Βασίλης Φουντουλάκης Βασίλης
Φουντουλάκης

Η αρχαία Δίκτυννα αποτελεί έναν ιδιαίτερο αρχαιολογικό προορισμό στην Κρήτη, 45 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τα Χανιά και 23 χιλιόμετρα από το Κολυμπάρι.

Πρόκειται για το σπουδαιότερο κέντρο λατρείας στη δυτική Κρήτη, κατά την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή περίοδο, ενώ στο σημείο υπήρχε ναός αφιερωμένος στην Αρτέμιδα Βριτόμαρτι, τη θεά και προστάτιδα του κυνηγιού.

Τα ερείπια του ναού που βλέπει ο επισκέπτης σήμερα στην αρχαία Δίκτυννα είναι του ρωμαϊκού οικοδομήματος, πάνω στο οποίο μάλιστα τον 9ο αιώνα είχε χτιστεί και χριστιανικό μοναστήρι, αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο.

Ο επισκέπτης ωστόσο, συν τοις άλλοις, βλέπει σημάδια εγκατάλειψης σε έναν αρχαιολογικό χώρο που είναι εντελώς απροστάτευτος, δεν υπάρχει καμία περίφραξη και θυμίζει… ξέφραγο αμπέλι!

Μάλιστα, στον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο υπάρχει ένα φυλάκιο, που κάποτε φιλοξενούσε έναν φύλακα. Κάποτε… διότι τα τελευταία χρόνια έχει καταργηθεί.

Δείτε πρόσφατες φωτογραφίες από το ιερό της αρχαίας Δίκτυννας:

Σύμφωνα με πληροφορίες η Εφορία Αρχαιοτήτων Χανίων έχει προγραμματίσει εργασίες στον χώρο, ενώ αξίζει να τονιστεί ότι στο σημείο εισέρχονται ανεξέλεγκτα, αιγοπρόβατα, αφού οι είσοδοι από δύο πλευρές του μνημείου παραμένουν ανοιχτές, ελλείψει και φύλακα, όπως τονίσαμε νωρίτερα.

Σχετικές “κρούσεις” προς επίσημους φορείς έχουν γίνει από κατοίκους ενώ υπάρχει και αλληλογραφία μεταξύ της Εφορίας Αρχαιοτήτων και του δήμου Πλατανιά για να δοθούν λύσεις στο πρόβλημα. Το ζητούμενο είναι ο συγκεκριμένος χώρος να αποκτήσει όλες εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες αλλά και την υποδομή που αφενός θα θυμίζει περισσότερο αρχαιολογικό χώρο, αφετέρου θα είναι ασφαλής από “εξωτερικούς κινδύνους”.

Ο δρόμος που …καταστρέφει τα οχήματα!

Να τονιστεί εδώ επίσης, η έλλειψη πρόνοιας και η περιστασιακή φροντίδα εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης, του δρόμου από Ροδωπού μέχρι την παραλία Μένιες. Ο δρόμος φτιάχνεται “όπως όπως” στα τέλη κάθε καλοκαιριού και σε έναν μήνα έχει χαλάσει, με συνέπεια οι κτηνοτρόφοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή να διαλύουν, στην κυριολεξία, τα αυτοκίνητά τους! Μάλιστα, ντόπιοι κάτοικοι μας ανέφεραν ότι ενοικιαστικά γραφεία αυτοκινήτων έχουν απαγορεύσει στους πελάτες τους (τουρίστες) να χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο χώρο!

Μιλάμε για άκρως τουριστική περιοχή που η φροντίδα του θα έπρεπε να είναι δεδομένη…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook