Σαφείς διευκρινήσεις για τις προθέσεις παραχώρησης εκ μέρους της κυβέρνησης έκτασης του Αεροδρομίου Τυμπακίου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών του προγράμματος «Ήλιος» ζητά ο βουλευτής Ηρακλείου και υπεύθυνος του τομέα Περιβάλλοντος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Εθνικής Άμυνας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τονίζοντας μάλιστα ότι πρόκειται για γη υψηλής παραγωγικότητας για την οποία μάλιστα έχουν εκδηλώσει ενεργό ενδιαφέρον τόσο ιδιώτες αγρότες, όσο και τοπικοί αγροτικοί φορείς.

Ειδικότερα, ο κ. Αυγενάκης αναφέρει ότι «σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αντίλαλος της Μεσσαράς» (στο φύλλο από 20/12/2011), τα χιλιάδες στρέμματα του αεροδρομίου Τυμπακίου προορίζονται για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα πλαίσια του προγράμματος μαμούθ με την ονομασία «Ήλιος», που προωθεί η κυβέρνηση με Γερμανούς επενδυτές», υπενθυμίζοντας ότι «συνολικά πρόκειται να παραχωρηθούν 200.000 στρέμματα, ώστε τα παροπλισμένα αεροδρόμια αποτελούν ιδανικούς χώρους εγκατάστασης φωτοβολταϊκών».

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι «οι εκτάσεις που βρίσκονται στο αεροδρόμιο Τυμπακίου είναι πάνω από 5.000 στρέμματα και αποτελούν γη υψηλής παραγωγικότητας», ενώ αναγνωρίζει ότι «μέχρι σήμερα η απόδοση των εκτάσεων αυτών δεν ήταν αυτή που έπρεπε». Για το λόγο αυτό, τονίζει ότι «υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση των εκτάσεων, τόσο από ιδιώτες αγρότες, όσο και από τοπικούς αγροτικούς φορείς, όπως είναι ο Αγροτοβιομηχανικός Συνεταιρισμός Τυμπακίου».

Επισημαίνει μάλιστα ότι «ο τοπικός Συνεταιρισμός αποσκοπεί μάλιστα στην αύξηση της παραγωγικότητας με νέες καλλιέργειες που θα κάνει, στα πλαίσια μεγαλύτερων ποσοτήτων εξαγωγών που προωθεί». Ωστόσο, αναφέρει ότι «η πρόθεση παραχώρησης εκ μέρους της κυβέρνησης έκτασης του αεροδρομίου Τυμπακίου για τις ανάγκες του προγράμματος «Ήλιος» δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες και τις αναπτυξιακές προοπτικές του πρωτογενή τομέα στην περιοχή της Μεσσαράς».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αυγενάκης ζητά από τους συναρμόδιους Υπουργούς να αποσαφηνίσουν άμεσα «ποιες είναι οι συγκεκριμένες προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με την παραχώρηση έκτασης του αεροδρομίου Τυμπακίου για τις ανάγκες του προγράμματος «Ήλιος», ενώ ερωτά εάν έχουν λάβει υπόψη τους «τις δεδηλωμένες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και το αυξημένο ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση των εκτάσεων τόσο από ιδιώτες αγρότες, όσο και από τοπικούς αγροτικούς φορείς από την περιοχή της Μεσσαράς».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook