Το δρόμο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, το δρόμο των Ηνωμένων Εθνών, το δρόμο των ευρωπαϊκών και των παγκόσμιων αξιών.Και η Τουρκία με τοποθετήσεις σαν τις τελευταίες απλώς εκτίθεται. Και αποδεικνύει σε όλους, ακόμη και τους πιο δύσπιστους, πόσο δίκαιο έχουμε όταν λέμε, ότι η Τουρκία μας απειλεί».

Η δήλωση του Νίκου Δένδια

Αντιλαμβάνομαι απόλυτα τον εκνευρισμό που προκάλεσε στην Τουρκία η επιστολή της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη. Η επιστολή με την οποία απαντήσαμε με απόλυτα πειστικό και νομικά τεκμηριωμένο τρόπο σε όλες τις τουρκικές αιτιάσεις.

Νομίζω, όμως, ότι αυτό που θα πρέπει να κάνει η τουρκική πλευρά είναι να αποφεύγει τις προσβολές, τους χαρακτηρισμούς, τη διαρκή όξυνση. Αυτό δεν οδηγεί πουθενά.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει τον δρόμο τον οποίο έχει επιλέξει. Το δρόμο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, το δρόμο των Ηνωμένων Εθνών, το δρόμο των ευρωπαϊκών και των παγκόσμιων αξιών.

Και η Τουρκία με τοποθετήσεις σαν τις τελευταίες απλώς εκτίθεται. Και αποδεικνύει σε όλους, ακόμη και τους πιο δύσπιστους, πόσο δίκαιο έχουμε όταν λέμε, ότι η Τουρκία μας απειλεί.

Απάντηση κυβέρνησης σε Τσαβούσογλου: Απαράδεκτες και ανιστόρητες οι δηλώσεις του – Δε θα κάνουμε βήμα πίσω
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον realfm, απάντησε στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είπε νωρίτερα ότι η Τουρκία θα θέσει ζήτημα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου αν δεν αποστρατικοποιηθούν.

Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε «απαράδεκτες και ανιστόρητες» τις δηλώσεις και ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω στα δικαιώματά της και σε αυτά περιλαμβάνεται το να θωρακίζουμε τα νησιά μας».

Θεοδωρικάκος: Θα υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία όπου απαιτηθεί
Την ίδια ώρα, την απόλυτη ετοιμότητα των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας εν όψει του καλοκαιριού επισήμανε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας στη Βουλή στο απόηχο των χθεσινών διαρροών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που βέβαια λίγο αργότερα πήρε… πίσω. «Οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας είναι σε απόλυτη ετοιμότητα και επιδεικνύουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο επιχειρησιακής ανταπόκρισης», είπε και ξεκαθάρισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι αυτή την ανίκητη ασπίδα προστασίας των συνόρων μας να την ενισχύσουμε περισσότερο».

Σύμφωνα, άλλωστε, με τον ίδιο ήδη τρέχει π διαγωνισμός πρόσληψης άλλων 250 συνοριοφυλάκων και τον επόμενο μήνα αναλαμβάνουν καθήκοντα. Παράλληλα, ενισχύεται περαιτέρω ο φράχτης στον Έβρο, δεδομένου ότι όπως είπε θα κατασκευάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα χιλιόμετρα με βάση τις οικονομικές δυνατότητες από την Ε.Ε. και τον εθνικό προϋπολογισμό.

Μιλώντας για το πρόσφατο ταξίδι στον Έβρο ξεκαθάρισε ότι το μήνυμα που έλαβε είναι για κλίμα απόλυτης εθνικής ενότητας και αυτοπεποίθησης και το μήνυμα προς εκείνους από την ηγεσία της γειτονικής Τουρκίας φαντασιώνονται νέες νίκες επί Βυζαντινών είναι ότι η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας σε γη, θάλασσα και αέρα είναι απόλυτη και συνειδητή απόφαση των Ελλήνων. «Δεν πρέπει κανείς να έχει αμφιβολία ότι όλοι οι Έλληνες είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία όπου αυτό απαιτηθεί», είπε κλείνοντας.

Σακελλαροπούλου: Είμαστε έτοιμοι για όλα, δεν θα δεχθούμε αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας
Σχολιάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας, η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από την Εσθονία έσπευσε να σημειώσει πως η χώρα μας είναι έτοιμη για όλα και πως δεν θα δεχτεί αμφισβήτηση της κυριαρχίας της. H κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι «η Ελλάδα -από την πρώτη στιγμή- καταδίκασε την απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που αποσταθεροποιεί τη διεθνή έννομη τάξη» και σημείωσε πως «ο ουκρανικός λαός υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές αξίες».

Ακόμη, τόνισε ότι «ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών, όπως επίσης και η αποφυγή χρήσης ή απειλής χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις, συνιστούν θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου και πυλώνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Στο ίδιο πλαίσιο, η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε: «Για τη χώρα μου, οι κοινές αξίες και αρχές έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς αντιμετωπίζουμε, σχεδόν καθημερινά, μία συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη παραβατική δραστηριότητα εκ μέρους της Τουρκίας, που εγγράφεται -δυστυχώς- στο πλαίσιο ενός επικίνδυνου αναθεωρητισμού, δυσχεραίνει τη διμερή συνεννόηση και εγκυμονεί και κινδύνους για περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής».

«Τέτοιος κίνδυνος αναφύεται και από τις επικίνδυνες απόψεις και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στο θέμα του Κυπριακού, όπου η μόνη λύση που μπορεί να γίνει αποδεκτή είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, βάσει των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις θεμελιώδεις αξίες και αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυρικάκο Μητσοτάκη, αλλά και τη θέση του για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, απάντησε: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει ξαναμεταχειριστεί αυτές τις υπερβολικές εκφράσεις. Γενικά, η Τουρκία χαρακτηρίζεται από μία επιθετική και υπερβολική ρητορική στα θέματα που αφορούν στις σχέσεις της και με την Ελλάδα. Όταν πριν από μερικούς μήνες συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον κύριο Μητσοτάκη, είχαν συμφωνήσει να υπάρξει ηρεμία στο Αιγαίο. Παρ’ όλα αυτά έχουμε συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας με υπερπτήσεις, καθώς και άλλες παραβατικές συμπεριφορές εκ μέρους της Τουρκίας. Αυτή η συμπεριφορά δεν ταιριάζει σε χώρα σύμμαχο – γιατί είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ- πέρα από τη σχέση γειτονίας που έχουμε».

Είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε παν ενδεχόμενο ακόμα και υβριδικό πόλεμο
Μιλώντας σε κυβερνητικούς συντάκτες, ο κ. Θεοδωρικάκος ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο υβριδικών ή ασύμμετρων απειλών και δήλωσε. «Στον Έβρο πήγα το Σαββατοκύριακο για να συζητήσω με τους αστυνομικούς και τον στρατό πως θα αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο».

Πρόσθεσε μάλιστα στη συνέχεια εκτιμά πως «οι “απέναντι” έχουν πάρει το μήνυμα ότι από εκεί δεν μπορούν… αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι» και χαρακτήρισε «σημαντική» την παρουσία των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη. «Παρακολουθούμε και τα 180 χιλιομετρα στον Έβρο αν χρειαστεί θα μετακινήσουμε δυνάμεις».

Ακραία η πρόκληση Τσαβούσογλου: Ζήτημα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών – Tέλος στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με Ελλάδα
Στο ίδιο προκλητικό μοτίβο συνεχίζει η Τουρκία, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να θέτει σε συνέντευξή του στο Anadolu ζήτημα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο αν δεν υπάρξει αποστρατικοποίησή τους.

Στις δηλώσεις του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «παραβίαση του καθεστώτος των νησιών του ανατολικού Αιγαίου» από την Ελλάδα και τόνισε ότι αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν, «θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Άγκυρα βάζει παράλληλα τέλος στη διαδικασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε λόγο για εχθρικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και για ασυνεπή στάση της Αθήνας στις προσπάθειες διαλόγου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Όλαφ Σολτς για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα
Συνάντηση με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λαμβάνει χώρα σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Όλαφ Σολτς για τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος, οι οποίες περιλαμβάνουν παραβιάσεις, υπερπτήσεις αλλά και εμπρηστικές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, οι οποίες όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, υπονομεύουν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ολαφ Σολτς συζήτησαν επίσης για την στήριξη στην Ουκρανία, και για την ενεργειακή κρίση.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook