Ημέρα κορύφωσης των εκδηλώσεων για την 81η επέτειο της Μάχης της Κρήτης η σημερινή. Από το πρωί φορείς και πολίτες συμμετέχουν στις καθιερωμένες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης σε όσους αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση ενάντια στον Γερμανό κατακτητή.

Είναι μια μέρα που «στέλνουμε το διαχρονικό μήνυμα ότι οι θεμελιώδεις αξίες και αρχές της ελευθερίας και της εδαφικής κυριαρχίας είναι αδιαπραγμάτευτες, ακολουθώντας την παρακαταθήκη που μας άφησαν οι ηρωικοί μαχητές της Μάχης της Κρήτης», δήλωσε από τα Χανιά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας του Υπ. Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς που εκπροσωπεί την κυβέρνηση στις σημερινές εκδηλώσεις.

Ειδικότερα ανέφερε ότι: «Θυμόμαστε και τιμούμε τους ηρωικούς μαχητές του νησιού. Τους Έλληνες που ήρθαν από το μέτωπο της Αλβανίας, τους στρατιώτες της Κοινοπολιτείας, του Άγγλους, του Νεοζηλανδούς και τους Αυστραλούς αλλά και τους άμαχους Κρητικούς, τους άνδρες και τις γυναίκες, τους γέροντες και τα αμούστακα παιδιά, που ξεσηκώθηκαν όλοι μαζί με όπλο την αγάπη προς την ελευθερία που ταυτίζεται με την έννοια του Κρητικού και αγωνίστηκαν ενάντια στον υπέρμετρο εισβολέα και κατάφεραν έναν άθλο που γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ελληνικού έθνους. Σήμερα όλοι μαζί προχωρούμε για μια σύγχρονη Ελλάδα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα όμως στέλνουμε και το διαχρονικό μήνυμα ότι οι θεμελιώδεις αξίες και αρχές της ελευθερίας και της εδαφικής κυριαρχίας είναι αδιαπραγμάτευτες, ακολουθώντας την παρακαταθήκη που μας άφησαν οι ηρωικοί μαχητές της Μάχης της Κρήτης».

Το πρωί τελέστη στον ιερό ναό της Μητρόπολης Χανίων επίσης δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιου.

Ακολούθησε στο ενετικό λιμάνι παρέλαση σημαιοφόρων παραδοσιακών συλλόγων των Χανίων.

Με τη συμμετοχή και της Φιλαρμονικής του δήμου Χανίων, αντιπροσωπεία παραδοσιακών συλλόγων παρέλασε από την πλατεία Τάλω προς το Νεώριο Μόρο.

πηγή: fragos_nick

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται το απόγευμα στις 18.30 στο αεροδρόμιο του Μάλεμε όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια θα γίνει ρήψη αλεξιπτωτιστών από την 1η ΜΑΛ, αεροπορική επίδειξη αεροσκάφους Τ-6 ΤΕΧΑΝ ΙΙ της Ομάδας «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» που εδρεύει στην 120 ΠΕΑ στην Καλαμάτα και επίδειξη μεμονωμένου αεροσκάφους F16 της Ομάδας «ΖΕΥΣ» από την 115 ΠΜ (demo flight).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook