Βασίλης Φουντουλάκης Βασίλης
Φουντουλάκης

Πρώτη ενημέρωση 9:41

Στο Εφετείο Χανίων εκδικάζεται μετά από 5 αναβολές, η υπόθεση θανάτου της 47χρονης Έφης Τσιχλάκη τον Μάρτιο του 2016 στο Κολυμπάρι Χανίων.

Ο θάνατός της είχε προέλθει από πυροβολισμό στο κεφάλι με τον 49χρονο σύζυγό της να υποστηρίζει ότι επρόκειτο για αυτοκτονία, στη συνέχεια όμως να οδηγείται σε δίκη με την κατηγορία ότι εκείνος τη σκότωσε.

Η υπόθεση εκδικάζεται μετά από έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών κατά της πρωτόδικης απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ρεθύμνου το οποίο είχε αθωώσει πρωτόδικα τον 49χρονο σύζυγό της.

Αργά το μεσημέρι το δικαστήριο διέκοψε την ακροαματική διαδικασία για το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας 23 Μαίου, οπότε θα συνεχίσει με εξέταση μαρτύρων, απολογία του κατηγορούμενου, αγόρευση Εισαγγελέα και δικηγόρων και τέλος για την έκδοση της απόφασης.

Τι ειπώθηκε στην σημερινή ακροαματική διαδικασία

Αδελφός 47χρονης: ««Είμαι στεναχωρημένος με την αδερφή μου γιατί δεν μου άνοιξε την ψυχή της. Αν μου την άνοιγε ίσως να ζούσε σήμερα»

Πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο αδερφός της 47χρονης ο οποίος ανάφερε:

«Είμαι μόνιμος κάτοικος Γαλλίας. 1-2 φορές ερχόμουν στην Ελλάδα. Είχαμε συχνή επαφή με την αδερφή μου. Δεν ξέρω αν είχε οικογενειακά προβλήματα. Τον τελευταίο καιρό η αδερφή μου ήταν «κουμπωμένη». Παντρεύτηκαν από έρωτα, χώρισαν και μετά τα ξαναβρήκαν. Οταν ξανασμίξανε, υπήρξαν περιστατικά από τα οποία αντιλήφθηκαμε ότι υπήρχε πρόβλημα στη σχέση τους. Από κοντά διαπιστώσαμε ότι είχαν μια τυπική σχέση. Πάντως δεν είδαμε να βιαιοπραγεί προς το θύμα. Την ημέρα του θανάτου μιλήσαμε με την αδερφή μου γύρω στις 8 το βράδυ. Σχεδιάζαμε τις διακοπές μας για να έρθουμε στην Ελλάδα τον Απρίλιο. Με ρώτησε η αδερφή μου αν μπορώ να πληρώσω την επισκευή του θερμοσίφωνα για να έχουμε ζεστό νερό όταν κατέβουμε. Εμείς δεχτήκαμε. Διαπιστώσαμε και σε άλλες περιπτώσεις ότι είχε οικονομικά προβλήματα. Διαπιστώσαμε ότι ο άνδρας της, της έπαιρνε τα χρήματα που πληρωνόταν από τη δουλειά της. Ο κατηγορούμενος μου είχε επίσης παραπονεθεί ότι είχε οικονομικά προβλήματα. Δούλευε σε διάφορες εργασίες.»

Ο αδερφός της τόνισε ότι της είχε πει να πάει στη Γερμανία. Να ξεκινήσει καινούρια ζωή. Μου είπε «όπου κι αν πάω θα με βρει» Ένιωθε ένα φόβο. Φοβόταν τον σύζυγό της.

Ως προς τον τρόπο με τον οποίο έμαθε ότι η αδερφή του είχε πεθάνει, είπε:

«Την επόμενη μέρα της 22ας Μαρτίου 2016 έμαθα ότι πέθανε. Με ενημέρωσε ο ξάδερφος μου. Δεν μου είπε ότι αυτοκτόνησε. Σκοτώθηκε. Δεν ήξερε και ο ίδιος. Δεν πήρα τον κατηγορούμενο τηλέφωνο. Δεν είχα τηλέφωνο του γαμπρού μου για να με ενημερώσει. Ήρθα κατευθείαν στην Ελλάδα.»

«Είμαι στεναχωρημένος με την αδερφή μου γιατί δεν μου άνοιξε την ψυχή της. Αν μου την άνοιγε ίσως να ζούσε σήμερα. Η αδερφή μου ήταν όμορφη γυναίκα αλλά την τελευταία φορά που την είδα ήταν εξαιρετικά γερασμένη. Επίσης τον τελευταίο καιρό είχε γίνει περισσότερο θρησκευόμενη.»

Ως προς το περιβάλλον του σπιτιού το χαρακτήρισε σαν σπίτι φρούριο.

Κατάθεση αστυνομικού: Από τα ευρήματα προκύπτει ότι η 47χρονη δεν αυτοπυροβολήθηκε

Ο αστυνομικός από την υποδιεύθυνση ασφαλείας που έφτασε στον χώρο όπου βρισκόταν το πτώμα, όταν εκλήθη η αστυνομία, ανέφερε πως «μας δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι το θύμα πυροβολήθηκε και όχι ότι αυτοπυροβολήθηκε. Από τα ευρήματα αλλά και από την ιατροδικαστική δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι το θύμα δεν αυτοπυροβολήθηκε.»

Όταν ο αστυνομικός είδε τον κατηγορούμενο έκλαιγε. Επίσης στα προσωπικά της αντικείμενα βρέθηκε ένα σημείωμα. Την ώρα που συνέβη το γεγονός έλειπε από το σπίτι ο ανιψιός του κατηγορουμένου τον οποίο και φιλοξενούσαν εκεί.

Τι υποστηρίζει η υπεράσπιση κατηγορουμένου

H υπεράσπιση υποστήριξε ότι σημάδια πυρίτιδας βρέθηκαν μόνο στο θύμα και όχι στον κατηγορούμενο (ενώ η πολιτική αγωγή ανάφερε ότι βρέθηκε πυρίτιδα στον κατηγορούμενο παρά το γεγονός ότι σκουπίστηκε). Επίσης όπως αναφέρθηκε, ο ιατροδικαστής σύμφωνα με την υπεράσπιση δε βρήκε ίχνη πάλης, ούτε στο θύμα ούτε στον κατηγορούμενο.

Ανιψιός κατηγορούμενου

Ο ανιψιός του κατηγορούμενου, που όταν έγινε το συμβάν ήταν 27 χρόνων, την περίοδο που ήταν 18-22 ετών φιλοξενείτο στο σπίτι του θείου του. Στη μαρτυρία του ανέφερε: «Η θεία μου μου συμπεριφερόταν σα μάνα μου. Είχε καλή σχέση με τον θείο μου ήταν αγαπημένο ζευγάρι και ήταν συνεχώς μαζί. Δεν τους είδα να τσακώνονται. Τη μέρα που έγινε το συμβάν μας κάλεσε η θεία γιατί κάτι θέλει να μας πει ο θείος. Μια ώρα κάτσαμε. Συζητήσαμε με τον θείο μου για επαγγελματικά θέματα. Μου ζήτησε να γυρίσω πίσω στο σπίτι για να ξαναγίνουμε οικογένεια. Με τη θεία μου δεν μίλησα. Πίναμε τσικουδιές και μιλούσαμε. Πέντε ποτηράκια ο καθένας ήπιαμε. Δεν ξέρω αν ο θείος είχε όπλο. Δεν είμαι σίγουρος. Έφυγα νύχτα από το σπίτι {…} Για το συμβάν με ενημέρωσε ένας άλλος θείος που μου είπε έλα εδώ γιατί αυτοκτόνησε η θεία σου. Δεν θυμάμαι αν το μποξεράκι που φορούσε ο θείος μου είχε αίματα. Μπήκα είδα τη θεία μου νεκρή και βγήκα αμέσως έξω»

Ξάδερφος 47χρονης: «Μου είχε πει καιρό πριν, ότι φοβόταν τον κατηγορούμενο»

«Με την Έφη είχαμε χαθεί για αρκετό καιρό. Με δική της πρωτοβουλία 10 μέρες πριν το συμβάν μιλήσαμε στο skype. Για 2-3 ώρες. Ήταν πολύ προβληματισμένη. Τα τελευταία χρόνια καταλάβαμε ότι κάτι συμβαίνει στο σπίτι της. Ήταν ευθύς εξαρχής βαθύτατα θρησκευόμενη. Ήταν επίσης συγκροτημένη ως χαρακτήρας. Είχε συγκεκριμένη βιοθεωρία. Δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση βάσει της προσωπικότητας της να έχει αυτοκτονήσει. Όσο δύσκολα κι αν περνούσε. Είναι όλο σκηνοθετημένο. Μου είχε πει καιρό πριν, ότι φοβόταν τον κατηγορούμενο. Ως προς το θέμα των παιδιών δεν ήθελε να κάνει παιδιά μαζί του. Ζούσε έναν εφιάλτη σε συνθήκες που δημιούργησε ο σύζυγος της.»

Ιατροδικαστής πολιτικής αγωγής

«Πιθανόν να έχει φάει γροθιά στο πρόσωπο. Είχε φτάσει σε δεύτερο επίπεδο ασφυξίας (λιποθυμίας δηλαδή). Εβλήθη από κοντινή απόσταση. Η σφαίρα πήγε από κάτω προς τα πάνω. Η θέση της νεκρής δεν συνάδει με αυτοκτονία. Είναι ανθρωποκτονία. Επίσης ένας άνθρωπος που του έχει μειωθεί το οξυγόνο δύσκολα θα μπορούσε να αυτοκτονήσει.»

Η ιατροδικαστής έκανε λόγο για πιάσιμο λαιμού με μείωση της αναπνοής. «Ένας που ξέρει πολεμικές τέχνες ξέρει μέχρι ποιο σημείο μπορεί να προκύψει θάνατος από πνιγμό. Πολεμικές τέχνες ξέρει ο κατηγορούμενος. Δεν υπάρχει στραγγαλισμός υπάρχει θάνατος από τη σφαίρα. Να τονίσω ότι την ιατροδικαστική εξέταση έκανε ο κ. Μπελιβανης. Βρέθηκαν κακώσεις (εκχυμώσεις) στην τραχηλική χώρα. Υπάρχουν εντυπώματα δακτύλων στον λαιμό της (ασφυκτικές κηλίδες)» Κατατέθηκαν μάλιστα φωτογραφίες του θύματος για να φανούν τα ευρήματα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook