Στο αεροδρόμιο του Μάλεμε κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εροτασμό της 81ης επεετείου από την Μάχη της Κρήτης, το απόγευμα της Κυριακής 22 Μαΐου.

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε για να παρακολουθήσει την εκδήλωση και να δει τις εντυπωσιακές πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς. Σε δηλώσεις σχετικά με την Μάχη της Κρήτης ανέφερε ότι «νιώθει μεγάλη τιμή που παραβρίσκεται στις φετινές επετειακές εκδηλώσεις. Ογδόντα ένα χρόνια συμπληρώνονται από την Μάχη της Κρήτης μιας ηρωικής σελίδας στην ιστορία του νησιού. Σήμερα τιμάμε τους ηρωικούς μαχητές που έδωσαν το αίμα τους για να υπερασπιστούν τα πάτρια εδάφη. Παράλληλα τιμάμε τους Έλληνες στρατιώτες που είχαν επιστρέψει από το αλβανικό μέτωπο, τους Κρητικούς μαχητές, τους μαθητές της σχολής χωροφυλακής και της Ευελπίδων, τις δυνάμεις της βρετανικής κοινοπολιτείας και τους αμάχους κρητικούς που με γενναιότητα υπερασπίστηκαν το νησί».

Ο υφυπουργός συνέχισε αναφέροντας ότι «η Κρήτη προέβαλε γενναία αντίσταση και ήρθε αντιμέτωπη με υπέρτερες δυνάμεις. Η Μάχη της Κρήτης αποτελεί ορόσημο της ελληνικής ιστορίας. Μια τρανή απόδειξη όσων μπορούμε να πετύχουμε όλοι μαζί ενωμένοι. Το σθένος και το υψηλό φρόνημα των υπερασπιστών της Κρήτης ήταν αυτό που του βοήθησε να διαψεύσουν οι προβλέψεις. Και αυτό που αναμενόταν να είναι μια γρήγορη νίκη για τις ναζιστικές δυνάμεις να μετατραπεί σε ένα δύσκολο εγχείρημα. Οι απώλειες των ναζιστικών δυνάμεων ήταν βαρύτατες καθώς οι νεκροί και οι τραυματίες υπολογίζονται γύρω στους 6.800 και 200 τα αεροσκάφη που καταρρίφθηκαν. Η μάχη της Κρήτης συνέβαλε στην καθυστέρηση της επιθέσεις των ναζιστικών δυνάμεων στην σοβιετική ένωση και οδήγησε στο τέλος του ναζισμού».

Τέλος ο υφυπουργός τόνισε ότι «Τα διδάγματα της Μάχης της Κρήτης παραμένουν πάντα επίκαιρα ειδικά τώρα που η Ευρώπη βιώνει ένα πόλεμο. Η μάχη της Κρήτης άφησε μια παρακαταθήκη που όλοι οι Έλληνες τιμούμε και στέλνουμε ηχηρό μήνυμα ότι η εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία δεν είναι διαπραγματεύσιμες»

Δείτε τις δηλώσεις του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ευάγγελου Τουρνά

Τα έργα για αξιοποίηση και προβολή του ιστορικού χώρου

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης ο οποίος αναφέρθηκε στις εργασίες που πραγματοποιούνται στο αεροδρόμιο Μάλεμε ώστε να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα η περιοχή και να αναβαθμιστεί.

Ο δήμαρχος ξεκίνησε λέγοντας ότι « Πριν μερικά χρόνια σε συνεργασία με φορείς ο χώρος δεν παραδόθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ και έτσι δεν έγινε κάποια άκριτη αξιοποίηση του χώρου. Πρόσφατα το Υπουργείο Άμυνας με τη σύμφωνη γνώμη του Επιτελείου και της Ηγεσίας της αεροπορίας, μας παραχώρησε νότια του χώρου μια ζώνη μήκους 1200μ. πλάτους 6 μέτρων όπου ο δήμος έχει κάνει μια πλήρη μελέτη για περιπατητική ιστορική διαδρομή μέχρι τη γέφυρα του Ταυρωνίτη. Η μελέτη έχει υποβληθεί στην Περιφέρεια Κρήτης και ευελπιστούμε το επόμενο διάστημα μέσω του προγράμματος Τρίτσης να υλοποιηθεί»

Παράλληλα ο κ. Μαλανδράκης ανέφερε ότι «έχουμε υποβάλει αίτηση στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης για την υλοποίηση ψηφιακού μουσείου, με την χρήση ψηφιακών μέσων και ψηφιακής ιστορικής αφήγησης με σκοπό την διατήρηση και ανάδειξη του ιστορικού παρελθόντος αλλά και την ουσιαστική συμβουλή στην μελλοντική εξέλιξη της ευρύτερης περιοχής σαν ένα διεθνές κέντρο προβολής ιστορικού τουρισμού. Για τους παραπάνω λόγους χρειάζεται να παραχωρηθεί περαιτέρω χώρος για να μπορεί να χαρακτηριστεί ο χώρος επισκέψιμος.

Μάλιστα ο κ. Μαλανδράκης τόνισε ότι « ο χώρος αντιπροσωπεύει ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο αναφορικά με την Μάχη της Κρήτης και φυσικά τη δημιουργία ενός κέντρου προβολής ιστορικής μνήμης στο χώρο αυτό»

Δείτε τις δηλώσεις του Δήμαρχου Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη

Κατά την τελετή λήξης τελεστή επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Μάχης της Κρήτης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook