Κάθετα αρνητικός στο ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες υπήρξε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου.

Ο υφυπουργός σε ό,τι αφορά στην συγκρότηση των συμβουλίων και των επιτροπών δασών ανέφερε ότι υπάρχει ο ν. 4819/2021 το άρθρο 149 που προβλέπει τη σύσταση τεσσάρων συμβούλιων ιδιοκτησίας δασών, δασικών, χορτολιβαδικών και βραχωδών εκτάσεων για να εξεταστούν οι αντιρρήσεις ανθρώπων που έχουν εμπράγματες αξιώσεις έναντι του δημοσίου.

Ειδικά για την Κρήτη, προβλέπεται η σύσταση του συμβουλίου με έδρα το Ηράκλειο και δεσμεύτηκε ότι αν χρειαστούν περισσότερα συμβούλια, θα το εξετάσει και προκειμένου μάλιστα να αποσυμφορηθεί το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών, όπως είχε ζητήσει ο κ.Κεγκέρογλου. Για τις επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων ανέφερε ότι τρεις από αυτές βρίσκονται στο Νομό Χανίων και βεβαίως εάν απαιτηθεί αύξηση, δεσμεύτηκε ότι θα το πράξει. Για την υποστελέχωση των δ/νσων δασών απέφυγε να δώσει απαντήσεις.

Αναλυτικά στην επίκαιρη ερώτησή του ο κ. Κεγκέρογλου είχε ζητήσει την παράταση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων, προκειμένου να υπάρξει καθαρός ζωτικός χώρος και χρόνος για να μπορέσουν να υποβάλουν τις αντιρρήσεις οι πολίτες, οι ενδιαφερόμενοι και οι θιγόμενοι.

Ο κ. Κεγκέρογλου απαρίθμησε τους λόγους για τους οποίους η παράταση κρίνεται επιβεβλημένη αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι:

όλες οι παρατάσεις μέχρι τώρα αναλώθηκαν παράλληλα με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου που είναι μεν σε θετική κατεύθυνση, αλλά δεν μπορούσαν οι πολίτες να υποβάλουν αντιρρήσεις, αφού εκκρεμούσαν αυτές οι νομοθετικές ρυθμίσεις.

δεν έχουν συγκροτηθεί τα Συμβούλια Ιδιοκτησίας Δασών και οι Επιτροπές Αντιρρήσεων.

  • υπάρχει πλήθος λαθών και σφαλμάτων που εντοπίζονται σε πάρα πολλές περιοχές και διαπιστώνεται ότι οι αιτήσεις που είχαν κατατεθεί όλο το προηγούμενο διάστημα για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών δεν ελήφθησαν υπόψη σε σημαντικό βαθμό με ορατό τον κίνδυνο της απώλειας περιουσιακών διακιωμάτων.
  • η πανδημία του κορονοϊού, αλλά και οι σεισμοί στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και Λασιθίου της 27ης Σεπτεμβρίου επέτειναν την αδυναμία των πολιτών να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
  • η δραματική υποστελέχωση των Διευθύνσεων Δασών που έχουν επωμιστεί το βάρος της όλης διαδικασίας, λειτουργεί ως τροχοπέδη.

Στην συνέχεια, ο Βουλευτής ζήτησε: την παράταση στην προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες, τουλάχιστον για τρεις μήνες, την συγκρότηση των συμβουλίων Ιδιοκτησίας Δασών και των Επιτροπών Αντιρρήσεων, καθώς και κάθε θεσμική παρέμβαση που θα διευκολύνει το έργο, την έκδοση εγκυκλίων, έκδοση αποφάσεων, περεταίρω στελέχωση κλπ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook