Με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων αναμένεται να συναντηθεί το πρωί της Πέμπτης (17/2), ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης. 
Στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν στην συνάντηση η οποία θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο, κυρίαρχη θέση κατέχει το θέμα των αποζημιώσεων των παραγωγών πρώιμων κηπευτικών στην Κουντούρα του δήμου Κανδάνου-Σελίνου, αλλά και γενικότερα θέματα με τον ΕΛΓΑ, όπως τα νέα ασφάλιστρα στον που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου σε σχέση με τις καλύψεις των ζημιών στην Κρήτη.
Επίσης εν όψει και της αναμενόμενης επίσκεψης του κ. Σκανδαλίδη στο Ηράκλειο στα τέλη Φεβρουαρίου, θα συζητηθεί και το θέμα των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών οι οποίες , ειδικά στα Χανιά, είναι από προβληματικές έως ανύπαρκτες, αφού στην πλειοψηφία τους εδώ και αρκετά χρόνια προσφέρουν ελάχιστα στον τομέα της εμπορίας και ο μόνος ουσιαστικός τομέας στον οποίο δραστηριοποιούνται είναι η προώθηση της διαδικασίας του ΟΣΔΕ. 
Και ενώ σε αυτές τις περιπτώσεις ο προσχέδιο Νόμου του υπουργείου για τους Συνεταιρισμούς μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα, στον αντίποδα βρίσκεται η περίπτωση του Συνεταιρισμού Παραγωγών Βιολογικών προϊόντων Ν. Χανίων. 
Πρόκειται για έναν μικρό αλλά κερδοφόρο Συνεταιρισμό ο οποίος αν και πραγματοποιεί εξαγωγές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (κυρίως αβοκάντο αλλά και άλλα βιολογικά προϊόντα) βλέπει το μέλλον του δυσοίωνο. 
Ο λόγος είναι πως το προσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ορίζει ότι οι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί πρέπει να έχουν ελάχιστο εταιρικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ. Αυτό είναι αδύνατον για τον Συνεταιρισμό Παραγωγών Βιολογικών προϊόντων Χανίων, ο οποίος έχει μόλις 20 μέλη. 
Άλλωστε όλα αυτά τα ζητήματα που αφορούν και στην διαβούλευση για τις αλλαγές που προτείνει τη κυβέρνηση στο Συνεταιριστικό κίνημα θα βρεθούν στο επίκεντρο της αναμενόμενης επίσκεψης του κ.Σκανδαλίδη στο Ηράκλειο. 
Αν και σύμφωνα με αγροτοσυνδικαλιστές, η επίσκεψη αυτή που τοποθετείται χρονικά στα τέλη Φεβρουαρίου και έρχεται ως συνέχεια των επισκέψεων του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης τον Δεκέμβριο στο Ρέθυμνο και τον Ιανουάριο στα Χανιά, θα έχει ως σκοπό και την εκτόνωση της έντασης που υπάρχει στους αγρότες της Κρήτης οι οποίοι θεωρούν ότι είναι πολλαπλώς «ριγμένοι» από την κυβέρνηση. 
Είτε αυτό έχει να κάνει με το θέμα των αγροτικών φωτοβολταικών (η Κρήτη εξαιρείται) , είτε με τα σχέδια βελτίωσης (δύσκολα θα ενταχθούν αγρότες της Κρήτης) , είτε με το ότι σχεδόν στο σύνολο των αγροτικών προϊόντων του νησιού – και κυρίως στο ελαιόλαδο – οι τιμές είναι πολύ χαμηλές , σχεδόν κάτω του κόστους, σε αντίθεση με τα αγροτικά εφόδια που – με την δικαιολογία των μεταφορικών – διατίθενται πιο ακριβά από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα.

(Αγροτύπος)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook