Ως έτος της μεγάλης φυγής προς τη συνταξιοδότηση, χαρακτηρίζεται το 2021 καθώς οι αιτήσεις εκτοξεύθηκαν πάνω από τις 193.000, όταν το προηγούμενο έτος βρίσκοντας γύρω στις 163.000.

Παρά ταύτα ο e – ΕΦΚΑ έχει προσχωρήσει τη διαδικασία εκκαθάρισης και πλέον απομένουν οι αιτήσεις του προηγουμένου έτους προκειμένου να εξαλειφθεί το στοκ των εκκρεμών συντάξεων και να επανέλθει η διαδικασία συνταξιοδότησης σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης επανέλαβε πρόσφατα ότι το καλοκαίρι θα εκκαθαριστούν όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις κύριας συνταξιοδότησης για το 2021.

Οι εκκρεμείς συντάξεις

Αυτή την περίοδο έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις του 2018, όπως και το 97,5% του συνόλου των αιτήσεων του 2019.

Οι εκκρεμότητες του 2020 έχουν περιοριστεί στο 11% του συνόλου των αιτήσεων(163.590) έως και τα τέλη Μαρτίου, ενώ, μέσα στο καλοκαίρι, θα εκκαθαριστούν και οι εκκρεμείς αιτήσεις κύριας συνταξιοδότησης για το 2021. Για το έτος αυτό, οι εκκρεμότητες ανέρχονται στο 28,77% του συνόλου των αιτήσεων, οι οποίες μάλιστα ήταν και ιδιαίτερα αυξημένες σε σχέση με τα προηγούμενα έτη (193.000).

Όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις, το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι έχει ήδη σημειωθεί μία σχετική αποκλιμάκωση στην εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων και πως η διαδικασία αυτή θα προχωρήσει ταχύτερα αμέσως μετά την επίλυση του θέματος των εκκρεμοτήτων των κύριων συντάξεων.

Το έτος ρεκόρ

Ρεκόρ αιτήσεων συνταξιοδότησης υποβλήθηκε κατά το προηγούμενο έτος 2021. Υποβλήθηκαν 193.000 αιτήσεις, όταν ένα χρόνο νωρίτερα, το 2020, οι αιτήσεις ήταν 163.590. Η αύξηση της τάξης του 18% οφείλεται στην λήξη των ευνοϊκών – μεταβατικών – ειδικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που προβλέφθηκαν για ομαλή μετάβαση στο σημερινό καθεστώς με τα 40 έτη ασφάλισης και 62 έτη ηλικίας ή το 67ο έτος ηλικίας με όσα έτη ασφάλισης διαθέτει ο υποψήφιος συνταξιούχος.

Η έκρηξη των αιτήσεων συνταξιοδότησης που παρατηρήθηκε το 2021 εκτιμάται από τους ειδικούς ότι ξεπέρασε κατά πολύ τα προηγούμενα κύματα μαζικής φυγής.. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί αλλά και υγειονομικοί επέβαλαν μαζικά αιτήσεις συνταξιοδότησης, όπως άλλωστε και μισθωτοί τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, που έσπευσαν να συνταξιοδοτηθούν πριν από το 2022, ανησυχώντας για το ενδεχόμενο να καταργηθεί η δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης πριν από τα 62 και τα 67 έτη.

Τέλος, χιλιάδες ήταν και οι επαγγελματίες που έσπευσαν να συνταξιοδοτηθούν, εν μέσω της πανδημίας ενώ εκτιμάται ότι και το 2022 θα σπεύσουν να συνταξιοδοτηθούν όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα με τα ευνοϊκότερα ειδικά όρια που ίσχυαν μέχρι το 2021, υπό τον φόβο των αλλαγών.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook