Αθώους έκρινε χθες, κατά πλειοψηφία, το Κακουργιοδικείο τους κατηγορούμενους για τη συντριβή αεροσκάφους της εταιρείας «ΗΛΙΟΣ», στις 14 Αυγούστου του 2005 στο Γραμματικό Αττικής, με 121 θύματα.

Σύμφωνα με το newsit, το Κακουργιοδικείο έκρινε ότι το κατηγορητήριο για τον εκτελεστικό πρόεδρο της εταιρείας Ανδρέα Δράκο, την εταιρεία «ΗΛΙΟΣ» ως νομικό πρόσωπο, τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Δημήτρη Πανταζή, τον διευθυντή Πτητικών Προτύπων, Γιώργο Κικκίδη και τον Βούλγαρο αρχιπιλότο της εταιρείας, Γιάνκο Στοϊμένοφ, «είναι ατεκμηρίωτο, αφού δεν υπάρχει μαρτυρία, η οποία να τους συνδέει με την τραγωδία».

Οι κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν 1.190 κατηγορίες για αδικήματα, που αφορούν ανθρωποκτονία και πρόκληση θανάτου εξ αμελείας και η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης είχε αρχίσει τον Σεπτέμβριο του 2009.

Η απόφαση είναι ενδιάμεση, με την έννοια ότι το Κακουργιοδικείο θεώρησε ότι δεν υπάρχει, εκ πρώτης όψεως, υπόθεση εναντίον των κατηγορουμένων και δεν θα τους καλέσει σε απολογία. Αυτό σημαίνει ότι στην τελική απόφασή του, το Δικαστήριο θα κηρύξει τους κατηγορουμένους αθώους και θα τους απαλλάξει των κατηγοριών.

Στο άκουσμα της απόφασης, συγγενείς των θυμάτων σηκώθηκαν από τα καθίσματα και φώναζαν «αίσχος». Αρκετοί ξέσπασαν σε λυγμούς. Ο πατέρας ενός από τα θύματα της τραγωδίας φώναζε «πείτε μας ποιος σκότωσε τα παιδιά μας».

 Ο γενικός εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης δήλωσε ότι η Νομική Υπηρεσία θα μελετήσει τη σημερινή απόφαση του Κακουργιοδικείου για την αθώωση των κατηγορουμένων στην υπόθεση της συντριβής, το 2005, του αεροσκάφους της εταιρείας «ΗΛΙΟΣ», που οδήγησε στο θάνατο 121 ανθρώπων.

Σε δήλωση του στο ΡΙΚ, ο κ. Κληρίδης είπε ότι θα εξεταστεί κατά πόσον θα μπορούν να ληφθούν οποιαδήποτε μέτρα, δηλαδή έφεση σε σχέση με την εν λόγω απόφαση.

Σημείωσε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο έφεσης ανάλογα με το περιεχόμενο της απόφασης.

 Θα εξετασθεί επίσης, ανέφερε, κατά πόσο η οποιαδήποτε έφεση θα έχει πιθανότητες επιτυχίας.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής συγγενών των θυμάτων, Νικόλας Γιασουμής, δήλωσε ότι «απόδοση δικαιοσύνης θα ήταν η καταδίκη των κατηγορουμένων».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής υπό τον δικαστή Παναγιώτη Καλλή, το οποίο, είπε, ουδέποτε δόθηκε στη δημοσιότητα. Ο ίδιος ο κύριος Καλλής, συνέχισε, έκανε δήλωση σε εβδομαδιαία εφημερίδα και είπε πως υπήρχαν οι ένοχοι και μπορούσαν να τιμωρηθούν.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής συγγενών των θυμάτων κάλεσε τη Γενική Εισαγγελία να προχωρήσει στις συγκεκριμένες διαδικασίες, δηλαδή την έφεση, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα αυτή να είναι καταδικαστική.

Ο κ. Γιασουμής ανέφερε ακόμα πως μετά τη σημερινή απόφαση αναμένεται να επηρεαστεί και η δικαστική διαδικασία, που άρχισε πριν από δύο εβδομάδες στην Ελλάδα, αφού, όπως είπε, σύμφωνα με τους νομικούς κανονισμούς, όταν υπάρχει απόφαση για κάποιο κατηγορούμενο από ένα δικαστήριο, δεν μπορεί να καταδικαστεί και από άλλο.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι λυπάται ειλικρινά και κατανοεί πλήρως τα αισθήματα των συγγενών των θυμάτων.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη και δεν εναπόκειται στους πολιτικούς να κρίνουν αποφάσεις δικαστηρίων».

Ο κύριος Κυπριανού σημείωσε ότι η Γενική Εισαγγελία πρέπει να μελετήσει πολύ σοβαρά το θέμα και να πάρει τις δέουσες αποφάσεις.

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι η απόφαση του Κακουργιοδικείου καταδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι «η κυπριακή πολιτεία δεν διαθέτει τους αναγκαίους μηχανισμούς για καταλογισμό ευθυνών, ειδικά σε τραγικά συμβάντα, όπως η πτώση του αεροσκάφους».

Οι Οικολόγοι υποστήριξαν ότι τέτοιου είδους αποφάσεις «είναι που απαξιώνουν την πολιτεία στα μάτια των πολιτών» και κάλεσαν τον Γενικό Εισαγγελέα να μελετήσει σοβαρά το ζήτημα της άσκησης έφεσης.