Την αντίθεσή της στην ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ, με κεφάλαια περίπου 200 δισ. ευρώ μέσω διμερών δανείων από τις χώρες της ΕΕ, επανέλαβε η Βρετανία στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών των «27», ζητώντας το θέμα να εξεταστεί στο πλαίσιο της G20. Επί τάπητος τέθηκε και η εξειδίκευση και η εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, ιδιαίτερα για την οριστικοποίηση της νέας συνθήκης για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM).

Οι υπουργοί συζήτησαν το θέμα των διμερών δανείων προς το ΔΝΤ, με στόχο την αύξηση των των κεφαλαίων που «επιστρατεύονται» για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη κατά 200 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος.

Ο Ευ.Βενιζέλος σημειώνει ότι σε όσους συνεισφέρουν στο Ταμείο δεν συμπεριλαμβάνονται οι χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης, δηλαδή η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Όπως ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κες ντε Γιάχερ, η Βρετανία αρνήθηκε να δεσμευτεί για ενίσχυση στο ΔΝΤ.

Το Λονδίνο αντέτεινε πως επιθυμεί να συζητήσει το ζήτημα «στο πλαίσιο της G20». Πηγές από το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν στο Reuters πως η Βρετανία «κατέστησε σαφές πως δεν πρόκειται να συνεισφέρει».

Συζητήθηκε, επίσης, το ζήτημα της οριστικοποίησης της νέας συνθήκης για το ESM, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 8ης/9ης Δεκεμβρίου, της υπογραφής του τελικού κειμένου.

Η εξειδίκευση των αποφάσεων, για την κύρωση και θέση σε ισχύ της συνθήκης αυτής κατά τις συνταγματικές διαδικασίες των κρατών-μελών, περιστράφηκε, σύμφωνα με τον Ευ.Βενιζέλο, γύρω από τη σχέση της νέας συνθήκης για το ESM με το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook