“Πίσω” στις διαδικασίες που σχετίζονται με την απόκτηση του οικοπέδου της ΑΒΕΑ, βρίσκεται ο δήμος Χανίων ο οποίος για το θέμα ζήτησε σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων και αναμόρφωση του προϋπολογισμού.

Η καθυστέρηση στις διαδικασίες είναι μεγάλη καθώς όπως αναφέρθηκε μόλις τώρα δίνεται η πρώτη από τις τέσσερις δόσεις της δωρεάς των 400.000 ευρώ από την Επενδυτική Χανίων Α.Ε. Θυμίζουμε ότι η αγορά του ακινήτου από τον δήμο Χανίων ανερχόταν στο ποσό των 4.940.000 ευρώ με την εταιρεία “Επενδυτική Χανίων” – που έχει το δυτικό κομμάτι του οικοπέδου της ΑΒΕΑ στο οποίο θα κατασκευάσει τουριστικές κατοικίες – να κάνει δωρεά στον δήμο για την αγορά το ποσό των 400.000 ευρώ σε δόσεις, ως αντισταθμιστικό όφελος για την συνολική αναβάθμιση της περιοχής και κατ’ επέκταση και της ιδιοκτησίας της.

Οι διαδικασίες όμως βρίσκονται τελικά αρκετά πίσω και χρειάστηκε να γίνει αναμόρφωση του δοσολογίου με τις δόσεις τελικά να πρέπει να καταβληθούν μέχρι τέλος του 2022.

Μάλιστα όπως είπε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Δήμος Ενεργών Πολιτών”, Τάσος Βάμβουκας: «Τώρα θα έπρεπε πια να απομένει μόνο μια δόση, όχι τώρα να παίρνουμε την πρώτη δόση!» συμπληρώνοντας ότι εξακολουθεί να θεωρεί ότι πρόκειται για αγορά ενός ακριβού οικοπέδου καθώς με τα 4,5 εκατ. θα μπορούσαν να είχαν γίνει πολλά άλλα χρήσιμα έργα. «Ο χειρισμός με τον ιδιώτη θεωρούμε ότι ήταν μια κατάσταση που ευνόησε κάποιους ανθρώπους και ο δήμος πλήρωσε πάρα πολλά χρήματα για να έχει ένα υπόγειο πάρκινγκ». Τέλος τόνισε ότι σε παλαιότερο Δ.Σ. όταν ο ίδιος είχε ρωτήσει τον κ. Αλόγλου αν εκταμιεύονται κανονικά οι δόσεις της χορηγίας και είχε λάβει την απάντηση “ναι”!

Η καθυστέρηση αυτή σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο οικονομικών, Τάσο Αλόγλου, οφείλεται στο γεγονός ότι έπρεπε πρώτα να γίνουν συγκεκριμένα γραφειοκρατικά βήματα βάσει των οποίων θα γίνονταν οι καταθέσεις των δόσεων από την εταιρεία. Επειδή η διαδικασία αυτή καθυστέρησε, είχε ανασταλεί η κατάθεση των χρημάτων.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων ανέφερε ότι έχουν ολοκληρωθεί όλα τα απαραίτητα βήματα και κυρίως το ζήτημα της έγκρισης από το συμβούλιο της ΣΥΠΟΘΑ από το οποίο πέρασε ομόφωνα και πλέον βρίσκεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε να σταλεί για την υπογραφή Π.Δ. με την οποία θα ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αυτές τις μέρες όπως είπε αναμένεται να έρθουν και οι σύμφωνες γνώμες της εφορίας αρχαιοτήτων και νεοτέρων μνημείων, καθώς εντάσσεται στην αρχαιολογική ζώνη Β. «Το αμέσως επόμενο διάστημα θα προωθηθεί για την υπογραφή από την Π.Δ. το οποίο θα γίνει εκτιμώ σε 20 μέρες. Έχει σταλεί και έγγραφο από την εταιρεία που συγκεκριμενοποιεί τις ημερομηνίες καταβολής των υπολοίπων τριών δόσεων που απομένουν».

Τ.Λ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook