουν μεθυλική αλκοόλη, και το θανατηφόρο χημικό βρέθηκε σε μεγάλες ποσότητες στους οργανισμούς των θυμάτων.

Η αστυνομία διεξήγαγε εφόδους στην περιοχή αναζητώντας τον Μπαντσά Χόκον, φερόμενο ως «αφεντικό» του τοπικού οργανωμένου εγκλήματος που φέρεται να ήταν ο υπεύθυνος για την παρασκευή και την διανομή του συγκεκριμένου οινοπνευματώδους.

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι εντόπισαν και κατέστρεψαν πολλά αποστακτήρια σε παραγκουπόλεις σε 12 χωριά και χιλιάδες φιάλες.

Η κυβέρνηση έθεσε σε διαθεσιμότητα τον διευθυντή της υγειονομικής υπηρεσίας διότι δεν διεξήγε «όπως έπρεπε» ελέγχους, σύμφωνα με ινδικά ΜΜΕ. Δώδεκα άνθρωποι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας για την τραγωδία.

Τα φθηνά, παράνομα οινοπνευματώδη ποτά, που συχνά δεν κοστίζουν πάνω από 12 ρουπίες (16 λεπτά του ευρώ) καταναλώνουν συνήθως φτωχοί χειρώνακτες και αγρότες. Οι θάνατοι από τα παράνομα αυτά ποτά δεν είναι ασυνήθιστοι στην Ινδία, όμως οι δηλητηριάσεις αυτές στην Δυτική Βεγγάλη είναι ένα από τα χειρότερα κρούσματα του φαινομένου στην ιστορία της Ινδίας.

Το 1992, πάνω από 200 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στο ανατολικό κρατίδιο Ορίσα σε ένα παρόμοιο περιστατικό, ενώ 136 είχαν χάσει τη ζωή τους το 2009 στο δυτικό ομόσπονδο ινδικό κρατίδιο Γκουτζάρατ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook