Με μια ιδιαίτερη εκδήλωσαν στο πλαίσιο του εορτασμού της 81ης επετείου από την Μάχη της Κρήτης τίμησαν την μνήμη των πεσόντων στο Ξαμουδοχώρι. Ο σύλλογος του χωριού μαζί με τον σύλλογο διατήρησης μνήμης της Μάχης της Κρήτης και της Αντίστασης και απογόνους και εκπροσώπους των Νεοζηλανδών Μάορι διέσχισαν το ιστορικό μονοπάτι «Μακρύ Καλντερίμι»- Αγγλικός Ασύρματος.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του για την εκδήλωση ο σύλλογος αναφέρει:

Ζωντάνεψαν οι μνήμες του ιστορικού μονοπατιού «Μακρύ Καλντερίμι»- Αγγλικός Ασύρματος* Ξαμουδοχωρίου- Ύψωμα 107, όπου το διασχίσαμε μαζί με απογόνους και εκπροσώπους των Νεοζηλανδών Μάορι.

Στο ενδιάμεσο αυτής της διαδρομής λίγο πριν το ύψωμα 107, τιμήθηκε η μνήμη των Ελλήνων πεσόντων του Ξαμουδοχωρίου και για πρώτη φορά του Νεοζηλανδού Μαορί λοχαγού Robert R.B. McClymont.

Το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος από τα ρυάκια με τους αιωνόβιους δρυγιάδες, τους πλατάνους και τα ελαιόδεντρα, η εκπληκτική θέα που βλέπει από το Σταυρό Ακρωτηρίου ως τη Σπάθα σε συνδυασμό με την ιστορική σημασία των σημείων της διαδρομής, συγκίνησαν και μάγεψαν εμάς και τους επισκέπτες μας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του συλλόγου Ξαμουδοχωρίου με τον σύλλογο διατήρησης μνήμης της Μάχης της Κρήτης και της Αντίστασης στο πλαίσιο της 81ης επετείου της Μάχης της Κρήτης.

Μετά από αυτήν τη συγκινητική εκδήλωση απόδοσης τιμής στους πεσόντες νιώθουμε την ανάγκη να αναδείξουμε τα ιστορικά μονοπάτια της περιοχής μας με μια ευγενική φιλοδοξία να δημιουργήσουμε την ιστορική γεωγραφία του Δήμου Πλατανιά.

Παρακάτω παραθέτουμε το σχέδιο της διαδρομής που βρίσκεται προς ανάδειξη και μια φωτογραφία της κατάθεσης στεφάνου από την ανιψιά του στο σημείο που έπεσε ο λοχαγός Robert R.B. McClymont.

Θέση Ασύρματος: Το πρώτο Αγγλικό ραντάρ στην Ευρώπη που εγκαταστάθηκε στο Ξαμουδοχώρι εκτός Αγγλικού εδάφους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook