Την εντονότατη αντίδραση δεκάδων \”αγανακτισμένων\” πολιτών προκάλεσε η καθιέρωση κινήτρου επίτευξης στόχων και υψηλής παραγωγικότητας (που θα ισχύσει στο δημόσιο τομέα) και στους υπαλλήλους της Βουλής.

Το έξτρα πριμ έρχεται στην πραγματικότητα να καλύψει το κενό που δημιουργεί η απώλεια του 15ου και 16ου μισθού που λάμβαναν υπάλληλοι της Βουλής για το άνοιγμα και το κλείσιμο των εργασιών του Κοινοβουλίου.

Το μπόνους αποφασίστηκε ότι θα δίδεται έπειτα από απόφαση του προέδρου του Κοινοβουλίου, ο οποίος θα το χορηγεί μετά τη λήξη κάθε Συνόδου, λαμβάνοντας υπ\’ όψιν τον όγκο του κοινοβουλευτικού έργου, το ρυθμό διεκπεραίωσής του και την εξοικονόμηση πόρων κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Με τη χθεσινή δημοσιοποίηση του θέματος, το τηλεφωνικό κέντρο της Βουλής πραγματικά κατακλύστηκε από τηλέφωνα πολιτών, οι οποίοι, εν εξάλλω, έλεγαν ότι δεν μπορεί σε μια τέτοια συγκυρία να δίνονται επιδόματα όταν η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών υφίσταται τα πιο σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί ποτέ.

Πολλοί μάλιστα στέκονταν στο γεγονός ότι για το συγκεκριμένο μπόνους δεν προσδιορίζεται ρητώς ούτε πόσο θα είναι, αλλά ούτε σε ποιους θα δίνεται, κάτι που θα αποφασίζεται από τον πρόεδρο της Βουλής.

Κοινοβουλευτικές πηγές διευκρίνιζαν πάντως ότι όσοι από τους 1.250 και πλέον υπαλλήλους της Βουλής τύχουν αυτού του προνομίου δεν θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να αυξάνονται σημαντικά. Και αυτό γιατί, όπως υποστήριζαν οι ίδιοι, μεσοσταθμικά οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν περί τα 100 ευρώ μηνιαίως.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι την εφαρμογή του Μνημονίου το σχετικό κονδύλι που αντιστοιχούσε στον 15ο και 16ο μισθό ανερχόταν στα 16.902.600 ευρώ.

Στη συνέχεια είχε υπάρξει μείωση κατά 30%, φορολόγηση και καταμερισμός σε έξι μηνιαίες δόσεις.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της Βουλής για τη νέα χρονιά ο ίδιος κωδικός έχει μειωθεί κατά 2/3 και κυμαίνεται τώρα στα 5,1 εκατομμύρια ευρώ.

Σκοτεινό ωστόσο σημείο εξακολουθεί να παραμένει, παρά τις διευκρινίσεις, η οροφή τής συγκεκριμένης οικονομικής ενίσχυσης, αλλά και ο τρόπος επιλογής των υπαλλήλων που θα το δικαιούνται.

Σχετικές ενστάσεις είχαν διατυπώσει μάλιστα βουλευτές της Αριστεράς κάνοντας λόγο για επιλογές που δεν θα έχουν χαρακτήρα αξιοκρατικό, αλλά θα βασίζονται σε κομματικά κριτήρια.

Οι υπάλληλοι της Βουλής πρόκειται εξάλλου υποστούν περαιτέρω μείωση στις απολαβές τους από την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο και βαθμολόγιο.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook