Φτωχότεροι έχουν γίνει οι ήδη φτωχοί, τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, αφού οι επιπτώσεις από τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση δεν είχαν προοδευτικό χαρακτήρα για όσους ήταν ήδη φτωχοί, ενώ αντιθέτως για τα υψηλά εισοδήματα και την μεγάλη περιουσία είχαν προοδευτικό χαρακτήρα.

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος, μετά από αυτό το συμπέρασμα, ζήτησε οι παρεμβάσεις που θα γίνουν από εδώ και στο εξής να έχουν μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη. Από την άλλη πλευρά, κάλεσε και τους κοινωνικούς φορείς να στηρίξουν τις όποιες αλλαγές προωθηθούν.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το 2008 και μετά (αύξηση συντελεστών ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα και πετρέλαιο), σε συνδυασμό με την άνοδο της ανεργίας και κυρίως στους νέους «μείωσαν περισσότερο την αγοραστική δύναμη των πιο φτωχών νοικοκυριών».

Αντιθέτως, η έκτακτη οικονομική εισφορά στα υψηλά εισοδήματα, στις μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις και στους ιδιοκτήτες μεγάλης αξίας ακινήτων «είναι σχεδόν βέβαιο ότι είχε προοδευτικό χαρακτήρα, με την έννοια ότι επιβάρυναν σχετικά περισσότερο τα ανώτερα εισοδήματα».

Πέραν αυτής την ανισότητας, οι περικοπές των δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και επιδόματος καλοκαιρινής αδείας, άλλων επιδομάτων που καταβάλλονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και η επιβολή ειδικής προοδευτικής εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ στις υψηλότερες συντάξεις (άνω των 1.400 ευρώ), εκτιμάται από την ΤτΕ ότι «επιβάρυναν κυρίως τα μεσαία εισοδηματικά κλιμάκια με αμφίβολα αναδιανεμητικά αποτελέσματα στο σύνολό τους».

Ένα ακόμα θλιβερό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η ΤτΕ είναι ότι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα «η φτώχεια φαίνεται να μετατοπίζεται από την ομάδα των ηλικιωμένων προς την ομάδα των νεότερων ζευγαριών με παιδιά, αλλά και προς τους νέους εργαζόμενους».

Δεδομένου ότι η ανεργία «χτυπάει» περισσότερο στους νέους, φυσικό επακόλουθο είναι ότι και η φτώχεια θα «χτυπάει» περισσότερο τους νέους.

Το ζητούμενο τώρα είναι να εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο και «συνεκτικό» – σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο – σχέδιο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, καθώς η επάνοδος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης θα φέρει και νέες θέσεις εργασίας.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τον εντοπισμό των παραπάνω ανισοτήτων, η ΤτΕ υπολογίζει πως οι μέσες πραγματικές αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας το 2010 μειώθηκαν κατά 9%, ενώ μόνο των δημοσίων υπαλλήλων υποχώρησαν κατά 13,5%. Για φέτος υπάρχει συνέχεια στις μειώσεις των αποδοχών κατά περίπου 5% και για το 2012 η ΤτΕ προβλέπει σταθεροποίησή τους.

Να σημειωθεί ότι η αγοραστική δύναμη των αποδοχών υποχώρησε πέρυσι για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, πέφτοντας σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του 2003, ενώ στο σύνολο της οικονομίας υποχώρησε σε επίπεδα χαμηλότερα του 2006.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook