Photo by Florian Wehde on Unsplash

Για τους λάτρεις της φωτογραφίας

Η κληρονομιά του Helmut Newton

Όσοι ασχολούνται με τη μόδα θα σας πουν ότι το όνομα του Helmut Newton ανήκει σε έναν γίγαντα που έκανε τους άλλους φωτογράφους να μοιάζουν με νάνους. Κατά δήλωσή του λάτρευε την κακογουστιά και τη χυδαιότητα και από το τιμόνι της γαλλικής Vogue άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στον κόσμο της μόδας. Έζησε μια συναρπαστική ζωή και είχε μια ακόμα πιο συναρπαστική καριέρα. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο αποκαλυπτικό από τη γύμνια, ιδίως την ντυμένη γύμνια», έλεγε ο ίδιος.

Με τον καλλιτεχνικό του αντίκτυπο να υπερβαίνει τα χρονικά και χωρικά όρια της δράσης του, ο Newton ήταν από εκείνους τους καλλιτέχνες που στιγμάτισαν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας. Η έκθεση Helmut Newton Hollywood φιλοξενείται στο Helmut Newton Foundation στο Βερολίνο από τις 2 Ιουνίου 2022 έως και τις 20 Νοεμβρίου 2022.

Με… ελληνικό ενδιαφέρον!

Τυχερά παιχνίδια στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία

Πέρα από το Μουσείο της Περγάμου, όπου δεσπόζει ο ανακατασκευασμένος ομώνυμος βωμός, η Ελλάδα έχει συχνά την τιμητική της στην πρωτεύουσα της Γερμανίας. Το γνωστό και αγαπημένο Bode Museum προσελκύει πλήθος τουριστών με ένα πολύ ιδιαίτερο έκθεμα: μια συσκευή τυχερών παιχνιδιών του 5ου αιώνα που φημολογείται ότι βρέθηκε κοντά στον Ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης λίγο πριν τα στοιχήματα και τα παιχνίδια επί χρήμασι απαγορευτούν επισήμως στο Βυζάντιο.

Αν και πρόκειται για μια πρωτόλεια συσκευή, η λογική παραμένει ίδια και απαράλλακτη με τον τρόπο που παίζονται τα τυχερά παιχνίδια σήμερα, αφού το αποτέλεσμα στηριζόταν στην τύχη και δεν μπορούσε να προβλεφθεί εκ των πρότερων. Πράγματι, το παιχνίδι παραμένει εντυπωσιακά σύγχρονο ακόμα και στις μέρες μας.

Οι Βυζαντινοί παίκτες διάλεγαν το χρώμα της μπάλας που πίστευαν ότι θα κερδίσει και τοποθετούσαν τα στοιχήματά τους. Οι μπάλες ρίχνονταν συγχρόνως μέσα στη συσκευή, όπου ένα πολύπλοκο σύστημα καναλιών και διόδων άλλαζε την πορεία τους. Κέρδιζε η μπάλα που έβγαινε πρώτη από τη συσκευή. Παράλληλα, το μοναδικό αυτό έκθεμα διαθέτει σκαλίσματα που διηγούνται μια ολόκληρη ημέρα στον Ιππόδρομο: την έναρξη των αγώνων, τα λάβαρα των συμμετεχόντων, την επιλογή των διαδρόμων, τα άλογα που μαστιγώνονται για να τρέξουν πιο γρήγορα, την ανάδειξη και βράβευση του νικηφόρου άρματος, καθώς και το τέλος των αγώνων.

Μουσική στην Αρχαία Ελλάδα

Η ίδια η λέξη «μουσική» προέρχεται από τη λέξη «μούσα» και διασώζεται μέχρι σήμερα. Για τους αρχαίους Έλληνες, η μουσική ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους. Τους συνόδευε στις καθημερινές τους δραστηριότητες, στις γιορτές, στον πόλεμο, στις φιλικές μαζώξεις, στις θρησκευτικές τελετές.

Αυτή ακριβώς την παρουσία που κυριαρχούσε σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας φιλοδοξεί να αναδείξει η περιοδική έκθεση Eye Tunes: The Sound of Music in Ancient Greece που φιλοξενείται στο Altes Museum. Πρόκειται για ένα εγχείρημα ανακατασκευής ενός κόσμου που δεν υπάρχει πια αλλά διαμόρφωσε με καθοριστικό τρόπο τη σύγχρονη δυτική ταυτότητα και απευθύνεται τόσο στους λάτρεις της μουσικής όσο και σε εκείνους που θέλουν να έρθουν σε επαφή με την αρχαιοελληνική παράδοση. Η έκθεση άρχισε να υποδέχεται το κοινό στις 26/08/2021 και θα διαρκέσει ως τις 03/07/2022.

Μοντέρνα τέχνη

Η μαγεία στο κίνημα του σουρεαλισμού

Αργότερα μέσα στο 2022, το Μουσείο Barberini θα ανοίξει τις πύλες του για την έκθεση Surrealism and Magic: Enchanted Modernity, μια εξαιρετικά φιλόδοξη πρωτοβουλία που επιθυμεί να φέρει στο προσκήνιο την ενασχόληση των Σουρεαλιστών με τη μαγεία, τον μυστικισμό και τον μύθο. Η πρωτοτυπία και η μοναδικότητα αυτής της έκθεσης έγκειται στο ότι είναι η πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια που γίνεται γύρω από τη συγκεκριμένη θεματική.

Η έκθεση θα ταξιδέψει από τη Βενετία στη γερμανική πρωτεύουσα με 90 έργα από περισσότερους από 20 καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους φιγουράρουν ονόματα όπως ο Giorgio de Chirico, ο Max Ernst και ο Salvador Dalí. Το απόλυτο must see αν βρεθείτε στο Βερολίνο το φθινόπωρο!

Μια Ιταλίδα στο Βερολίνο

Η Ιταλίδα Monica Bonvicini ζει και δραστηριοποιείται στο Βερολίνο από το 1986 και το όνομά της έχει γίνει κάτι σαν ορόσημο του μοντερνισμού στη γερμανική πρωτεύουσα. Πρόκειται για μια πολυβραβευμένη και σπουδαία σύγχρονη καλλιτέχνιδα η οποία εργάζεται με πλήθος υλικών και στις εκθέσεις της εξερευνά εξουσιαστικές δομές της κοινωνίας και ζητήματα φύλου με χιούμορ και ειρωνεία.

Στην έκθεση Elegance and Crime, που θα ανοίξει για το κοινό στις 28 Οκτωβρίου, στρέφει την πρωτοποριακή ματιά της στα αρχιτεκτονικά στοιχεία του ανδρικού σωβινισμού και φιλοδοξεί να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον μοντερνισμό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook