Το πρώτο κρίσιμο τεστ για την πορεία του κρατικού δανεισμού είναι την Τρίτη, με το Δημόσιο να αναζητεί κεφάλαια ύψους 1,5 δισ. ευρώ τουλάχιστον, με την έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων.

Πρόκειται για την πρώτη μηνιαία έκδοση τίτλων μετά τον Δεκέμβριο, όπου δεν πραγματοποιήθηκε καμία δημοπρασία και οι αναλυτές εκτιμούν ότι το επιτόκιο ίσως ξεπεράσει το 5%. Αναμένεται δηλαδή, να κυμανθεί σε επίπεδα ανάλογα με αυτά που καταβάλλει ήδη για τα δάνεια των 110 δισ. που λαμβάνει από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας μπορούν να υποβληθούν μη ανταγωνιστικές προσφορές έως το 30% του δημοπρατούμενου ποσού, ενώ μέχρι τις 13 Ιανουαρίου μπορούν να υποβληθούν συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές έως ενός επιπλέον 30% του δημοπρατούμενου ποσού.

Εφέτος, οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων αναμένεται να προσεγγίσουν τα 20 δισ. ευρώ. Οι λήξεις εντόκων γραμματίων που πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν με εκδόσεις νέων τίτλων, καθώς το δημόσιο δεν έχει τη δυνατότητα εξόφλησης, φτάνουν σε 18 δισ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι λήξεις εντόκων που θα εκδοθούν εντός του 2011 (τρίμηνα και εξάμηνα), το συνολικό ποσό θα φτάσει στα 20 δισ. ευρώ.

Η αναρρίχηση του spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου στις 1.000 μονάδες βάσης οδηγεί το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, ακόμη και στις μικρές διάρκειες, σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Το κλίμα επιβαρύνει και η επιδείνωση των όρων δανεισμού περιφερειακών οικονομιών της Ευρωζώνης, ενώ εντείνεται η φημολογία περί προσφυγής της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.

Eντός του Ιανουαρίου λήγουν έντοκα γραμμάτια που πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν, ύψους 4,48 δισ. ευρώ, αλλά με το συνυπολογισμό και των εντόκων που έχουν ήδη διατεθεί σε ιδιώτες με δημόσια εγγραφή, οι λήξεις υπερβαίνουν το ποσό των 4,6 δισ. ευρώ.

Στις 18 Ιανουαρίου θα ακολουθήσει η έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων.

Πρώτη στη λίστα για χρεοκοπία

Την πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες με το μεγαλύτερο ρίσκο χρεοκοπίας απέσπασε η Ελλάδα από τη Βενεζουέλα, ενώ στη λίστα εντάχθηκε και η Ισπανία, σύμφωνα με την CMA Datavision.

Δύο ακόμη χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, βρέθηκαν υψηλότερα στη λίστα των 10 χωρών με την μεγαλύτερη πιθανότητα να κηρύξουν στάση πληρωμών, ενώ οι χώρες με την μεγαλύτερη αύξηση στο κόστος ασφάλισης των ομολόγων τους έναντι χρεοκοπίας προέρχονται από τον πυρήνα της Ευρωζώνης.

«Οι πέντε χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις για το τρίμηνο είναι χώρες της Δυτικής Ευρώπης, επιβεβαιώνοντας ότι το 2010 ήταν ένα από τα δυσκολότερα έτη για την περιοχή μετά την σύσταση του ευρώ το 1999», επισημαίνει σε έκθεσή της η CMA Datavision, εταιρία συγκέντρωσης στοιχείων, όπως αναφέρει το Reuters.

Τα ασφάλιστρα κινδύνου των ισπανικών ομολόγων έναντι χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης σημειώσαν άνοδο άνω του 50%, κατατάσσοντας την Ισπανία στην 7η θέση ανάμεσα στις 10 πιο επικίνδυνες για χρεοκοπία χώρες, σύμφωνα με την έκθεση, που δημοσιεύθηκε αργά την Πέμπτη.

Η κατάταξη αυτή βασίστηκε σε υπολογισμούς της CMA βάσει σωρευτικής πιθανότητας χρεοκοπίας.

Στην τρίτη και τέταρτη θέση στη λίστα αντίστοιχα, ανέβηκε η Ιρλανδία και η Πορτογαλία στο τέταρτο τρίμηνο του 2010.

Στα τέλη του προηγούμενου έτους, τα CDS των ελληνικών πενταετών ομολόγων διαμορφώθηκαν στις 1.026,5 μονάδες βάσης, που σημαίνει ότι τα ασφάλιστρα κινδύνου για κάθε 10 εκατ. δολάρια ελληνικού χρέους ανήλθαν για την πενταετία σε 1 εκατ. δολάρια.

Η χώρα με την χειρότερη επίδοση στο τέταρτο τρίμηνο ήταν το Βέλγιο, με τα CDS της χώρας να σημειώνουν άνοδο 70,4% στις 219 μονάδες βάσης, λόγω του υψηλού δημοσίου χρέους και της κυβερνητικής κρίσης στη χώρα.

Ακολουθούν η Ισπανία και η Γερμανία, των οποίων τα CDS σημείωσαν άνοδο άνω του 50%, ενώ το κόστος ασφάλισης έναντι αθέτησης πληρωμών για την Ολλανδία και την Γαλλία αυξήθηκε πάνω από 35%.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook