Μυρτώ Πιπεράκη Μυρτώ
Πιπεράκη

Το διήμερο των δράσεων που ξεκίνησε την Δευτέρα το πρωί στον πολυχώρο δράσεων του Ορίζοντα επί της οδού Τσουδερων 38Α έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του καπνού . Κατά τη διάρκεια του διημέρου θα πραγματοποιηθούν προβολές και θα γίνει δημοσιοποίηση των μηνυμάτων για την Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου) έχει οριστεί φέτος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να είναι εστιασμένο στην προστασία του περιβάλλοντος και στο “green washing” δηλαδή στη δήθεν προστασία του περιβάλλοντος που ισχυρίζονται ότι εξασφαλίζουν οι καπνοβιομηχανίες..

Βασικός στόχος των δράσεων είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του καπνού, από την καλλιέργεια, την παραγωγή, τη διανομή και τα απόβλητα , δίνοντας στους χρήστες του καπνού έναν επιπλέον λόγο να το κόψουν.

Σε δηλώσεις του στο Flashnews.gr ο Δημήτρης Κοτζαμπασάκης πρόεδρος των Ακαπνίστας ανέφερε ότι «Η σημερινή εκδήλωση που πραγματοποιείται στο πολυχώρο δράσεων του Ορίζοντα έχει σχέση με την αυριανή μέρα που είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος. Το μήνυμα της εκστρατείας για φέτος, όπως έχει οριστεί από τον ΠΟΥ και στο οποίο συμμετέχουμε και εμείς προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο έχει να κάνει με την αντι – οικολογική διάσταση. Πλέον το τσιγάρο και τα προϊόντα καπνού δεν είναι μονάχα συνδεδεμένα με τις επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου αλλά και με ένα πολύ σημαντικό αποτύπωμα που αφήνει στο περιβάλλον. Οπότε η δράση στοχεύει στο να αναδείξει ακόμα ένα λόγο στους καπνιστές να κόψουν το τσιγάρο».

Στη συνέχεια ο κ. Κοτζαμπάσάκης σχετικά με την δράση ανέφερε ότι «θα βρίσκονται στον πολυχώρο του Ορίζοντα σήμερα και αύριο για να παρουσιάσουμε τις αφίσες του ΠΟΥ και να μεταφέρουμε τα μηνύματα της ημέρας. Παράλληλα σήμερα και αύριο στις 11:00 και στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί η προβολή του βίντεο «μαθαίνω να μην καπνίζω» , το οποίο προβάλλεται και στα σχολεία. Το συγκεκριμένο βίντεο έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών στις συνέπειες του καπνισματος».

Ο κ. Κοτζαμπασάκης τόνισε ότι «οι καπνοβιομηχίες το τελευταίο διάστημα προσπαθούν πολύ έντονα να παρουσιάσουν ένα πιο οικολογικό προφίλ προβάλλοντας ότι τα προϊόντα τους είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Αυτό είναι το λεγόμενο «greenwash», δηλαδή οι καπνοβιομηχανίες εκμεταλλεύονται το ενδιαφέρον του κόσμου για το περιβάλλον και προσπαθούν να παρουσιάσουν ότι πρακτικές τους είναι δήθεν φιλικές. Προσπαθούν να πείσουν το κόσμο ότι δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον με μεθόδους που μοιάζουν αρκετά στις πρακτικές που ακολουθούσαν οι καπνοβιομηχανίες στο παρελθόν με διαφημίσεις όπως το κάπνισμα κάνει καλό στην υγεία κτλ. Για τους παραπάνω λόγους ο ΠΟΥ αποφάσισε φέτος το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος να είναι «μην αφήνετε τις καπνοβιομηχανίες να σας κοροϊδεύουν, αφήστε τους να μαζέψουν τις βρωμιές τους»

Παράλληλα ο κ. Παναγιώτης Αλεφαντής ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Ακαπνίστας επισήμανε στο Flashnews.gr ότι «τα αποτσίγαρα υπάγονται στην οδηγία για τα πλαστικά μιας χρήσης. Όπως καταργήθηκαν τα πλαστικά ποτήρια έτσι πρέπει να υπάρξει συλλογή και ανακύκλωση για τα αποτσίγαρα με έξοδα για την καπνοβιομηχανία. Μάλιστα από πέρυσι τον Ιουλίου θα έπρεπε όλα τα πακέτα τσιγάρων και φίλτρων να φέρουν μια ένδειξη ότι είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον. Δυστυχώς δεν έχουμε δει ακόμα κάποια τέτοια σήμανση. Παράλληλα μέχρι του χρόνου τον Φλεβάρη θα πρέπει οι καπνοβιομηχανίες να έχουν φτιάξει φορέα συλλογής αποκομιδής και ανακύκλωσης και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα αποτσίγαρα. Σε περίπτωση που δεν γίνουν πραγματικότητα τα παραπάνω θα γίνει καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η χώρα θα πληρώνει πρόστιμα ώσπου να τα πραγματοποιήσει».

Το πρόγραμμα δράσεων

Υπενθυμίζεται ότι ο πολυχώρος δράσεων επί της Τσουδερών 38Α θα λειτουργεί τη Δευτέρα 30 και την Τρίτη 31 Μαΐου τις ώρες 10:00:14:00 και 18:00-21:00. για ενημέρωση του κοινού. Εκείνες τις μέρες στις 11:00 και 19:00 θα γίνεται προβολή του εγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος “μαθαίνω να μην καπνίζω” (όπως αυτό παρουσιάζεται στα σχολεία από τους Ακαπνίστας).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook