Ο Τζο Μπάιντεν καλωσόρισε τις αιτήσεις Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, τόνισε πως η συμμαχία εγγυάται την ασφάλεια σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ατόμων και έδωσε εγγυήσεις για αντιμετώπιση απειλών όσο οι αιτήσεις των δύο χωρών για ένταξη θα συζητούνται.

Η δήλωση του Τζο Μπάιντεν: «Καλωσορίζω θερμά και υποστηρίζω τις ιστορικές αιτήσεις από τη Φινλανδία και τη Σουηδία για να γίνουν μέλη στο ΝΑΤΟ και προσδοκώ να δουλέψουμε από κοινού με το Κογκρέσο και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ ώστε να φέρουμε σύντομα τη Φινλανδία και τη Σουηδία στην ισχυρότερη αμυντική συμμαχία της ιστορίας.

Η Σουηδία και η Φινλανδία πήραν τη σημαντική απόφαση να ζητήσουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ μέσα από εξαντλητικές και συμπεριληπτικές δημοκρατικές διαδικασίες στην κάθε χώρα. Το ΝΑΤΟ εγγυάται την ασφάλεια ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – που ενώνονται από την κοινή μας δέσμευση στις δημοκρατικές αρχές και το όραμά μας για ειρήνη και πρόοδο στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Η δέσμευσή μου στο ΝΑΤΟ και το άρθρο 5 είναι απόλυτη.ADVERTISING 

Η Φινλανδία και η Σουηδία είναι για πάρα πολλά χρόνια στενοί εταίροι των ΗΠΑ. Μπαίνοντας στο ΝΑΤΟ, θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την αμυντική συνεργασία και ωφελήσουν την Βορειοατλαντική Συμμαχία. Μαζί με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις ασκήσεις και την παρουσία τους στις χώρες της Βαλτικής.

Όσο οι αιτήσεις των δύο χωρών για το ΝΑΤΟ θα συζητούνται, οι ΗΠΑ θα δουλέψουν μαζί με τη Φινλανδία και τη Σουηδία ώστε να συνεχίσει να υπάρχει επαγρύπνηση απέναντι σε κάθε απειλή της κοινής μας ασφάλειας για να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί η επιθετικότητα ή κάθε απειλή επιθετικότητας.

Περιμένω να καλωσορίσω τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σαουλί Νινίστο και την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον στην Ουάσινγκτον αύριο ώστε να συσκεφθούμε παραπέρα για τις αιτήσεις τους στο ΝΑΤΟ και για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

dikaiologhtika.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook