Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Αντιπεριφέρια Χανίων σύσκεψη για το κτηματολόγιο παρουσία του Γενιού Γραμματέα του κτηματολογίου Στέφανο Κοτσώνη και εκπροσώπους της ομάδας που έχουν αναλάβει το έργο. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκε η πρόοδος στην καταγραφή τον ιδιοκτησιών των πολιτών στο κτηματολόγιο.

Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφεριάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής σε κρητικά ΜΜΕ σχετικά με την πρόοδο του κτηματολόγιο στα Χανιά ανέφερε ότι « Η πρόοδος του Κτηματολογίου στα Χανιά δεν είναι καλή. Στο τέλος του Ιουνίου τελειώνει η προθεσμία και το ποσοστό είναι κάτω από 12% το οποίο είναι απαράδεκτο για οποιαδήποτε περιοχή, πόσο μάλλον τα Χανιά που είναι μια περιοχή με σημαντική αξία γης και υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για την ιδιοκτησία. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι Χανιώτες αδιαφόρησαν να δηλώσουν την ιδιοκτησία τους».

Ο κ. Καλογερής συνέχισε αναφερόμενος στη δυσκολία που υπήρξε για τις περιοχές του νομού Χανίων, του νομού Ρεθύμνου και της Βόρειου Ηρακλείου καθώς γινόντουσαν ταυτόχρονα οι δηλώσεις για αντιρρήσεις στους Δασικούς Χάρτες και στο Κτηματολόγιο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης « έχουμε την συγκυρία στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και στο Βόρειο Ηράκλειο να εκτελούνται ταυτόχρονα οι αιτήσεις στο κτηματολόγιο και στους δασικού χάρτες, κάτι που συμβαίνει μόνο στις δικές μας περιοχές. Ο κόσμος μπερδεύτηκε πάρα πολύ.

Οι πολίτες έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στους δασικού χάρτες διότι οι πρώτοι χάρτες είχαν χαρακτηρίσει πάνω από το 70% του νομού δασική έκταση οπότε ένιωσαν μεγαλύτερη πίεση στο κομμάτι των δασικών χαρτών και το κτηματολόγιο έτσι έμεινε πίσω. Ωστόσο και το κτηματολόγιο είναι εξίσου σημαντικό. Μάλιστα το κτηματολόγιο είναι ένα βασικό βοήθημα όταν θα εξετάζονται οι αιτήσεις τους από τις επιτροπές των αντιρρήσεων των δασικών χαρτών ώστε να φαίνεται ότι έχει λήξει το ζήτημα της ιδιοκτησίας και έχουν γίνει όλες οι αιτήσεις. Επομένως προτρέπω όλους τους πολίτες να μεταβούν στο κτηματολόγιο και δηλώσουν τις περιουσίες τους. Δεν χρειάζεται να έχουν συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία από την αρχή αρκεί να γνωρίζουν ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να τα συγκεντρώσουν. Πρέπει οι δηλώσεις να γίνουν σωστά ώστε να υπάρχουν λάθη που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο μέλλον. Άλλωστε η μη διευθέτηση του κτηματολογίου και η μη καθορισμός της ιδιοκτησίας της περιουσίας κληροδοτεί ένα πρόβλημα στις επόμενες γενιές».

Ο κ. Καλογέρης αναφέρθηκε και στη στάση κάποιον πολιτών απέναντι στο κτηματολόγιο. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «υπάρχει μια αδιαφορία και μια σιγουριά, που δεν ξέρω που βασίζεται ότι το χωράφι είναι δικό μου και το κατέχω νόμιμα τόσα χρόνια ποιος μπορεί να μου το πάρει; Έχουμε φτάσει σε μια εποχή που για υποστηρίξεις το δίκιο σου θέλει κόπο και χρόνο. Θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ειδικά αυτοί που θα πάνε μετά που θα γίνει η ανάρτηση να προσπαθήσουν να δηλώσουν το χωράφι».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Στέφανος Κοτσώλης, Γενικός Διευθυντής αναφέροντας ότι « το έργο του κτηματολογίου προχωράει σε όλη τη χώρα έχουν μείνει πίσω 3 4 περιοχές, ανάμεσα τους και στα Χανιά. Το μήνυμα που θέλω να περάσω στους πολίτες είναι ότι το να καταθέσει κάποιος αίτηση στο κτηματολόγιο πέρα από το πλεονέκτημα που δίνει στις αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε εύκολα και φθηνά. Τα βασικά χαρακτηριστικά του κτηματολόγιο είναι η γεωγραφία, δηλαδή που βρίσκεται το ακίνητο και τα νομικά έγγραφα που αποδεικνύουν την ιδιοκτησία».

Στη συνέχεια ο κ. Κοτσώλης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα αντιμετωπίσει κάποιος που δεν έχει δηλώσει την ιδιοκτησία του στο κτηματολόγιο. Ειδικότερα ανέφερε « για να μπορέσεις να πουλήσεις ή να μεταβιβάσεις ένα ακίνητο χρειάζεσαι χαρτί από το κτηματολόγιο. Παράλληλα είναι υποχρέωση όλων να δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους στο κτηματολόγιο ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στις επόμενες γενιές.

Παράλληλα ο κ. Κοτσώλης επισήμανε ότι έχουμε δυο κατηγορίες δασών τα δημόσια και τα ιδιωτικά. Ακόμα και όταν πρόκειται για δάσος μπορεί να αποδείξει κάποιος την ιδιοκτησία τους μέσα από τη δήλωση στο κτηματολόγιο. Οπότε όσο πιο γρηγορά πας στο κτηματολόγιο και παρουσιάσεις το χαρτί αυτό σε επιτροπή για το κτηματολόγιο αυτό είναι ένα παραπάνω χαρτί για να αποδείξεις την ιδιοκτησία. Η εξασφάλιση της ιδιοκτησίας περνάει μέσα από το κτηματολόγιο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook