Η 18χρονη Γκρέις Κρουζ σχολίασε ότι εργαζόταν με τον δράστη στο εστιατόριο της αλυσίδας fast food στο Ουβάλντε του Τέξας, που βρίσκεται λίγα μόλις λεπτά από το Δημοτικό Σχολείο Ρομπ – τον τόπο της μαζικής δολοφονίας του.

Σύμφωνα με την ίδια, ο Ράμος μίλησε ανοιχτά για τη χρήση των χρημάτων που έβγαλε δουλεύοντας στα Wendy’s για να αγοράσει όπλα και πυρομαχικά, πριν παραιτηθεί από τη δουλειά του. Ο Ράμος εργαζόταν στο Wendy’s drive-thru και ήταν υπεύθυνος για τη διανομή παραγγελιών στους πελάτες, ωστόσο η Κρούζ ισχυρίζεται ότι δεν ήταν πολύ καλός στη δουλειά του.

«Μας είπε ότι εξοικονομούσε χρήματα για όπλα και πυρομαχικά και εμείς απορούσαμε γιατί να ξοδεύει τα χρήματά του σε αυτό και όχι για να αγοράσει ένα αυτοκίνητο ή κάτι χρήσιμο», είπε η Κρουζ. «Υποθέτω ότι μόλις πήρε μάζεψε αρκετά χρήματα, σταμάτησε να εμφανίζεται στη δουλεία. Τα παράτησε μόλις πριν από δύο εβδομάδες, αλλά υπήρξαν μερικές φορές πριν από αυτό όπου παραλίγο να απολυθεί επειδή ήταν αγενής».

Οι προειδοποιήσεις πριν το μακάβριο χτύπημα

Οι Αρχές, αυτή την ώρα, εστιάζουν σε τρεις τρομακτικές αναρτήσεις που είχε κάνει ο μακελάρης πριν προχωρήσει στη συγκλονιστική επίθεση. Ο Ράμος αρχικά έγραψε: «Θα πυροβολήσω τη γιαγιά μου». Αυτή ήταν η πρώτη ανάρτησή του, 30 λεπτά πριν να φτάσει στο σχολείο και πυροβολήσει μαθητές και δασκάλους.

Στη δεύτερη του ανάρτηση έλεγε: «Πυροβόλησα τη γιαγιά μου», ενώ στην τρίτη σχεδόν 15 λεπτά προτού ο 18χρονος δράστης σκορπίσει τον θάνατο στο σχολείο του Ουβάλντε, έγραψε: «Τώρα θα ανοίξω πυρ σε ένα δημοτικό σχολείο».

Τα εν λόγω -μακάβρια- στοιχεία αποκάλυψε, σε συνέντευξη Τύπου, ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, ο οποίος δήλωσε μάλιστα ότι η γιαγιά του δράστη είχε καλέσει την αστυνομία πριν της επιτεθεί ο εγγονός της.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Meta, πάντως, διευκρίνισε αργότερα ότι οι «αναρτήσεις», στις οποίες αναφέρθηκε ο κυβερνήτης, ήταν στην πραγματικότητα προσωπικά μηνύματα. «Τα μηνύματα που περιέγραψε ο κυβερνήτης Άμποτ ήταν προσωπικά μηνύματα που ανακαλύφθηκαν μετά την τραγωδία. Συνεργαζόμαστε στενά με τις Αρχές στη συνεχιζόμενη έρευνά τους», έγραψε ο εκπρόσωπος Τύπου της Meta, Άντι Στόουν.

Η μητέρα του δράστη υποστηρίζει ότι ο γιος της δεν ήταν βίαιος

Στη βρετανική Daily Mail μίλησε η μητέρα του μακελάρη που σκόρπισε τον τρόμο και τον θάνατο σε δημοτικό σχολείο του Τέξας.

Όπως δήλωσε η Αντριάνα Ρέγιες, ο γιος της, που δολοφόνησε 19 μαθητές και δύο δασκάλους, «δεν ήταν βίαιος άνθρωπος». Η ίδια συμπλήρωσε ότι δεν φανταζόταν πως ο γιος της θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο, ωστόσο, σημείωσε ότι ο γιος της, Σαλβαδόρ Ράμος, ήταν ένας μοναχικός άνθρωπος, που «δεν είχε πολλούς φίλους». Ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης, που έπεσε νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς, και περνούσε πολλή ώρα με τον εαυτό του. Η Ρέγιες, στοις δηλώσεις της, απέρριψε τους ισχυρισμούς που έκαναν λόγο για τοξική σχέση της ίδιας με τον γιο της.

Προσεύχομαι για όλα τα αθώα παιδιά

«Ο γιος μου δεν ήταν βίαιο άτομο. Είμαι έκπληκτη με αυτό που έκανε», δήλωσε η Ρέγιες η οποία έστειλε το δικό της μήνυμα στις οικογένειες των θυμάτων. «Προσεύχομαι για αυτές τις οικογένειες. Προσεύχομαι για όλα αυτά τα αθώα παιδιά, ναι. Αυτά (τα παιδιά) δεν είχαν κανένα ρόλο σε αυτό», υπογράμμισε ενώ πρόσθεσε ότι, τελευταία φορά, μίλησε με τον γιο της την περασμένη Δευτέρα, στα γενέθλιά του.  «Είχα μια κάρτα και ένα λούτρινο ζωάκι Σνούπι να του δώσω», πρόσθεσε.

Πυροβολούσε επί 45 λεπτά – Αγόρασε νόμιμα τα όπλα

Μαζί με τις αστυνομικές αρχές και τη συνοριοφυλακή, ένας από τους πρώτους ανθρώπους που έφτασαν στο σημείο της επίθεσης ήταν και ο πυροσβέστης Έρνεστ Κινγκ, ο οποίος ανέφερε ότι άκουσε τους πυροβολισμούς. Συνολικά, σύμφωνα με τον ίδιο, οι πυροβολισμοί κράτησαν τουλάχιστον 45 λεπτά από την πρώτη στιγμή που ειδοποιήθηκαν οι αρχές για το περιστατικό στο σχολείο.

Όπως έγινε γνωστό, ο 18χρονος μακελάρης αγόρασε νόμιμα τα δύο τουφέκια AR-15 και τα 375 φυσίγγια την περασμένη εβδομάδα, μετά τα 18α γενέθλια του. Πριν από την επίθεση, άφησε ένα πυροβόλο όπλο στο φορτηγό του και πέταξε πυρομαχικά στην είσοδο του σχολείου.

Στην ίδια τάξη όλα τα παιδιά που σκοτώθηκαν

Αξιωματούχος των αρχών επιβολής του νόμου δήλωσε ότι όλα τα θύματα βρίσκονταν στην ίδια τάξη, σύμφωνα με το Associated Press, που επικαλείται συνέντευξη του CNN με τον υπαστυνόμο Christopher Olivarez του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας.

Ο δράστης δεχόταν bullying και σταδιακά γινόταν βίαιος

«Ιδιαίτερα μοναχικό χαρακτήρα αλλά με επιθετικές τάσεις» χαρακτηρίζουν τον 18χρονο που σκόρπισε τον θάνατο συμμαθητές και συνάλδεφοί του. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο δράστης δεχόταν εκφοβισμό ενώ καταγόταν από φτωχή οικογένεια και συχνά έκανε κοπάνες.

Όπως γράφει η Washington Post, ο 18χρονος δεχόταν σκληρά μηνύματα από συμμαθητές του επειδή τραύλιζε, αλλά και για τα ρούχα που φορούσε, ενώ πολλές φορές άκουγε και σκληρά ομοφοβικά σχόλια. Ένας συμμαθητής του από το παρελθόν είπε στο CNN ότι ήταν κάπως «κοντά» με τον Ράμος και έπαιζαν μαζί βιντεοπαιχνίδια και ότι στον μακελάρη του Τέξας άρεσε ιδιαίτερα το «Call of Duty». Άγνωστα παραμένουν μέχρι αυτή την ώρα τα κίνητρα του.

Άνθρωπος από τη γειτονιά του ανέφερε στο τοπικό δίκτυο Newsy του Τέξας ότι είδε τον 18χρονο, που εργαζόταν σε εστιατόριο της αλυσίδας Wendy’s, να διαπληκτίζεται με τη γιαγιά του, υποστηρίζοντας ότι ήταν «οργισμένος επειδή δεν αποφοίτησε» από το λύκειο.

Η γιαγιά ούρλιαξε στη συνέχεια «με πυροβόλησε, με πυροβόλησε» και ο Ράμος πήδηξε στο αυτοκίνητό του, απομακρύνθηκε και αφού τράκαρε λίγο πιο κάτω, βγήκε έξω και ξεκίνησε το μακελειό. Όπως αναφέρει η Washington Post, ο μακελάρης του Τέξας πήγε στο δημοτικό σχολείο και άρχισε να σκοτώνει τα παιδιά ένα 24ωρο μετά την αποφοίτηση των συμμαθητών του. Σύμφωνα με την αστυνομία, η γιαγιά του υπέκυψε στα τραύματά της.

«Μερικές φορές φερόταν πολύ ωμά στα κορίτσια κι έναν από τους μάγειρες ρωτώντας απειλητικά: “ξέρετε ποιος είμαι εγώ;”. Και έστελνε και ανάρμοστα μηνύματα στις κυρίες», είπε ένας από τους συναδέλφους του. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν πολλά βίντεο με τον μακελάρη να πλακώνεται στο ξύλο με άλλα άτομα φορώντας γάντια πυγμαχίας σε τοπικό πάρκο. «Τα κουβαλούσε μαζί του», είπε.

Τέσσερα 24ωρα πριν από το μακελειό ο Ράμος φέρεται να έστειλε στον φίλο του μια φωτογραφία του αυτόματου όπλου και ενός γεμιστήρα με φυσίγγια των 5,56 χιλιοστών. «Πρέπει να είχε κάπου επτά γεμιστήρες. Του λέω “αδελφέ, τι τα θες αυτά;” και μου απάντησε: “μην ανησυχείς”», είπε ο συμμαθητής του.

Θρήνος για τα 19 παιδάκια και τις 2 δασκάλες

Σοκ έχει προκαλέσει το νέο μακελειό στο Τέξας των ΗΠΑ με θύματα μικρά παιδιά και δύο δασκάλες σε σχολείο. Δύο αγόρια, 9 και 10 ετών, καθώς και ένα κοριτσάκι 10 ετών, αναγνωρίστηκαν ως τα πρώτα θύματα του μακελειού στο δημοτικό σχολείο. Όμως, όλο και περισσότερα ονόματα έρχονται στο φως της δημοσιότητας αφού οι συγγενείς των νεκρών παιδιών δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα τραγικά νέα που μαθαίνουν.

Ο 10χρονος μαθητής της τέταρτης τάξης, Χαβιέρ Λόπεζ είναι από τα πρώτα παιδιά που αναγνωρίστηκαν. Η μητέρα του αγοριού είχε παρευρεθεί στην τελετή απονομής ενός βραβείου που έλαβε το παιδί λίγες ώρες πριν από το χτύπημα το μακελάρη, χωρίς να ξέρει όμως πως αυτή ήταν η τελευταία φορά που θα έβλεπε το παιδί της ζωντανό.

Παιδιά - Μακελειό - Τεξας
Παιδιά – Μακελειό – Τεξας

Η οικογένεια του Ουζιγιά Γκαρσία9 ετών, ανακοίνωσε επίσης ότι σκοτώθηκε από τους πυροβολισμούς. Η Μακένα Λι Έλροντ, επίσης 10 ετών, είναι το τρίτο παιδί που ταυτοποιήθηκε νεκρό, όπως δήλωσε ένας οικογενειακό φίλος της οικογένειας. Ο πατέρας λίγες ώρες νωρίτερα είχε εκφράσει τους φόβους του ότι το κοριτσάκι του μπορεί να μην είναι ζωντανό.

Ο Στίβεν Γκαρσία και η Τζένιφερ Λούγκο επιβεβαίωσαν ότι η κόρη τους, Έλι, σκοτώθηκε στο μακελειό της Τρίτης, αφού είχε εξαφανιστεί για αρκετές ώρες.

Δύο δασκάλες έπεσαν νεκρές

Δύο δασκάλες, η Ίρμα και η Εύα είναι οι δύο ενήλικοι που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του μακελειού. Η Εύα Μιρέλες ήταν δασκάλα στην τέταρτη τάξη του πρωτοβάθμιου σχολείου Ρομπ, στη μικρή πόλη Ουβάλντε, στην πολιτεία Τέξας. Η δεύτερη δασκάλα αναγνωρίστηκε ως η Ίρμα Γκαρσία, μια 46χρονη μητέρα τεσσάρων παιδιών με εμπειρία 23 ετών στην διδασκαλία.

Δασκάλες - Μακελειό - Τέξας
Δασκάλες – Μακελειό – Τέξας

«Η Τία (θεία) μου δεν τα κατάφερε, θυσίασε τον εαυτό της προστατεύοντας τα παιδιά στην τάξη της, σας παρακαλώ να βάλετε την οικογένειά μου και την οικογένειά της στις προσευχές σας, ΊΡΜΑ ΓΚΑΡΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ και πέθανε σαν ηρωίδα», έγραψε στο Twitter, ο ανιψιός της Τζον.

Ειδικευμένη στην εκπαίδευση δίγλωσσων παιδιών και παιδιών με ειδικές ανάγκες, η Εύα Μιρέλες δίδασκε παιδιά 9 ως 10 ετών, εξήγησε η εξαδέλφη της Κριστίνα Αρισμέντι Μιρέλες μέσω Facebook. «Η καρδιά μου έχει γίνει χίλια κομμάτια», ανέφερε. Ήταν παντρεμένη, είχε κόρη που αποφοίτησε από το κολλέγιο και «τρεις χνουδωτούς φίλους», σύμφωνα με το βιογραφικό της στον ιστότοπο του σχολείου. Ο σύζυγός της Ρουμπέν Ρουίς είναι αστυνομικός, μέλος της υπηρεσίας που εντέλλεται να διενεργήσει την έρευνα για τη σφαγή.

Η θεία της Λίδια Μαρτίνες Δελγάδο τη θρήνησε μέσω Facebook. «Είμαι έξαλλη διότι συνεχίζονται αυτά τα τουφεκίδια. Τα παιδιά αυτά ήταν αθώα. Δεν θα έπρεπε να μπορεί να αγοράζει κανένας τουφέκια τόσο εύκολα. Αυτή εδώ είναι η πόλη όπου μεγάλωσα, μικρή κοινότητα 20.000 ανθρώπων. Ποτέ δεν φανταζόμουν πως θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, ειδικά σε αγαπημένα μου πρόσωπα», τόνισε η κυρία Μαρτίνες Δελγάδο.

«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσευχηθούμε για τη χώρα μας, την πολιτεία μας, τα σχολεία μας, και για τις οικογένειες όλων».

Άγνωστα τα κίνητρα

Παραμένει ακόμη άγνωστο στις αρχές τι οδήγησε τον 18χρονο Σαλβαδόρ Ράμος, μαθητή λυκείου στην Ουβάλντε, να δολοφονήσει 19 μικρούς μαθητές και δύο δασκάλες.

Ο νεαρός –εικονίζεται με μαλλιά περίπου ως τους ώμους και ανέκφραστο ύφος σε σέλφι που είχε ανεβάσει στον λογαριασμό του στο Instagram. Σε άλλη φωτογραφία του διακρίνονται δυο τουφέκια εφόδου πάνω σε χαλί.

Παιδιά κάτω των 10 ετών

Η σφαγή, η χειρότερη του είδους έπειτα από αυτή στο πρωτοβάθμιο σχολείο Σάντι Χουκ (2012), αναγκάζει πολλούς στις ΗΠΑ να ξαναζήσουν το μαρτύριο των επιθέσεων σε σχολεία, που επαναλαμβάνεται αέναα τα τελευταία χρόνια, με σοκαριστικές εικόνες παιδιών τραυματισμένων σωματικά και ψυχικά, υποχρεωμένων να κλειδώνονται στις τάξεις προτού τα απομακρύνουν δυνάμεις επιβολής του νόμου, γονιών σε κατάσταση αλλοφροσύνης που εκλιπαρούν απελπισμένοι να μάθουν την τύχη των βλασταριών τους…

Παρεμβαίνοντας με διάγγελμά του αμέσως μετά την επιστροφή του από την περιοδεία του στην Ασία, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αξίωσε χθες να αναληφθεί «δράση» για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα των επιθέσεων με τη χρήση πυροβόλων όπλων, καλώντας τα μέλη του Κογκρέσου να αψηφήσουν το λόμπι της οπλοκατοχής.

«Πόσες ακόμα δεκάδες μικρά παιδιά, που είδαν τι συνέβη, θα υποχρεωθούν να δουν τους φίλους τους να πεθαίνουν λες και βρίσκονται σε πεδίο μάχης», ενώ είναι στο σχολείο, «για τ’ όνομα του Θεού;» ρώτησε ο αρχηγός του κράτους. «Πότε, για τ’ όνομα του Θεού, θα ορθώσουμε το ανάστημά μας στο λόμπι των όπλων;» διερωτήθηκε ο 78χρονος Δημοκρατικός αρχηγός του κράτους. «Είμαι αποκαρδιωμένος και κουρασμένος», πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμα πως θεωρεί «απλά λάθος» οποιοσδήποτε 18χρονος να είναι σε θέση να αγοράζει τουφέκια εφόδου. «Αυτού του είδους τα mass shootings σπανίως συμβαίνουν αλλού στον κόσμο — γιατί; Έχουν κι αλλού προβλήματα ψυχικής υγείας, έχουν κι άλλες χώρες στον κόσμο διαλυμένες οικογένειες, ανθρώπους χαμένους. Αλλά αυτού του είδους τα mass shootings δεν γίνονται πουθενά με τη συχνότητα που γίνονται στην Αμερική», πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας τον όρο των αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής της τάξης για τις επιθέσεις με χρήση πυροβόλων όπλων που έχουν τέσσερα ή περισσότερα θύματα.

Τα σοκαριστικά μηνύματα του 18χρονου μακελάρη Ο 18χρονος Σαλβαδόρ Ράμος σκόρπισε τον θάνατο σε δημοτικό σχολείο του Τέξας, σκοτώνοντας 19 παιδιά και δύο εκπαιδευτικούς, την Τρίτη. Όπως αποκαλύπτεται, πριν το σοκαριστικό μακελειό είχε στείλει μήνυμα σε «γνωστή» του στο Instagram ότι «πρόκειται να» και πως «έχει ένα μικρό μυστικό».

Μάλιστα, τα μηνύματά τους σταμάτησαν απότομα, με τον 18χρονο να γράφει τη φράση «Ima air out». Η κοπέλα ισχυρίζεται πως δεν τον ήξερε και έχει εκφράσει τη λύπη της για όσα συνέβησαν στο σχολείο του Τέξας.

Ποιος ήταν ο 18χρονος δράστης

Ο 18χρονος γεννήθηκε στη Βόρεια Ντακότα αλλά ζούσε στην Ουβάλντε. Ήταν μαθητής λυκείου και έπειτα βρήκε δουλειά σε κατάστημα εστίασης. Μάλιστα, όταν έγινε 18 ετών αγόρασε νόμιμα τα όπλα που χρησιμοποίησε στο μακελειό της Τρίτης. Ο νεαρός δράστης δέχθηκε πυρά και σκοτώθηκε στο Robb Elementary School, αφού πρώτα δολοφόνησε 21 ανθρώπους.

Τα επίμαχα μηνύματα στο Instagram

Ο Ράμος στις 12 Μαΐου είχε στείλει μηνύματα σε μια γυναίκα που «γνώριζε» από το Instagram, καθώς την είχε κάνει ταγκ σε μία φωτογραφία με τα όπλα του. Η συνομιλία που είχαν, σύμφωνα με τη Daily Mail:

18χρονος: «Θα αναδημοσιεύσεις τις φωτογραφίες με τα όπλα μου»

Απάντηση γυναίκας: «Τι;»

18χρονος: «?»

Απάντηση γυναίκας: «ΤΙ. Τι σχέση έχουν τα όπλα σου με μένα;»

18χρονος: «Απλά ήθελα να σε ταγκάρω»

Απάντηση γυναίκας: «Είμαι τόσο μπερδεμένη»

Τα μηνύματα του 18χρονου μακελάρη στο Instagram
Τα μηνύματα του 18χρονου μακελάρη στο Instagram

Λίγο μετά, σε άλλο μήνυμα τής έγραφε «Απλά να είσαι ευγνώμων που σε τάγκαρα», με την ίδια να του απαντάει «Όχι, είναι απλά τρομακτικό». Ο 18χρονος τη ρώτησε, τότε, «γιατί» και εκείνη τού απάντησε «ίσα που σε ξέρω και με ταγκάρεις σε μία φωτογραφία με όπλα».

Τα μηνύματα του 18χρονου μακελάρη στο Instagram
Τα μηνύματα του 18χρονου μακελάρη στο Instagram

Σε άλλο μήνυμα, ο 18χρονος της έστειλε «πρόκειται να» χωρίς να ολοκληρώνει τη φράση του. Εκείνη τον ρώτησε τι θα κάνει, με τον ίδιο να της λέει «Θα σου πω πριν τις 11. Καλημέρα», «Θα σου στείλω σε μία ώρα» αλλά «πρέπει να απαντήσεις».

Τα μηνύματα του 18χρονου μακελάρη στο Instagram
Τα μηνύματα του 18χρονου μακελάρη στο Instagram

Μάλιστα, σε αυτό το σημείο της έγραψε «έχω ένα μικρό μυστικό, θέλω να σου πω», βάζοντας ένα emoji που κλείνει το στόμα του.  Το τελευταίο μήνυμα που της έστειλε, περίπου δύο ώρες πριν τους πυροβολισμούς, ήταν «Ima air out» με την ίδια να τον ρωτάει «τι;».

Τα μηνύματα του 18χρονου μακελάρη στο Instagram
Τα μηνύματα του 18χρονου μακελάρη στο Instagram

Η κοπέλα τρομοκρατήθηκε όταν έμαθε τι είχε συμβεί. «Είναι ένας ξένος, δεν ξέρω τίποτα για εκείνον, αποφάσισε να με ταγκάρει στην ανάρτηση με τα όπλα», έγραψε σε story της. «Λυπάμαι τόσο για τα θύματα και τις οικογένειές τους. Πραγματικά, δεν ξέρω τι να πω».

Τα μηνύματα του 18χρονου μακελάρη στο Instagram
Τα μηνύματα του 18χρονου μακελάρη στο Instagram

Οι φωτογραφίες με τα όπλα

Τα προφίλ του 18χρονου στα social media ήταν γεμάτα από φωτογραφίες που έδειχναν τα όπλα του, σύμφωνα με τον γερουσιαστή της πολιτείας.

Τέξας: Οι φωτογραφίες του 18χρονου με τα όπλα
Τέξας: Οι φωτογραφίες του 18χρονου με τα όπλα

Σημειώνεται ότι τα είχε αγοράσει νόμιμα όταν «έκλεισε» τα 18 έτη.

Τέξας: Οι φωτογραφίες του 18χρονου με τα όπλα
Τέξας: Οι φωτογραφίες του 18χρονου με τα όπλα

Βίντεο – ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο δράστης μπαίνει στο σχολείο

Βίντεο – ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο ένοπλος δράστης εισβάλλει στο σχολείο Ρομπ του Τέξας, έχει κυκλοφορήσει στα social media. Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν ότι ο 18χρονος μπήκε στο δημοτικό σχολείο, λίγο μετά τις 11:00 (τοπική ώρα) και άρχισε να πυροβολεί, σκοτώνοντας 19 παιδιά και δύο δασκάλους.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook