Σε 18 ανήλθαν τα ξενοδοχεία της Αθήνας που έκλεισαν μέσα στο 2011, περιορίζοντας το ξενοδοχειακό δυναμικό της πόλης κατά 22%, με 2.700 κλίνες να έχουν αποσυρθεί από την αγορά.

Ο αριθμός αναμένεται «να φθάσει σύντομα τα 19 ξενοδοχεία», όπως σημείωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γ. Τσακίρης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, με τη συμμετοχή του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη, στο ξενοδοχείο Jason Prime που αναγκάστηκε να κλείσει λόγω έλλειψης πελατείας από την υποβάθμιση και την εγκληματικότητα στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Το ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων που βρίσκεται στην περιοχή κάτω από την Ομόνοια, σε κάθετο της Αγίου Κωνσταντίνου, με δυναμικότητα 82 δωμάτια και 25 θέσεις εργασίας, έκλεισε στις 31 Οκτωβρίου 2011, μια και η πληρότητά του από 71% το 2005 και 72% το 2006, μειώθηκε το 2008 στο 61%, το 2009 στο 44% και το 2010 στο 37%.

Το εν λόγω ξενοδοχείο ανακαινίστηκε πλήρως το 2003, με προϋπολογισμό εκσυγχρονισμού 3 εκατ. ευρώ, τα οποία διέθεσε αποκλειστικά ο ιδιοκτήτης είτε με ίδια κεφάλαια είτε με δανεισμό, τόνισε ο κ. Τσακίρης.

«Το ανοικτό ξενοδοχείο είναι μια επιχείρηση που λειτουργεί 24 ώρες» και «ως ένα βαθμό αποτελεί την τελευταία γραμμή άμυνας της γειτονιάς του», συνέχισε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, συμπληρώνοντας ότι όταν κλείνει «η γειτονιά ερημοποιείται» και τη θέση της «σύννομης δραστηριότητας που "αποσύρεται", καταλαμβάνει δραστηριότητα στα όρια της παραβατικότητας».

Ο κ. Τσακίρης κατηγόρησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όλους τους κυβερνητικούς φορείς που σύμφωνα με το πόρισμα της διυπουργικής επιτροπής εμπλέκονται στην επιδείνωση του προβλήματος υποβάθμισης και απαξίωσης του κέντρου της Αθήνας (υπουργείο Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Περιφέρεια Αττικής, υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, Δήμος της Αθήνας, ΥΠΕΚΑ κλπ), υπογραμμίζοντας ότι με τις παραλείψεις ή την αδιαφορία τους, το αφήνουν «έρμαιο στην εγκληματικότητα και την παραβατικότητα».

Παράλληλα ζήτησε από τον δήμαρχο της Αθήνας να ηγηθεί της προσπάθειας κινητοποίησης της πολιτείας και των αρμοδίων υπουργών που διαχειρίζονται το πρόβλημα.

Από την πλευρά του, ο κ. Καμίνης τόνισε ότι προχωρά στη διαμόρφωση πολυνομοσχεδίου «για τη σωτηρία της Αθήνας», σε συνέχεια της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο την περασμένη Παρασκευή.

Με βάση στοιχεία των αρμόδιων Εμπορικών Συλλόγων, η πτώση στις εμπορικές επιχειρήσεις το 2011 σε σχέση με το 2010 ξεπερνά το 28%, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου η περιορίζεται στο -10%. Παράλληλα στο κέντρο της Αθήνας χάνονται εξαιτίας του παρεμπορίου, πάνω από 1 δισ. ευρώ έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο, ενώ οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν χάσει περίπου 50% του κύκλου εργασιών τους σε σχέση με το 2008.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), οι πληρότητες των ξενοδοχείων της Αθήνας τη φετινή περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έχουν συρρικνωθεί σε ετήσια βάση κατά 40,5% και 25,6% αντίστοιχα, ενώ η μέση τιμή δωματίου έχει μειωθεί κατά 7,5% και 6,4% αντίστοιχα.

Ειδικότερα το τριήμερο 9 έως 11 Δεκεμβρίου, η πληρότητα των ξενοδοχείων της Αττικής κυμάνθηκε από 33 - 38% ανά κατηγορία, με τα ξενοδοχεία του κέντρου να καταγράφουν μεγαλύτερη πτώση, από 32 έως 35,5%. Το ίδιο διάστημα οι μέσες τιμές δεν ξεπέρασαν τα 90 ευρώ σε μια περίοδο που παραδοσιακά χαρακτηρίζεται υψηλής ζήτησης.

Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γ. Ρέτσος, επισήμανε ότι η Αθήνα ήταν προορισμός πριν από 20 χρόνια, παραθέτοντας στοιχεία του 1981 όπου στην ελληνική πρωτεύουσα καταγράφονται 8,1 εκατ. διανυκτερεύσεις, ενώ το 2009 περιορίστηκαν στα 3,1 εκατομμύρια.