Η Βουλή επικύρωσε κατά πλειοψηφία την Πέμπτη, τις διμερείς συμφωνίες της Ελλάδας με την Ελβετία με τον Καναδά για την αποφυγή διπλής φορολογίας.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος απηύθυνε έκκληση «προς τον ελληνικό λαό, τους Έλληνες της διασποράς και προς το ελληνικό ναυτιλιακό κεφάλαιο, για τη διαμόρφωση κινήματος επιστροφής των καταθέσεων στην Ελλάδα».

«Ακόμη και αν υπάρχουν καταθέσεις επιχειρηματικού χαρακτήρα που δεν φορολογούνται ούτε στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν στο εξωτερικό, είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτές να έρθουν και να κατατεθούν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα για να αυξήσουμε τα επίπεδα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας», προσέθεσε.

Αναφερόμενος στην κυρωτική διαδικασία των συμφωνιών για την αποφυγή διπλής φορολογίας, είπε ότι το περιεχόμενό τους θα συμβάλλει στην ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις φορολογικές αρχές με πιο οργανωμένο τρόπο.

Επισήμανε επίσης ότι, ευρισκόμενη σήμερα η Ελλάδα, σε άλλες διαπραγματεύσεις με την Ελβετία, για συμφωνία στο θέμα των καταθέσεων ελληνικής προέλευσης, «είναι λογικό και ευπρεπές, η Ελλάδα να έχει κυρώσει και τη σύμβαση για την αποφυγή της διπλής φορολογίας, ώστε να διεκδικήσει καλύτερο αποτέλεσμα στην αποκάλυψη του όγκου των καταθέσεων και τη δίκαιη φορολόγησή τους».

Τις διμερείς συμφωνίες δήλωσαν ότι καταψηφίζουν ο βουλευτής του ΚΚΕ Θεόδωρος Ιγνατιάδης και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και Παναγιώτης Λαφαζάνης, καταγγέλλοντας ότι αυτές οι συμφωνίες στόχο έχουν «την υποφορολόγηση των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου, την ίδια ώρα που ο λαός υποβάλλεται σε φοροεπιδρομή».

Αποστάσεις από την πρόταση Πετσάλνικου

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε ακόμα από τα κόμματα «να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό για το που μπορεί να φθάσει ο έλεγχος για τυχόν καταθέσεις πολιτικών στο εξωτερικό».

Αφορμή για την αναφορά του έδωσε παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, με την οποία ενημέρωσε τους βουλευτές ότι «μετά από επαφές με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών διαπιστώθηκε η ανάγκη να εξουσιοδοτήσουν οι βουλευτές την Ένωση Τραπεζών της Ελβετίας για έλεγχο τυχόν λογαριασμών, ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό εμπόδιο».

Μάλιστα, ο κ. Πετσάλνικος ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα διανεμηθεί στους βουλευτές ένα πρότυπο ατομικής εξουσιοδότησης προκειμένου να το συμπληρώσουν για να διαβιβαστεί στην Ελβετία, ενώ αντίστοιχη μπορεί να είναι η διαδικασίας και για τους «φορολογικούς παραδείσους».

«Ένας βουλευτής ελληνικής καταγωγής στο ελβετικό κοινοβούλιο αναφέρθηκε σε κρυφές καταθέσεις στην Ελβετία και, κληθείς να δώσει διευκρινίσεις, δεν είχε τίποτε να πει», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και σχολίασε:

«Και τώρα πρέπει οι Έλληνες βουλευτές να αποθέτουν την τιμή τους στην Ελβετική Ένωση Τραπεζών, στην Ένωση Τραπεζών στις νήσους της Μάγχης ή δεν ξέρω σε ποια άλλη ένωση τραπεζών φορολογικών παραδείσων. Αυτό είναι το πρόβλημα της χώρας. Θα ήμουν ευτυχής τα κόμματα να τοποθετηθούν απέναντι στο θέμα αυτό. Με έναν τρόπο όμως συγκροτημένο. Που οδηγεί αυτό; Και τι σημαίνει αυτό; Οι παράνομες καταθέσεις και το ξέπλυμα θα είναι σε ατομικούς λογαριασμούς φυσικών προσώπων ή θα είναι συγκεκαλυμμένες πίσω άλλες εταιρείες οποιασδήποτε νομικής μορφής, το πιθανότερο εξωχώριες».

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι τα κόμματα πρέπει «να μιλήσουν έντιμα στον ελληνικό λαό» και πρόσθεσε πως «όταν εφαρμόζονται διαδικασίες, θα παρακαλούσα να είναι ουσιαστικές, ειλικρινείς και σε βάθος».

Στις εξουσιοδοτήσεις των βουλευτών είχε αναφερθεί νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας δηλώνοντας ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι πρόθυμη να διευκολύνει το έλεγχο ώστε να μην υπάρχουν σκιές για άδηλες καταθέσεις βουλευτών.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook