Διχάζεται η κοινή γνώμη στην, ανεκτική και «ανοικτόμυαλη» σε σημείο… παρεξηγήσεως, Ολλανδία σχετικά με την προβολή ενός ριάλιτι σώου που θα μεταδοθεί την Τετάρτη το βράδυ στην τηλεόραση της χώρας.

Σε λίγη ώρα και συγκεκριμένα στις 22.40 ώρα Ελλάδος οι δυο παρουσιαστές της τηλεοπτικής εκπομπής «Proefkonijnen» («Πειραματόζωα») του καναλιού BNN θα φάνε o ένας κομμάτι της σάρκας του άλλου και μάλιστα… τηγανισμένο από έναν σεφ.

Τα δυο «πειραματόζωα», ο Βαλέριο Ζένο και ο Ντένις Στορμ είχαν, προηγουμένως, υποβληθεί σε μια μίνι εγχείρηση (που επισης βιντεοσκοπήθηκε) για να αφαιρέσουν από το σώμα τους το κομμάτι της σάρκας που επρόκειτο να προσφέρουν ως… αντίδωρο στον άλλον. Ο ένας έκοψε ένα κομμάτι από τα οπίσθια του και ο άλλος από την κοιλιακή του χώρα.

Στο βίντεο που έδωσε, ως teaser, στη δημοσιότητα το κανάλι, οι δυο παρουσιαστές παραδέχονται πως ήταν λίγο περίεργο να κοιτάς στα μάτια τον άλλον και να τρως το σώμα του αλλά επισημαίνουν πως ήταν μια μοναδική εμπειρία.

Σύμφωνα με τον κ. Ζένο, η ιδέα αυτή του «καρφώθηκε» στο μυαλό από τότε που είδε την ταινία «Οι Επιζώντες», βασισμένη στην αληθινη ιστορία των διασωθέντων ενός αεροπορικού δυστυχήματος, που έγινε πριν 40 χρόνια, που κατανάλωσαν ανθρώπινο κρέας από τους νεκρούς συνεπιβάτους τους γιά για να παραμείνουν ζωντανοί.

Είναι η πρώτη φορά που κανιβαλισμός θα μεταδοθεί ζωντανά στην τηλεόραση.

Ένας γνωστός Ολλανδός δικηγόρος υποστήριξε ότι αν και η πράξη από μόνη της δεν συνιστά ποινικό αδίκημα, ωστόσο η προβολή της σε εκπομπή και μάλιστα ενώπιον κοινού θα μπορούσε να δημιουργήσει νομικά προβλήματα στην παραγωγή.

Ωστόσο, κανείς δεν είναι σίγουρος αν το κρέας που τηγανίζεται στο βίντεο είναι όντως ανθρώπινο ή… από κοτόπουλο, καθώς το συγκεκριμένο κανάλι έχει μακρύ ιστορικό αμφιλεγόμενων εκπομπών που αποδείχθηκαν φάρσες: το 2007 είχε μεταδώσει ένα σόου όπου νεφροπαθείς υποβάλλονταν σε δοκιμασίες με έπαθλο το νεφρό που χρειάζονταν για μεταμόσχευση από μια γυναίκα που πέθαινε.

Στο τέλος, το κανάλι αποκάλυψε πως τίποτα από αυτά δεν ήταν αλήθεια και το μόνο που ήθελε να καταφέρει ήταν να προσελκύσει το ενδιαφέρον του ολλανδικού κοινού για τους νεφροπαθείς