Το θέμα της μεταφοράς των μαθητών καθώς αρκετοί Δήμοι δεν έχουν ακόμη υπογράψει συμβάσεις και δεν έχουν ολοκληρώσει διαγωνισμούς, συζητήθηκε σήμερα το μεσημέρι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα κ. Αθανάσιου Καρούντζου.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Προέδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης, εκπρόσωποι των Διοικήσεων των ΚΤΕΛ Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο κ. Καρούντζος αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους επεσήμανε:
«Σε επίπεδο Υπουργείου Εσωτερικών ο κ. Κουκουλόπουλος κάλεσε τους επτά Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων την περασμένη Δευτέρα και έχουμε πάρει εντολή σε συνεργασία με όλες τις Περιφερειακές Ενώσεις των Δήμων να έρθουμε σε συνεννόηση με τις αντιπροσωπείες των δύο ΚΤΕΛ. Υπάρχει ένα κλίμα καλής συνεργασίας όλων των πλευρών . Ορίσαμε την ερχόμενη Τετάρτη να έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία της διαπραγμάτευσης μεταξύ Δήμων και ΚΤΕΛ. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα και κατανοούμε τα προβλήματα που υπάρχουν στα ΚΤΕΛ. Από την άλλη πλευρά όμως ο νόμος είναι σαφής. Προβλέπει την διαδικασία της διαπραγμάτευσης και εάν δεν ευοδωθεί αυτή, υπάρχει η διαδικασία του επιδόματος. Άρα το παιδί δεν θα μείνει από πλευράς του κράτους χωρίς την προστασία εκείνη που απαιτείται ».

Ο κ. Καρούντζος τόνισε ότι στόχος είναι να κλείσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης με τα ΚΤΕΛ, να ευοδωθεί η προσπάθεια και ανέφερε χαρασκτηριστικά:
\”Κατανοώντας πάντα τα προβλήματα και τον βαθμό που τα οικονομικά δεν ανταποκρίνονται στο επίπεδο που βγαίνουν σήμερα οι συμβάσεις, σαφώς η πολιτική βούληση και από την πλευρά την δική μου και από την πλευρά του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης του κ. Κουράκη είναι να πιέσουμε προς την κατεύθυνση μιας ελαφριάς αύξησης του ποσού, εκεί που υπάρχει το πρόβλημα. Διότι υπάρχουν δρομολόγια που πραγματικά ανταπεξέρχονται οικονομικά και υπάρχουν δρομολόγια που αδυνατούν. Η Κρήτη δεν έχει παίξει αρνητικό ρόλο στην διαχείριση αυτού του κονδυλίου τα προηγούμενα χρόνια.

Όμως δυστυχώς σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, στις περισσότερες περιοχές είναι τοις πάσι γνωστό ότι για ένα παιδί πληρωνόταν ταξιτζής 20.000 ευρώ τον χρόνο. Αναφέρθηκα σε αυτό το ακραίο παράδειγμα, υπάρχουν όμως πολλές τέτοιες περιπτώσεις σε αυτό το επίπεδο οι οποίες όμως δημιούργησαν ένα κονδύλι της τάξης των 400 εκ. ευρώ σε όλη την Ελλάδα, να διαχειρίζεται με τρόπους που δεν είχαν την καλύτερη διαφάνεια που θα έπρεπε να είχαν. Αυτή η κατάσταση συν την οικονομική κατάσταση της χώρας μας οδήγησε σήμερα σε μια δραστική μείωση του κονδυλίου για όλη την Ελλάδα. Τα χρήματα για την μεταφορά των μαθητών στην Κρήτη είναι περίπου 7.200 ευρώ. Τα χρήματα δεν είναι πολλά ούτε όμως και λίγα. Πιστεύω ότι πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή. Έχουμε ανοικτή συνεργασία και διαβούλευση με τα ΚΤΕΛ. Συμφωνήσαμε ότι από αύριο θα υπάρξει συνεργασία και με εντολή του κ. Κουράκη όλοι οι Δήμαρχοι θα συνεχίσουν την διαπραγμάτευση για να έχουμε το καλύτερο θεμιτό αποτέλεσμα την ερχόμενη εβδομάδα\”, κατέληξε ο κ. Καρούντζος.

Ο Προέδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης σε δηλώσεις του ανέφερε:
«Η διαδικασία αυτή θα εξελίσσεται μέχρι και την ερχόμενη εβδομάδα. Η σημερινή συνάντηση που έγινε μετά από πρόσκληση του κ. Καρούντζου είχε θετικά αποτελέσματα. Βρισκόμαστε σε καλό κλίμα συνεννόησης. Υπάρχει η δική μας αγωνία για την μεταφορά των μαθητών, υπάρχει και η αγωνία των ιδιοκτητών των ΚΤΕΛ γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει αδυναμία κάλυψης του κόστους των δρομολογίων. Και ο κ. Γενικός και εγώ δεσμευτήκαμε κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις να τις μεταφέρουμε στην κυβέρνηση για να δούμε τι λύση θα βρεθεί.

Το μείζον είναι ότι πρέπει να υπογραφούν οι συμβάσεις, βρεθεί λύση για την μεταφορά των μαθητών και 8 του Ιανουαρίου του νέου έτους να μην υπάρχουν προβλήματα. Θα συνεχιστεί για τον λόγο αυτό η διαπραγμάτευση βήμα – βήμα, Δήμο – Δήμο και την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί μια νέα συνάντηση για να δούμε ποια είναι τα αποτελέσματα και να εκφράσουμε την βούλησή μας και από πλευράς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να βοηθήσουμε να λυθεί το θέμα. Η Κρήτη αποτελεί μια ιδιαιτερότητα, συμφωνώ ότι δεν υπήρξε κατασπατάληση κονδυλίων στην Κρήτη, και σε αυτήν την κατεύθυνση και το πνεύμα είμαστε διατεθειμένοι να δούμε αυτές τις αδυναμίες ούτως ώστε να υπάρξει λύση».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook