Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Αναγνώσεις μιας ιστορικής πηγής, Λεύκωμα – Ιστορία Δημοτικού Σχολείου Βρυσῶν Κυδωνίας» (εκδόσεις Πυξίδα της Πόλης) και τα εγκαίνια πολυμεσικής έκθεσης με θέμα το Δημοτικό Σχολείο Βρυσών Δήμου Πλατανιά, στο κτίριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Βρυσών, του Δήμου Πλατανιά.

Στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και τον Πολιτιστικό & Αναπτυξιακό Σύλλογο Βρυσών ο «Πέργαμος», υπό την αιγίδα του Δήμου Πλατανιά και της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, ο οποίος τόνισε ότι “…ο Δήμος Πλατανιά θα εξακολουθήσει να στηρίζει κάθε προσπάθεια για διάσωση και ανάδειξη της Τοπικής μας Ιστορίας, καθώς διαχρονικά πιστεύει στην αξία της και τη συμβολή της στην απόκτηση γνώσεων για την ιστορία του τόπου μας, στην κατανόηση των σύγχρονων εξελίξεων σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο και κατ’ επέκταση στην απόκτηση συλλογικής, τοπικής και εθνικής ταυτότητας….”.

Το βιβλίο και την έκθεση παρουσίασε η κ. Χαρά Ανδρεάδου, ιστορικός, επιστημονικός συνεργάτης Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, η οποία επεσήμανε την αξία της ανάδειξης των αρχειακών πηγών ως μέσο προσέγγισης της ιστορίας ενός τόπου, σημειώνοντας ότι “…στο πλαίσιο αυτό το παραπάνω βιβλίο αποτελεί την διάσωση μιας πηγής που αφορά την ιστορία ενός σχολείου και παράλληλα είναι ένα εγχειρίδιο προσέγγισης και ανάδειξης της πηγής αυτής…”.

Ο Ματθαίος Φραντζεσκάκης, διευθυντής της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων αναφέρθηκε αρχικά στις πολλές και σημαντικές δράσεις που αναπτύσσουν συστηματικά τα τελευταία χρόνια η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και ο Δήμος Πλατανιά, σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Πλατανιά κ. Μαλανδράκη Ιωάννη, στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Χωριά με Φώτα Ανοιχτά» και «Κρήτη, Προφορική Ιστορία». “…Στο πλαίσιο αυτό και η συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βρυσών ως μια έμπρακτη δράση συνάντησης με την τοπική κοινωνία και υποστήριξης δράσεων της…” τόνισε ο κ. Φραντζεσκάκης.

Την εκδήλωση χαιρέτησε και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρυσών, κ. Μαντώ Χωραφάκη, η οποία ευχαρίστησε την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης για την εξαιρετική έκδοση με την οποία διασώζεται, οριστικά, η ιστορία του σχολείου, μια σπουδαία ιστορία από ένα μικρό σχολείο που γράφτηκε συλλογικά από κατοίκους, δασκάλους και μαθητές αποδεικνύοντας ότι οι τόποι προοδεύουν όταν το αποφασίσουν οι άνθρωποι του. Επίσης ευχαρίστησε τον Δήμο Πλατανιά και τον Δημαρχο Κο Μαλανδρακη Ιωαννη, που είναι αρωγός στις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια για την ανάδειξη του χωριού.

Επίσης χαιρετισμό εκ μέρους του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού απηύθυνε ο Αιδ. π. Γεώργιος Περάκης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι.Μ Κυδωνίας και Αποκορώνου, εφημέριος Ενορίας Αγίας Μαρίνας Κυδωνίας, ενώ παρών ήταν και ο Ιερέας της Κοινότητας Βρυσών Πάτερ Δημήτριος Ξεκουκουλωτάκης, καθώς και απόφοιτοι του Δημοτικού σχολείου Βρυσών.

Στην εκδήλωση επίσης παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Πλατανιά κ. Καλαϊτζάκης Γιώργος και κ. Μπομπολάκης Χαρίτων, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Σοφία Μαλανδράκη-Κρασουδάκη, που απεύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση, εκπαιδευτικοί και μαθητές από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

Η έκθεση, που προσέλκυσε πολλούς επισκέπτες, ολοκληρώθηκε την Κυριακή 29/5/202229 Μαϊου, παρουσία της Αντιδημάρχου Πολιτισμού Δήμου Πλατανιά κ. Ασπασίας Λουπάκη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook