Κίνηση «για μια Νέα Σοσιαλδημοκρατική Συμφωνία» συγκρότησαν πέντε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία προ μηνός παραιτήθηκαν από μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Πρόκειται για τους Γιώργο Θωμά, Βαγγέλη Μαλέσιο, Στέφανο Μανίκα, Γιάννη Νικολάου και Μηνά Σταυρακάκη.

Σε κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πια εδώ» και ότι «έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο». Αποδίδουν την «κύρια ευθύνη για την εξέλιξη στον Γιώργο Παπανδρέου», από τον οποίο ζητούν να αποχωρήσει, θεωρώντας ότι αυτό αποτελεί «αναγκαία συνθήκη για τη μετεξέλιξη του χώρου», αλλά «όχι και αρκετή».

Αναφέρουν επίσης ότι «κάθε προσπάθεια να υπάρξει σημαντική συνιστώσα στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας θα έχει πιθανότητες επιτυχίας μόνο με νέα φυσιογνωμία, δομές και λειτουργίες. Απαλλαγμένη από το καθεστώς δυναστείας και ιδιοκτησίας, αλλά και από την επαχθή πολιτική κληρονομιά της διετίας», ενώ σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις τονίζουν:

«Η χώρα χρειάζεται επειγόντως αποτελεσματική κυβέρνηση. Δεν μπορεί να υπάρξει γόνιμη κυβερνητική λύση χωρίς πολιτική νομιμοποίηση. Μόνο οι εκλογές μπορούν να αποκαταστήσουν την πολιτική τάξη και να εκφράσουν έγκυρα τη γνώμη των πολιτών στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.

» Κάθε πρόταση που επιχειρεί να μεταθέσει τη λαϊκή ετυμηγορία, δημιουργεί εμπόδια στην αποτελεσματική διακυβέρνηση της χώρας και συντηρεί το σημερινό πολιτικό αδιέξοδο».

 

in.gr