Η 31η Μαΐου που αποτελεί και την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη στα Χανιά, λειτουργεί ασφυκτικά τόσο για τους πολίτες όσο και για τους επαγγελματίες μηχανικούς τοπογράφους που έχουν αναλάβει μεγάλο φόρτο εργασίας (ενστάσεις δασικών χαρτών, κτηματολόγιο, έκδοση οικοδομικών αδειών για τα κατά παρέκκλιση οικοδομήσιμα εκτός σχεδίου ακίνητα).

Αυτό όμως που μεγεθύνει το πρόβλημα φαίνεται πως είναι ο χαρακτηρισμός περιουσιών ως δασικές εκτάσεις ενώ πριν από περίπου ένα μήνα στον δασικό χάρτη εμφανίζονταν ως αγροτικές, με τους ιδιοκτήτες τους να μην έχουν ιδέα για την πρόσφατη αυτή αλλαγή στις περιουσίες τους!

Όπως εξηγεί στο flashnews.gr η πρόεδρος του παραρτήματος Χανιών του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, Αγάπη Παπαδάκη:

«Οι δασικοί χάρτες είναι αναρτημένοι πάνω από ένα χρόνο. Οι περισσότεροι πολίτες μάλιστα δεν κίνησαν διαδικασίες στην αρχή γιατί περίμεναν τις τροποποιήσεις που θα γίνονταν στους χάρτες ώστε να διορθωθούν λάθη. O αναμορφωμένος δασικός χάρτης Χανίων αναρτήθηκε τροποποιημένος πριν από περίπου 1 μήνα. Κάποιες εκτάσεις που στους αρχικούς χάρτες είχαν από λάθος χαρακτηριστεί δασικές, διορθώθηκαν και πλέον εμφανίζονται στον αναμορφωμένο χάρτη ως αγροτικές. Δυστυχώς, όμως φαίνεται ότι έχει συμβεί και το ανάποδο! Δηλαδή εκτάσεις οι οποίες στους πρώτους χάρτες δεν ήταν χαρακτηρισμένες δασικές, τώρα στον τροποποιημένο δασικό χάρτη εμφανίζονται ως δασικές!

Υπάρχει λοιπόν, πολύς κόσμος που κοιτώντας τους αρχικούς δασικούς χάρτες και βλέποντας ότι η περιουσία τους δεν είχε χαρακτηριστεί δασική, επαναπαύθηκαν και δεν έλεγξαν και τον πρόσφατα ανανεωμένο χάρτη, καθώς έχουν μείνει με την εντύπωση ότι δεν τους αφορά αφού οι εκτάσεις τους δεν είναι «πράσινες». Υπάρχει λοιπόν, αρκετός κόσμος που δεν γνωρίζει καν ότι τελικά πρέπει να υποβάλει αντίρρηση γιατί η περιουσία του πριν από ένα μήνα χαρακτηρίστηκε δασική. Ακόμα και αν με κάποιο τρόπο ενημερώθηκαν για την αλλαγή που υπήρξε στην περιουσία τους, μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες δεν προλάβαιναν να φτιάξουν τα δικαιολογητικά και να κάνουν την ένστασή τους» καταλήγει η κα Παπαδάκη.

Είναι απαραίτητο επομένως, ακόμα και όσοι είχαν ελέγξει την περιουσία τους στους αρχικούς δασικούς χάρτες και είχαν διαπιστώσει ότι δεν ήταν χαρακτηρισμένη ως δασική, να μην εφησυχάσουν και να κάνουν ένα κόπο να την ελέγξουν ξανά ώστε να βεβαιωθούν ότι στον ανανεωμένο δασικό χάρτη που αναρτήθηκε πριν ένα μήνα, δεν μετατράπηκε, από σφάλμα, η περιουσία τους σε δασική.

Είναι αμφίβολο αν θα προλάβει ένα ικανοποιητικό μέρος του πληθυσμού των Χανίων να υποβάλει τις ενστάσεις του μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας γι’ αυτό και μια «γενναία» σε επίπεδο χρονικής διάρκεια, παράταση θεωρείται απαραίτητη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook