Ουκρανικό δικαστήριο απέρριψε χθες, Τετάρτη, την έφεση της πρώην πρωθυπουργού, Γιούλιας Τιμοσένκο, με την οποία προσπαθούσε να εμποδίσει την άσκηση νέων ποινικών διώξεων σε βάρος της, ανοίγοντας τον δρόμο για την διεξαγωγή μιας δίκης, στην οποία θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για κατάχρηση και φοροδιαφυγή.

Οι δικαστές στο εφετείο του Κιέβου ανέγνωσαν την απόφαση αφού η αίθουσα άδειασε από τους δημοσιογράφους. Εντός της αίθουσας τα μέλη της ομάδας των συνηγόρων της Τιμοσένκο φώναζαν προσβολές στους δικαστές, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Η Τιμοσένκο, που ήταν στην ομάδα που ηγήθηκε της λεγόμενης Πορτοκαλί Επανάστασης στην Ουκρανία το 2004, καταδικάστηκε σε επτά χρόνια κάθειρξη τον Οκτώβριο για κατάχρηση εξουσίας. Έχει εφεσιβάλει την απόφαση.

Η σημερινή απόφαση αφορά νέες κατηγορίες περί φοροδιαφυγής και κατάχρησης. Σύμφωνα με εισαγγελείς, η πολιτικός είχε διαπράξει τα εγκλήματα όταν ήταν διευθύνουσα σύμβουλος μιας εταιρίας που εμπορευόταν φυσικό αέριο την δεκαετία του 1990, αποκρύπτοντας περίπου 165 εκατ. από τα εταιρικά έσοδα και μην καταβάλλοντας φόρους ύψους 6 εκατ. δολαρίων.

Η Τιμοσένκο δεν παρέστη στη συνεδρίαση του εφετείου λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. Λέει ότι δεν είναι σε θέση να περπατήσει χωρίς βοήθεια λόγω της φυλάκισής της και της ανεπαρκούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που της παρέχεται στη φυλακή.

Άλλο δικαστήριο του Κιέβου απέρριψε την περασμένη εβδομάδα το αίτημα των συνηγόρων της Τιμοσένκο να απελευθερωθεί από τη φυλακή για ανθρωπιστικούς λόγους.

Σωφρονιστικοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι πιστεύουν πως τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει η Τιμοσένκο δεν είναι σημαντικά και μπορεί να δικαστεί για δεύτερη φορά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook