foto protothema.gr


Για τα κρούσματα σε πάρα πολλές χώρες και όχι για επιδημία έκανε λόγο αναφερόμενη στην ευλογιά των πιθήκων η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Η κ. Λινού σημείωσε ότι επικρατεί ανησυχία γιατί είναι μια νόσος ενδημική σε Αφρικανικές χώρες και τώρα παρουσιάζεται σε χώρες που δεν υπήρχαν κρούσματα. «Έχει αλλάξει το κλίμα, όπως και η σχέση μας με την άγρια ζωή αρχικά. Δεν είναι ευλογιά των πιθήκων, αλλά των τρωκτικών η οποία πέρασε στους πιθήκους» είπε στον ΑΝΤ1.

«Δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων, επαφές με νοσούντες και με ζώα έχουν αυξηθεί. Από το 2000 και πριν ανησυχούσαν για πιθανή ή πιθανές πανδημίες» τόνισε. Σημείωσε ακόμα ότι πλέον ερχόμαστε σε επαφή με περισσότερα ζώα, καθώς και με παράξενο εμπόριο κάτι που βοήθησε η νόσος να περάσει και στον άνθρωπο.

«Το εμβόλιο κατά της ευλογιάς προστατεύει και από την ευλογιά των πιθήκων. Δεν έχουμε πλήρη ανοσία αλλά φαίνεται ότι προστατεύει, φαίνεται ότι αφήνει ισόβια ανοσία. Η αμερική δήλωσε ότι έχει 100 εκατ. δόσεις, θα ήταν λογικό να προμηθευτούμε λίγες δόσεις».

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook