Ναπολέων Σαραντίδης Ναπολέων
Σαραντίδης
Δημοσιογράφος

Αρκετά χρόνια μετά την πρώτη καταδυτική έρευνα στο ναυάγιο του «Pier Luigi», από τον σύλλογο «Φίλοι του βυθού», σήμερα έξι δύτες από την «Λέσχη Αυτοδυτών Κρήτης» πραγματοποιούν και πάλι μια σχετικά δύσκολη καταδυτική έρευνα στο ναυάγιο του πλοίου το οποίο κείτεται στον βυθό του κόλπου της Σούδας επι 78 ολόκληρα χρόνια.

Σκοπός του εγχειρήματος είναι να φωτογραφηθεί και βιντεοσκοπηθεί το ναυάγιο προκειμένου το οπτικοακουστικό υλικό να δοθεί και στον Ναύσταθμο Κρήτης αλλά και στην Περιφέρεια Κρήτης έτσι ώστε να αποτελέσει ένα ιστορικό ντοκουμέντο το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί και στις εκδηλώσεις για την Μάχη της Κρήτης.

Από νωρίς το πρωί οι δύτες, συναντήθηκαν στην ιχθυόσκαλα Σούδας και αφού ετοίμασαν τον εξοπλισμό τους, επιβιβάστηκαν σε δύο φουσκωτά για να μεταβούν στο σημείο όπου είναι το ναυάγιο.

Και εκεί ακριβώς είναι η βασική δυσκολία του εγχειρήματος, καθώς όπως εξήγησε στο Flashnews.gr το μέλος της Λέσχης Αυτοδυτών, Μανώλης Μπλαζάκης, «το ναυάγιο βρίσκεται στην γραμμή των πλοίων που κατευθύνονται στο λιμάνι της Σούδας και για αυτό τον λόγο, σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Χανίων και τον Ναύσταθμο Κρήτης θα υπάρχει συνοδεία από πάνω μας μην τυχόν και γίνει κάποιο ατύχημα…»

Σε ότι αφορά στους κινδύνους που μπορεί να ελλοχεύουν σε μια τέτοια εξερεύνηση, ο κ. Μπλαζάκης επεσήμανε πως «όλοι είμαστε δύτες με τεράστια εμπειρία και αρκετές ώρες κάτω από το νερό για πολλά χρόνια…..Μιλάμε για ένα ναυάγιο στα 30 μέτρα όπου το μεγαλύτερο τμήμα του είναι σκραπ σίδερα….Θέλει ιδιαίτερη προσοχή μη τυχόν και μπλεχτεί κάποιος εξοπλισμός…..Κατα τα άλλα είναι απόλυτα ασφαλές για έμπειρους δύτες…..»

Επέκταση των καταδυτικών ερευνών και σε άλλα ναυάγια

Από το 2021 από το Υπουργείο Πολιτισμού απελευθερώθηκαν οι καταδύσεις σε συγκεκριμένα ναυάγια πλοίων και αεροσκαφών μεταξύ των οποίων και τριών στον κόλπο της Σούδας. Πρόκειται για τα εξής:

  • Ελληνικό φορτηγό ατμόπλοιο ΚΥΡΙΑΚΗ. Βυθίστηκε από τη γερμανική αεροπορία Σούδα. Μέγιστο βάθος 85 μέτρα.
  • Ιταλικό πλοίο τροφοδοσίας PIERRE LUIGI. Βυθίστηκε από αγγλικά αεροπλάνα, στην Σούδα. Βάθος 33 μέτρα.
  • Ατμόπλοιο MINNEWASKA, Μαράθι Σούδας. Βυθίστηκε κατόπιν πρόσκρουσης σε νάρκη το 1916.

Με αυτό το δεδομένο, από την Λέσχη Αυτοδυτών Κρήτης εκφράζεται η ελπίδα πως στο προσεχές μέλλον και πάντα σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα γίνουν καταδυτικές έρευνες, φωτογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις και σε άλλα ναυάγια.

«Κάποια δεν υπάρχουν καθώς είτε έχει γίνει ανέλκυση, είτε έχουν καταστραφεί τελείως, αλλά πιστεύουμε ότι θα υπάρξει συνεργασία να κινηματογραφήσουμε και να έχουμε ακριβή εικόνα για το τι υπάρχει στον βυθό….» είπε ο κ. Μπλαζάκης

Η ιστορία του “Pier Luigi”

Το “Pier Luigi” ήταν ένα ιταλικό ατμόπλοιο, που είχε κατασκευαστεί το 1895 και είχε 100 μέτρα μήκος και χωρητικότητα 2.571 κόρους. Το πλοίο την ημέρα που βυθίστηκε βρισκόταν στον κόλπο της Σούδας φορτωμένο με πυρομαχικά.

Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες παλιών κατοίκων της περιοχής, οι Γερμανοί το είχαν καμουφλάρει τοποθετώντας πάνω στο κατάστρωμα μπάλες από άχυρο ώστε να δίνει την εντύπωση ενός εμπορικού πλοίου.

Όμως στις 13 Νοεμβρίου του 1944 εντοπίστηκε από βρετανικά βομβαρδιστικά της RAF και ξεκίνησε επίθεση από την οποία προκλήθηκε πυρκαγιά στο κατάστρωμα και κάποια μικρή έκρηξη. Δεδομένου του επικίνδυνου φορτίου του και προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα οι Γερμανοί επέλεξαν να το βυθίσουν οι ίδιοι.

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook