Ο Δήμος Πλατανιά, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση των 81 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης, θέλοντας να αποδώσει τη δέουσα τιμή στους αγωνιστές και στους πεσόντες του, εκτός από τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που συνδιοργανώνει, σε συνεργασία με Θεσμικούς και Τοπικούς Φορείς, ανέλαβε σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών, σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης, για την ανάδειξη της σημαντικής αυτής στιγμής της Ιστορίας.

Στο παραπάνω πλαίσιο, πρόσφατα παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στο Πολύκεντρο Βουκολιών, επετειακή έκδοση τόμου αφιερωμένου στις μέρες της Μάχης της Κρήτης, καταγράφοντας τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της Μάχης, αλλά και τα συναισθήματα ανθρώπων που τα βίωσαν.

Η έκδοση φιλοξενεί κείμενα και λόγια των πολεμιστών και των δύο πλευρών, όπως και μαρτυρίες των Κρητικών, φωτίζοντας έτσι πτυχές και γεγονότα από τη σημαντική αυτή σελίδα της Ιστορίας, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, μέσα από προφορικές μαρτυρίες.
Το παραπάνω βιβλίο ήδη έχει διανεμηθεί στα σχολεία του Δήμου Πλατανιά ενώ διατίθεται και σε κεντρικά βιβλιοπωλεία. Επιπλέον, παρουσιάστηκε ψηφιακή έκθεση, εικονικής ξενάγησης, με αφίσες και οπτικοακουστικό υλικό από την Μάχη της Κρήτης αλλά και αφίσες από την περίοδο 1940-1945. Η έκθεση είναι διαθέσιμη σε αυτόν τον σύνδεσμο

Τέλος έγινε προβολή της μικρού μήκους ταινίας « Μαρίκα… γιατί να φοβάσαι» σε σκηνοθεσία Ματθαίου Φραντζεσκάκη , με τη στήριξη του Δήμου Πλατανιά , που αφορά την εκτέλεση της οικογένειας του Λουφαρδαντώνη στον Κακόπετρο. Στην ταινία μιλάει η μοναδική επιζήσαντα της οικογένειας, Μαρία Τσοντάκη – Βίδου, εγγονή του Λουφαρδαντώνη. Η παραπάνω ταινία έχει προβληθεί σε πολλά μέρη σε Ελλάδα και εξωτερικό , ενώ έχει συμμετάσχει και σε Διεθνή Φεστιβάλ Ταινιών, αποσπώντας σημαντικά βραβεία.

Τις παραπάνω δράσεις παρουσίασαν η φιλόλογος και ιστορικός κ. Στέλλα Αλυγιζάκη , ο δημοσιογράφος των “Χανιώτικων Νέων” Γιώργος Κώνστας , ενώ ο φιλόλογος, πρώην υπουργός και μέλος της Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων κ. Μανώλης Χατζηνάκης απέστειλε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, με ιδιαίτερη αναφορά στις σταθερές προσπάθειες του Δήμου για τη διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης, ο Διευθυντής της “Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης” κ. Μαθιός Φραντζεσκάκης, ο Δήμαρχος Καντάνου- Σελίνου κ. Αντώνης Περράκης, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Σοφία Μαλανδράκη-Κρασουδάκη, ο Διευθυντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς και ο Αντιδήμαρχος Πλατανιά κ. Χαρίτων Μπομπολάκης.

Στην εκδήλωση επίσης παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Πλατανιά κ. Γεώργιος Καλαϊτζάκης, κ. Χρυσούλα Μαραγκουδάκη και η κ. Ασπασία Λουπάκη, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλακωνάκης, εκπρόσωποι της Εκπαιδευτικής Κοινότητας, Πρόεδροι Κοινοτήτων , Εκπρόσωποι Συλλόγων και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook