Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν σήμερα έκκληση για αποστολή διεθνούς βοήθειας στους πληγέντες από την τροπική καταιγίδα Ουάσι που σάρωσε τις νότιες Φιλιππίνες, προκαλώντας το θάνατο πάνω από χιλίων ανθρώπων και σοβαρές ζημιές σε 30.000 κατοικίες.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο απολογισμός της καταστροφής είναι 1.060 νεκροί και αγνοούμενοι, στοιχεία που συμφωνούν με αυτά του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης των Καταστροφών στη Μανίλα που κάνει λόγο για 1.010 νεκρούς και 51 αγνοούμενους.

Ο συντονιστής του ΟΗΕ για τις Φιλιππίνες και διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην περιοχή, ο Σόε Νιούντ-Ου, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα, τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και δωρητές να συγκεντρώσουν το ποσό των 28,6 εκατομμυρίων δολαρίων ως έκτακτη βοήθεια προς τους σχεδόν 500.000 πληγέντες. Ο αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού είπε ότι η βοήθεια είναι απαραίτητη για να σωθούν ζωές.

«Ο ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εργάζονται σκληρά για να στηρίξουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης. Ωστόσο συνεχώς προκύπτουν νέες ανάγκες».

«Είναι σαν ένα εσωτερικό τσουνάμι να σάρωσε τις πόλεις», δήλωσε ο Σόε σε ανακοίνωση. «Ολόκληρες περιοχές ισοπεδώθηκαν, μόλις ελάχιστα γερά κτίρια άντεξαν, αν και έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές».

Η βοήθεια προορίζεται για την προμήθεια επί τρεις μήνες των πληγέντων με πόσιμο νερό, τρόφιμα, προσωρινή στέγαση και βασικό οικιακό εξοπλισμό.

Τουλάχιστον 640.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, ενώ 43.000 φιλοξενούνται σε κέντρα υποδοχής.

Η καταιγίδα έπληξε σχεδόν 471.000 ανθρώπους, κυρίως στις παράκτιες πόλεις Καγκαγιάν ντε Όρο και Ιλιγκάν στο νησί Μιντανάο.

Ολόκληρα χωριά αφανίστηκαν από τις πλημμύρες, δρόμοι και γέφυρες καταστράφηκαν αφήνοντας άστεγους μέσα σε μια νύχτα δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, χωρίς ρούχα, ούτε τρόφιμα. Η κακοκαιρία έπληξε κυρίως τους πιο φτωχούς κατοίκους, οι οποίοι είχαν κτίσει τις παράνομες καλύβες τους σε σημεία κοντά στο ρεύμα του νερού.

Οι Φιλιππίνες πλήττονται κάθε χρόνο από 20 τροπικές καταιγίδες και τυφώνες, κυρίως στο βόρειο τμήμα τους, κάτι που εξηγεί γιατί οι κάτοικοι του Μιντανάο ήταν απροετοίμαστοι απέναντι στη σφοδρή κακοκαιρία που εξελίχθηκε σε καταστροφή, σύμφωνα με τις αρχές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook