«Χαίρομαι που ο Τόμας Λέιν αποδέχθηκε την ευθύνη για τον ρόλο του στον θάνατο του Φλόιντ», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Μινεσότα, Κιθ Έλισον. «Η παραδοχή του ότι έκανε κάτι λάθος είναι ένα σημαντικό βήμα προς την επούλωση των πληγών της οικογένειας Φλόιντ, της κοινότητάς μας και του έθνους. Παρόλο που η ανάληψη ευθύνης δεν είναι δικαιοσύνη, πρόκειται για μια σημαντική στιγμή σε αυτή την υπόθεση και μια αναγκαία απόφαση στο συνεχές “ταξίδι” μας προς τη δικαιοσύνη».

Οι Λέιν, Τόου Τάο και Τζ. Αλεξάντερ Κουένγκ αντιμετώπιζαν τις πολιτειακές κατηγορίες της συνέργειας και ηθικής αυτουργίας σε φόνο και της συνέργειας και ηθικής αυτουργίας σε ανθρωποκτονία για τις ενέργειές τους -ή για τις παραλείψεις τους- καθώς ο συνάδελφός τους Ντέρεκ Σόβιν πίεζε το γόνατό του στον λαιμό και την πλάτη του Φλόιντ, ο οποίος ήταν με χειροπέδες και ξαπλωμένος μπρούμυτα, για πάνω από εννέα λεπτά, σύμφωνα με το CNN.

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ
Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ

Κατά τη διάρκεια της βίαιης σύλληψης, ο Λέιν κρατούσε τα πόδια του Φλόιντο Κουένγκ τον κορμό του και ο Τάο στεκόταν κοντά και κρατούσε το πλήθος των αναστατωμένων ανθρώπων που βρίσκονταν στο σημείο, μακριά. Το συγκλονιστικό βίντεο που τράβηξε ένας παρευρισκόμενος έδειχνε τον Φλόιντ, έναν 46χρονο μαύρο άνδρα, να παρακαλεί απεγνωσμένα να τον αφήσουν να αναπνεύσει και να καλεί τη μητέρα του πριν χάσει τις αισθήσεις του και πεθάνει.

Η οργή για το περιστατικό οδήγησε σε ένα διεθνές κίνημα διαμαρτυρίας κατά του τρόπου με τον οποίο η αστυνομία αντιμετωπίζει τους μαύρους πολίτες. Και οι τέσσερις αστυνομικοί απολύθηκαν και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες μετά τον βίαιο θάνατο του Φλόιντ.

Οι τρεις αστυνομικοί είχαν δηλώσει αθώοι στις κρατικές κατηγορίες και απέρριψαν συμφωνία με τους εισαγγελείς τον περασμένο μήνα, δήλωσε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα. Ο Τάο και ο Κουένγκ αναμένεται να δικαστούν σε πολιτειακή δίκη τον επόμενο μήνα.https://www.youtube.com/embed/kiSm0Nuqomg

Οι τρεις πρώην αξιωματικοί είχαν ήδη καταδικαστεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο τον Φεβρουάριο για παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων του Φλόιντ. Σε εκείνη τη δίκη, ο Λέιν κατέθεσε ότι βρισκόταν στην τέταρτη ημέρα της εργασίας του, ενώ ο Σόβιν εργαζόταν στο τμήμα για πάνω από 18 χρόνια.

Ο Σόβιν καταδικάστηκε πέρυσι σε πολιτειακό δικαστήριο για φόνο του Φλόιντ, σε περισσότερα από 22 χρόνια φυλάκισης. Στο πλαίσιο συμφωνίας, ο Σόβιν δήλωσε ένοχος τον Δεκέμβριο σε ομοσπονδιακές κατηγορίες για τα πολιτικά δικαιώματα που σχετίζονται με τον θάνατο του Φλόιντ.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook