Οι άστεγοι άνθρωποι έχουν προσδόκιμο επιβίωσης κατά τρεις δεκαετίες χαμηλότερο απ’ ό,τι ο γενικός πληθυσμός, σύμφωνα με μία νέα, βρετανική έκθεση.

Η έκθεση, την οποία συνέταξαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Σέφιλντ για λογαριασμό του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Crisis, αποκαλύπτει πως το προσδόκιμο επιβίωσης των αστέγων είναι τα 47 χρόνια, όταν για τον υπόλοιπο πληθυσμό υπερβαίνει τα 77 χρόνια.

Ειδικά για τις γυναίκες, όμως, οι συνέπειες της ζωής στους δρόμους είναι ακόμα χειρότερες, καθώς αυτές έχουν μέσο προσδόκιμο επιβίωσης τα 43 χρόνια.

Το ένα τρίτο όλων των θανάτων μεταξύ των αστέγων οφείλονται στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά, τα οποία συχνά αποτελούν και την αιτία που χάνει κανείς το σπίτι του. Ωστόσο, αν ήδη είναι χρήστης και γίνει και άστεγος, η κατάστασή του επιδεινώνεται ραγδαία, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η έρευνα του Σέφιλντ δεν αφορά μόνον τους αστέγους που κοιμούνται στα παγκάκια, αλλά τον ευρύτερο πληθυσμό των αστέγων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται όσοι κοιμούνται το βράδυ σε ξενώνες, όσους φιλοξενούνται σε ειδικούς χώρους και όσους χρησιμοποιούν κέντρα ημέρας.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι άστεγοι έχουν 9πλάσιες πιθανότητες σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό να γίνουν αυτόχειρες, ενώ μεταξύ τους καταγράφεται τριπλάσιος αριθμός θανάτων σε τροχαία δυστυχήματα.

«Μπορεί τα στοιχεία αυτά να προκαλούν σοκ, αλλά δεν προκαλούν έκπληξη», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Crisisκυρία Λέσλι Μόρφι. «Η ζωή στο δρόμο είναι σκληρή και οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των αστέγων έχουν βαρύ τίμημα, γι’ αυτό και πεθαίνουν πολύ νεώτεροι απ’ ό,τι ο γενικός πληθυσμός».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook