Πρόκειται για γεωλογικό φαινόμενο που συναντάται και αλλού όμως στην Κρήτη έχει κάποιες ιδιαιτερότητες

Περίπου 15χλμ δυτικά του Ηρακλείου, στους πρόποδες του Στρούμπουλα και κοντά στο χωριό Μάραθος της Κρήτης, οι επισκέπτες αιφνιδιάζονται από ένα θέαμα επιβλητικό, όσο και παράξενο.

Δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Πρόκειται για ένα γνωστόγεωλογικό φαινόμενο, κάτι που απαντάται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου και την προέλευση του οποίου οι ειδικοί συνήθως μπορούν να διαπιστώσουν με βεβαιότητα. Με τη διαφορά πως στην περίπτωση του Αλωνιού δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς έχει συμβεί.

Το φαινόμενο ονομάζεταιδολίνηήκαρστική δολίνη. Ουσιαστικά πρόκειται για καθίζηση του εδάφους, το οποίο βουλιάζει στη γη και αφήνει έναν μεγάλο κρατήρα. Έτσι έγινε κι εδώ, στο Βουλισμένο Αλώνι, το όνομα του οποίουσημαίνει αλώνι που έχει βουλιάξει.

Το μυστήριο στην περίπτωση της Κρήτης

Καθώς, όπως προαναφέρθηκε, είναιγνωστές οι συνθήκεςκάτω από τις οποίες δημιουργείται μια δολίνη, οι ειδικοί διατυπώνουν τη θεωρία τους και για το συγκεκριμένο φαινόμενο στην Κρήτη.

Όπως εκτιμούν, πριν από εκατοντάδες χρόνια υπήρχε στο σημείο ένασπήλαιο που σχηματίσθησε στα ανθρακικά πετρώματα της περιοχής και αποτελούσε τμήμα ενός μεγαλύτερου υπόγειου δικτύου που συνδέεται με την Πηγήτου Αλμυρού. Η διαρκής διάβρωση που επέφεραν τα ύδατα φαίνεται πως λέπτυνε την οροφή, με αποτέλεσμα εκείνη να καταρρεύσει και να δώσει αυτό το τεράστιο κυκλικό αξιοθέατο.

Το σπήλαιο, εντούτοις,δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί, ούτε υπάρχουν πληροφορίες ή κάποιες ενδείξεις για την ύπαρξή του· γεγονός που αφήνει ατεκμηρίωτη τη θεωρία.

Στο μεταξύ το μέγεθος της καρστικής δολίνης προσθέτει στη σύγχυση. Η καθίζηση του εδάφους στο σημείο είναιασυνήθιστα εκτεταμένη, τόσο σε βάθος όσο και σε πλάτος. Παρότι συνήθως οι δολίνες παρουσιάζουν πέντε με 10 μέτρα βάθος και 20 με 50 διάμετρο, το Αλώνι αγγίζει τα 50 μέτρα βάθος και τα 90 σε διάμετρο.

Αυτή η ιδιαιτερότητα σε συνδυασμό με την άκαρπη προς το παρόν αναζήτηση του σπηλαίου, εντείνουν το μυστήριο που περιβάλλει το Βουλισμένο Αλώνι.

Να σημειώσουμε δε πωςοι ντόπιοι επιμένουνότι στο σημείο υπήρχε πράγματι κάποτε ένα αλώνι, το οποίο χάθηκε μαζί με τον ιδιοκτήτη του.

Δείτε τονλαϊκό μύθο που συνοδεύει το βουλισμένο αλώνι

Από αλώνι σε αναρριχητικό πεδίο

Σε κάθε περίπτωση το μέρος είναι ιδιαίτερο. Ο τεράστιος κρατήρας είναιεντυπωσιακός στη θέαση, τόσο από ψηλά όσο και από μέσα. Η ακουστική στο κέντρο του είναι εξαιρετική, την ώρα που τα απόκρημνα τοιχώματα αγκαλιάζουν τον άνθρωπο που μπροστά τους φαντάζει μικροσκοπικός, ίσως και αδύναμος.

Μπορεί αυτός να είναι ένας ακόμη λόγος που αναρριχητές το επισκέπτονται για να κατακτήσουν τα πανύψηλα κάθετα βράχια του.

Το Βουλισμένο Αλώνι είναι οργανωμένο πεδίο εδώ και 12 χρόνια και αποτελεί προορισμό για αναρριχητές από όλο τον κόσμο. Η πρόσβαση στο κέντρο είναι άνετη, αφού το εσωτερικό του έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για διευκόλυνσή της. Εδώ καταγράφονται12 αναρριχητικές διαδρομές, κάποιες από αυτές αυξημένου βαθμού δυσκολίας, το μήκος των οποίων διαμορφώνεται από 10 έως 44 μέτρα.

Σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο επισκέπτονται το Αλώνι πολλοί αναρριχητές, είτε έμπειροι είτε ερασιτέχνες που έρχονται με τις σχολές τους. Μπορείτε να τους παρακολουθήσετε να το σκαρφαλώνουν. Ή να αναρριχηθείτε κι εσείς.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook